Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 140 души са убити от въоръжени мъже в Северозападна Нигерия

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 140 души са били убити през тази седмица от въоръжени мъже в Северозападна Нигерия, предаде Франс прес.

В този район на африканската страна от години се случват сблъсъци между скотовъдци и фермери за достъп до земя.

Някои от враждуващите групи се превръщат в престъпни банди, които често тероризират местните общности.

В средата на седмицата стотици въоръжени мъже с мотоциклети извършваха погроми в десет села в районите Анка и Букуюм, като стреляха по живеещите там, плячкосваха и опожаряваха домовете им, разказват пред Франс прес местни жители.

Официални лица и власти все още не са коментирали атаките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

Крайнодясната "Алтернатива за Германия“ печели за първи път избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете, сочат първите прогнозни резултати. С още информация слушаме специалния ни пратеник Весела Владкова: В Тюрингия и Саксония се очаква партиите от коалицията на Олаф Шолц..

публикувано на 01.09.24 в 20:02
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Партията на Алиев печели изборите в Азербайджан

Предсрочни парламентарни избори се проведоха днес в Азербайджан. По данни от екзит пол победител е управляващата партия "Нов Азербайджан", оглавявана от президента Илхам Алиев.  Но допитването, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че мнозинството й в 125-местния парламент ще е едва от 63-ма депутати. В досегашния състав на парламента..

публикувано на 01.09.24 в 19:55

И в Пернишка област не се договориха за състава на РИК

И партиите в Пернишка област не се договориха за състава на Районната избирателна комисия - пак заради отделни предложения от двете крила на ДПС при само една квота за партията, съобщи областният управител Людмил Веселинов. Така и за Перник Централната избирателна комисия ще трябва да определи служебно състав на районната комисия от 13 души...

публикувано на 01.09.24 в 19:48

Доган е напуснал резиденцията в Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. Това съобщи бТВ, чийто екип е бил  допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че р езиденцията и дворът са пусти.  Лоялните на Доган в ДПС зоват за "категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян..

публикувано на 01.09.24 в 19:31

В Добрич не постигнаха съгласие за секретар на РИК

Представителите на политическите сили в 50-тото Народно събрание от 8 МИР- Добрич не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия. Двама упълномощени представители на ПП ДПС са предложили двама различни кандидати за секретар на комисията. Съгласно изискванията на Изборния кодекс, документите са изпратени в централната..

публикувано на 01.09.24 в 19:28

108 години от Тутраканската епопея

В мемориалния комплекс "Военна гробница – 1916 г.", край тутраканското село Шуменци, се проведе Национален събор-възпоменание, посветен на 108 години от Тутраканската епопея. Заупокойна панахида в памет на героите отслужи Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. Във военното гробище лежат костите на на повече от 8000 войници..

публикувано на 01.09.24 в 19:15
Анджей Дуда поднася венец пред паметника на жертвите на германската бомбардировка на болницата

85 години от нахлуването на нацистка Германия в Полша

Днес се навършиха 85 години от началото на Втората световна война - сражението на полуостров Вестерплате край Гданск, с което започва нахлуването на нацистка Германия в Полша. 16 дни по-късно и съветската Червена армия нахлува от изток. На традиционната възпоменателна церемония на Вестерплате, започнала четвърт час преди 5,00 сутринта,..

публикувано на 01.09.24 в 18:18