Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Културни войни“ с Владислав Апостолов:

„Долната земя“ срещу Джокович

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

В началото на седмицата изглеждаше, че съдебно-спортната сага  „Австралия срещу Джокович“ може спокойно да вдъхнови цял филм, стига да има кой да го направи малко по-човешки и реалистичен, без да превръща сръбския тенесист в някаква антивакс версия на Ханибал Лектър, а престараващото се правителство да не бъде представено като невинна и безпомощна жертва на балкански бяс.

Но в края на седмицата вече е ясно, че един филм не ще е достатъчен. Вече говорим за поне минисериал с опция за нови сезони. Колосалният конфликт между властите в Австралия и световният №1 в тениса ни предлага повече съспенс и обрати от трилър шедьовър на Алфред Хичкок.

В петък сутринта разбрахме, че министърът по миграционните въпроси на Австралия Алес Хоук отново е анулирал визата на Джокович с идеята той да бъде депортиран, за да не вземе участие в турнира, с вече иронично звучащото име Открито първенство по тенис на Австралия. Адвокатите на спортната мегазвезда отново ще обжалват в съда, а целта е Джокович да може се включи в започващото в понеделник състезание. Състезание, което той е печелил девет пъти в последните 14 години и е действащ властелин на това първенство, в серия от три поредни шампионски титли.

Новак вече спечели един юридически сет срещу правителството, след като австралийски съд отмени първото решение на властта да анулира визата му. Той кацна в страната на кенгурата, а вече и на абсурдните анти-Covid мерки, неваксиниран, но с официално признат и издаден от австралийските институции документ за медицинско изключение. Но веднага бе задържан и пратен в хотел за мигранти за пет дена, с анулирана виза.

И така едни австралийски институции пуснаха Джокович, но други го задържаха и се опитаха да го депортират, после пак го пуснаха, сега пак се опитват да го депортират. Пълна каша - или цинична калкулация - на австралийските власти, която световните медии се опитват да представят по нелепо тенденциозен начин с Новак като централен злодей на сюжета.

Това са същите власти, които с помощта на същите медии, наложиха някои от най-крайните рестрикции за справяне с Covid и упражняваха неподправена тирания върху собственото си население, докато дълго време се опитваха да налагат абсурдната стратегия за „нула заразени“. Кадрите от чудовищни издевателства над случайни и мирни граждани обиколиха света и промениха представите на много хора, за които Австралия беше развита и свободна страна, в която основание за страх са само гигантските и отровни местни животни.

Сега тази власт представя световен спортист и вероятно един от най-здравите хора като заплаха за националната сигурност и общественото здраве на нацията. Да, роднините на Джокович прекалиха със сравненията със Спартак и Христос, но да изкараш това като централна линия, а да покриеш политическото безумие на властите, е ярък пример за медийна патология.

Но дори и това не беше достатъчно. Цялата корпоративна информационна система бе впрегната, за да намери нещо нередно в документите и аргументите на Джокович. Действа се малко на стария тоталитарен принцип: „Покажете ми човека, а аз ще ви намеря престъплението“. 

Естествено, че една държавна власт, подкрепена от най-могъщата медийна машина, ще успее да изкара „кирливи ризи“ на всеки. Разследваха и третираха Джокович едва ли не като терорист, планирал на взриви прочутата опера в Сидни. Намериха някакви административни разминавания с дати и обяснения, и ги обявиха все едно са заловили Осама бин Ладен и Чарлс Менсън наведнъж. „Дер Шпигел“ нае някакви IT специалисти, които да търсят нередности в номерата на тестовете на Новак. Същото някога престижно издание, което бе принудено да се отърве от топ репортера си Клаас Релотиус, след като други хора разкриха как той е публикувал буквално измислени истории, за да очерни и смаже привърженици на Тръмп преди няколко години.

А реакциите на хората, които се самозадоволяват на фона на думи като „демократични ценности“ бяха особено любопитни. От София до Вашингтон, от Лондон до Берлин – най-върлите привърженици на масова миграция и протести срещу тиранични правителства, които мачкат отделни хора, изпуснаха в пространството шумна и „ароматна“ подкрепа за безумията на властта в Австралия.

„Бедното, безпомощно правителство, трябва да му помогнем срещу този балкански Ганьо, който заплашва устоите на демокрацията“. Горе-долу така звучаха тези лицензирани лицемери, готови за Големия шлем на неосъзнатата глупост.

Повече от ясно е, че действията на австралийските власти и медиите са политическо сгъване на бицепс и демонстрация на капризна институционална и пропаганда сила. Джокович трябваше да бъде символично подчинен и унизен. Можеха изобщо да не го пускат в страната, а не да му дават документ, който после да му вземат, да го пращат в хотел за мигранти, да му анулират визата през два дена и да го третират като някакъв масов убиец.

И това е отношение към един от най-известните и успешни спортисти на планетата. Представете си какво биха направили с нормални граждани. Всъщност не си представяйте. Потърсете кадрите от държавния терор над обикновени австралийци – и не само – през последните две години.

Географското разположение на тази иначе страшно красива страна-континент отдавна вдъхновява определението „Долната земя“. След долните номера срещу Джокович това име придоби съвсем друг смисъл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение

Евроазиатските рисове в Зоологическата градина в София се радват на поколение, съобщиха на "Фейсбук" страницата на зоопарка. Под публикацията посетители споделят, че вече са видели бебетата, и..

публикувано на 25.08.24 в 13:34
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

Какво ще каже в първата си голяма реч като премиер Киър Стармър?

В послание на британския премиер Киър Стармър към нацията, което ще бъде отправено в реч във вторник, се посочва, че животът в Обединеното кралство ще се влоши преди да се подобри. Британският премиер ще отбележи седмицата преди завръщането на депутатите в Камарата на общините след съкратена лятна ваканция, като продължи с нападките си срещу..

публикувано на 25.08.24 в 13:24
Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев

Не са водени разговори за служебен вътрешен министър с главния секретар на МВР

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директорът на бургаската полиция Емил Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата са категорични, че не биха приели поста. "Моят избор е да бъда полицай",  каза директорът на Бургаската полиция старши комисар Емил Павлов: "С мен..

публикувано на 25.08.24 в 12:39

Месеци наред безводие - жители на Павелско блокираха пътя Смолян - Пловдив

Жителите са на село Павелско, които страдат от безводието вече месеци наред. Проблемът е от години. Те са на централния път Смолян-Пловдив и са на разклона за село Павелско. "Първо, искам да поднеса моите извинения към потърпевшите от нашия протест. Протестът е организиран от Инициативния комитет на село Павелско, на който съм председател..

публикувано на 25.08.24 в 12:32

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Полицията в Германия задържа 26-годишен заподозрян за нападението в Солинген

Германската полиция задържа заподозрян за нападението с нож в град Солинген, съобщи вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ДПА. Ройл заяви, че заподозреният в момента е разпитван. Говорител на МВР на провинцията потвърди, че мъжът се е предал на властите. Задържането на заподозрения е резултат..

публикувано на 25.08.24 в 11:30

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30