Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания все още не планира четвърта доза срещу коронавирус

Ваксина
Снимка: Областна администрация - Русе

Четвърта доза ваксина все още не е нужна във Великобритания, защото бустерната трета доза продължава да осигурява висока защита срещу сериозно заболяване от варианта Омикрон сред по-възрастните хора, заяви професор Вей Шен Лим от Съвместната комисия за васкинация и имунизация.

Данни на британската Агенция за здравна сигурност показват, че три месеца след поставяне на бустерна доза защитата срещу хоспитализация за хората на възраст над 65 години продължава да е 90%. Даните показват също защо е важно да се постави бустерна доза, ако вече имате две. При две дози защитата срещу тежко заболяване намалява на около 70% след три месеца и до 50% след шест месеца.

Съвместната комисия за ваксинация и имунизация, която съветва правителството за политика по отношение на ваксините, заяви, че приоритет си остава ваксинирането с първа, втора и трета доза на онези, които още ги нямат.

В Израел започнаха да администрират четвърта доза за обуздаване на много заразния вариант Омикрон.

Повече от 35 милиона бустерни дози вече са поставени на британците. Професор Вей Шен Лим заяви, че данните показват, че бустерната доза продължава да осигурява напълно надеждна защита срещу сериозно заболяване дори и при най-уязвимите възрастови групи. Предвид на широко разпространяващия се Омикрон обаче той призова хората да си поставят бустерна доза, както и всички все още неваксинирани да побързат с първа и втора доза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

5524 са новозаразените с коронавирус у нас, положителни са 12,4% от пробите

5524 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са 12,36 процента от направените 44 662 теста. Активните случаи в страна нарастват до рекордни 125 930. 96 са починалите за..

публикувано на 08.01.22 в 01:30

Над 75% от починалите с коронавирус в Кипър през 2021 г. не са били ваксинирани

Над 75% от починалите от Covid-19 в Кипър за последната година не са били ваксинирани, показва публикуваният в петък национален епидемиологичен доклад на здравното министерство. За периода от 1 януари миналата година до 4 януари тази година в Кипър от..

публикувано на 08.01.22 в 03:42
Новоназначеният канцлер на Австрия Карл Нехамер пристига за церемонията по полагане на клетва в президентския офис във Виена, Австрия, 6 декември 2021 г.

Австрийският канцлер е с коронавирус

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер е с положителен тест за коронавирус, пише "Ройтерс". Той се е самоизолирал и няма симптоми и по думите му се чувства добре. 49-годишният Нехамер има поставена трета, подсилваща доза ваксина срещу Covid-19. Предполага..

публикувано на 07.01.22 в 19:13
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни,..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в..

публикувано на 22.07.24 в 18:48