Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за възрожденеца Янко Мустаков

Отбелязваме 180-годишнината от рождението на възрожденския деец Янко Мустаков - диригент, педагог, композитор, създател на първия български хор още преди Освобождението, творческа личност, чиито апостолски труд буди възхищение.

Янко Мустаков е роден на 3 януари 1842 г.одина в Трявна. Основното си образование получава в родния си град, а когато е на 20 години, е поканен от Николай Павлович и Петко Рачов Славейков да стане учител в Средното махленско училище в Свищов и псалт в църквата "Свети Димитър".

Прави впечатление с изключителната си музикална надареност и с помощта на евангелския пастор д-р Лонг следва в Букурещката консерватория. След завръщането си в България се остановява в Свищов - там учителства и пее в църквата „Свето Преображене“. Към същата църква организира музикален кръжок, който през 1868 г. прераства в певческо дружество - това е, фактически, първият български хор. Тогава създава и любителски оркестър, с който се изпълнява антрактната музика към театралните спектакли.

През 1867 г. на Великден Янко Мустаков представя първата си композиция - „Опелото на Исус Христос“ по тест на учителя от Лом Кръстьо Пишурката. По-късно композира около 15 хорови песни с духовен и светски характер, между които „Из кръв и дим“ и „Царю, добре дошъл“ по тестове на Вазов, “На царя на Русия“ по текст на Петко Р. Славейков, “О, ден тържествен, ден велик“. Вероятно това са песните, които се изпълняват от хора на Мустаков при пристиганета на император Николай – Царя Освободител - в Свищов през 1877 г.

Но заслугите на Мустаков не се ограничават само с композиторската и диригентска дейност, която осъществява - той  е изключителен педагог. Негови ученици са бъдещите изтъкнати дейци на българското изкуство като Георги Байданов, Иван Шишманов, Атанас Паунов. Той въвежда за първи път нотното пеене в училище, съставя учебни помагала, уникални по своята същност за годините преди Освобождението, като „Буквар народен по звучна метода за ученици от първо отделение на училището в Свищов", “Православно учение - ръководител по изучаване на Закон Божи“. След Освобождението Мустаков е инспектор на Свищовската учебна околия. Умира на 24 декември 1881 г., едва 39-годишен.

Чуйте в звуковия файл биографичната справка и песента на Янко Мустаков „Из кръв и дим“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29