Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древен обичай - Иванови влачуги очиства лошата енергия и носи здраве и берекет

В ритуалното къпане се включват имениците, младоженците, момите и ергените

Снимка: Здравка Маслянкова

На Ивановден в павликенското село Караисен празникът се отбелязва от столетия с уникален за страната ни обичай, при който именниците, младоженците, момите и ергените се теглят към чешмата, за да бъдат ритуално изкъпани за здраве. Обичаят се нарича Иванови влачуги.
От незапомнени времена хората в Караисен вярват, че Ивановите влачуги очистват лошата енергия и гонят злото, носят здраве и берекет на имениците, но и на цялото село. 

Според поверието къпаницата на Ивановден носи в дома на младоженците плодородие, а момите и ергените ще се оженят, ще се раждат много деца: 

Я ела, булка, да ти полеем, да си ни жива и здрава, отмяна да ни станеш, за децата да помислиш, няколко да бъдат, може и близнета“, са част от наричанията


„Този празник го празнуваме от много години и той се превърна като визитна картичка на нашето читалище. На „Копривщица-1986“ печелим 8 златни медала с пресъздаването на този обичай и от тогава всяка година ние си го пресъздаваме тук, на тази чешма. Това е третият ден от така наречените Водици. Мълчаната вода измива негативните емоции, които са се натрупали в хората. Нарича се за здраве, за берекет, за добра и мирна година и за всички хубави неща“,  разказва в "Хоризонт за вас" Галя Личева, секретар на читалище „Добра надежда“ в село Караисен и допълва, че тази година на селската чешма в ритуала са включени и моменти, характерни в празнуването му преди Освобождението

„Тогава са се откупували баш големците на селото, за да не ги мокрят, за не ги къпят, са плащали, давали са грошове, които са се събирали и после са се използвали за почерпка на Ивановци, на младоженците, за трапезата“.


Корените на влачугите са дълбоко в миналото ни, разказва музеологът  Диана Митева: 

„Вероятно произхожда още от покръстването на българите, защото, когато са ги кръщавали, са ги влачели, то е било насилствено и може би още от 864-а година произхожда този обичай. Празникът се е чествал ежегодно в България. За Търновска област е бил много популярен до преди Кримската война през 1853 година".

Празникът е особено тачен от местните хора, разказва един от старейшините на Караисен Александър Балканджиев – Скалата: 

Връща ни стотина-двеста години назад в събитията. Един трепет, така че това е нещо съкровено, българско, истинско, не случайно 350 хиляди са Ивановците и Иванките. Това е предимството на нашето село да има такъв празник. Да има здраве, берекет, хубава реколта, мир да има. За мен най-важно е здравето, подкрепено с надеждата“. 

29 са Ивановците и Иванките в село Караисен. Сред имениците днес е 54-годишният Иван Стойчев: 

„Днес е един голям празник за България и за Ивановците. Тук е традиция, празнуваме на тази чешма. След това в къщите. Пожелаваме си здраве и тези болести да ги няма, само хубави неща да се случват“. 


„Аз се казвам Румена и ще играя ролята на Иванка. Аз ще бъда най-последна и ще ме капят последна. Пожелавам на именниците да са живи, да са здрави чак догодина“!  

Традициите са ни спасили, помогнали са да съхраним българщината и затова пазим и пресъздаваме обичая „Иванови влачуги“, споделя кметът на Караисен Стефан Николов: 

„Традициите трябва да се спазват, защото те са поглед към миналото, къде сме били, къде минаваме. Заради това аз се радвам, че както в Караисен, така и на други места в България успяват да се спазват традициите. Ако не се спазват подобни празници, съвременният глобализъм много бързо ще погълне всички ни, ще забравим нашата история“, убеден е кметът Николов.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. Нападателят, както и един от присъстващите на предизборното събитие, са загинали при инцидента, а състоянието на друг от зрителите е сериозно. Това съобщи местен прокурор, цитиран от "Асошиейтед прес" и..

обновено на 14.07.24 в 03:18

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът ще бъде възстановен, след като приключи гасенето по въздух тази вечер. Пожарът между Серес и Солун..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05