Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 9-15 януари 2022

Ерве Бармас
Снимка: Инстаграм профил

Щастлива развръзка за експедицията на Нанга Парбат. Италианецът Ерве Бармас и германецът Давид Гьотлер се завърнаха благополучно в Базовия лагер, след като по-рано бяха блокирани от лошо време в палатката си на 6200 м височина. Двамата правят опит за зимно изкачване на този осемхилядник по изключително трудната Рупалска стена, висока около 4600 м. Досега никой не е успявал да изкачи Нанга Парбат по тази стена през зимата. За Гьотлер това е втори опит след 2014 г., когато беше със Симоне Моро. 

Манаслу-опасните участъци

Междувременно, дългогодишният опит на Симоне Моро и Алекс Чикон в зимната планина си каза думата. Заради 3 метра сняг и преценката, че лавинната опасност на Манасу, където са на експедиция, е твърде висока, двамата решиха да се евакуират в най-близкото село, а от там отпътуваха за Катманду в очакване на по-добри условия. Именно в непалската столица те научиха новината, че лавина е разрушила Базовия лагер. Няма пострадали нито в техния екип, нито сред членовете на комерсиалната експедиция там.

До броени дни започва втората поред комерсиална експедиция на К2 през зимата. След миналогодишната злощастна експедиция, при която загина българинът Атанас Скатов, както и испанецът Сержи Минготе, сега непалските шерпи ще помагат на 28-годишната Grace Tseng от Тайван в амбициозния й опит да стане първата жена, изкачила К2 през най-суровия сезон. Очаква се тя и 7-членният й екип да пристигнат в Базовия лагер следващата седмица - доста късно предвид намеренията им да атакуват върха в рамките на астрономическата зима.
Грейс Ченг

Денис Урубко се завръща в Пакистан. Този сезон, заедно с трима руснаци, той ще се опита да изкачи шестхилядника Khosar Gang (6046 м). Четиримата имат съвместно зимно изкчаване на Елбрус, а руснаците са изкачили и няколко седемхилядника през зимата. След като в продължение на 2 години Урубко се беше отдал на скалното катерене, сега той споделя пред ExplorersWeb, че иска да се завърне към изкачването на осемхилядници и предстоящата експедиция до считания за лесен за изкачване шестхилядник ще бъде първа стъпка към завръщането му във високата планина.

Денис Урубко

Трима алпинисти от легендарния италиански клуб “Паяците от Леко” пристигнаха на експедиция в Патагония с намерения да изкачат по нов маршрут Източната стена на Серо Торе. Експедиция, която ще следим с особен интерес - не само заради високата цел, а и заради участниците. Един от най-изявените съвременни италиански алпинисти - Матео Дела Бордела, Матео Де Заякомо и Давид Бачи ще направят опит да изкачат върха в алпийски стил. Това ще бъде трета експедиция с тази цел за Матео Дела Бордела. През зимата на 2018/2019 г. той беше в Патагония с Матео Паскуето, а третият Матео в свръзката - Матео Бернаскони, не успя да замине заради травма в коляното. Тогава опитът за премиерно изкачване се оказва неуспешен. Година по-късно триото се върна, но условията бяха неподходящи, последните няколкостотин метра от стената бяха покрити с дебел лед. Тогава тримата с име Матео направиха премиерно изкачване на 800-метров маршрут по иглата Standhardt и това се оказва последното им съвместно приключение. През 2020 г. Паскуето и Бернаскони загинаха при различни инциденти - лавина погуби Матео Бернаскони-Берна в Ломбардия, а два месеца по-късно след подхлъзване и падане в пропаст на Монблан загина и Матео Паскуето.
 “Мечтите са по-красиви, когато се сбъднат”, написа преди дни Матео Дела Бордела на път за Патагония, където ще се опита с нови приятели да осъществи започнатото преди години със своите партньори по свръзка.
Тримата са вече на място и изчакват прозорец от подходящо време, за да започнат работата по стената - съобщиха за БНР от експедицията.
Тримата италианци в Патагония
Австрийската машина Якоб Шуберт записа в актива си още един маршрут с категория на трудност 9b - “Еrebor”, близо до Арко, Италия. Линията е премината първо от Стефано Гисолфи - през октомври миналата година, а след това - от Лаура Рогора и Адам Ондра. Шуберт е правил опити по маршрута едва 4 дни преди да го изкатери.

Преди няколко седмици 31-годишният Шуберт премина в Сиурана, Испания "King Capella" 9b, "Furia de Jabali" 9a+, "La Capella"  9a+ и флашна "Jungle Speed" 8c+/9a (маршрутът, който 15-годишният Николай Русев също изкатери преди няколко седмици). Шуберт има вече шест 9b-та и едно 9b+ (“Perfecto Mundo” в Маргалеф, Испания). Освен това, той е трикратен световен шампион в дисциплината “трудност”, а миналото лято спечели бронзовия медал на Олимпиадата в Токио.

Якоб Шуберт
16-годишната французойка Ориан Бертон изкатери легендарния боулдър “Karma” 8A+ във Фонтенбло, Франция. Боулдър проблемът е решен за първи път от швейцареца Фред Никол през 1995 г., а се предполга, че Бретон е първата жена, която се е справила с него. “Karma” е емблема на катерачния район Фонтенбло. Първоначално Фред Никол му дава категория 8А, но след като вандали счупват една от хватките, категорията му е завишена на 8А+.

Ориан Бертон

На Витоша утре ще бъде отбелязан Световният ден на снега с безплатни уроци по ходене със ски и ски бягане за деца и възрастни. За желаещите ще бъде осигурена безплатна ски екипировка за заниманията. Заниманията ще се проведат от 12:00 до 15:00 на пистата за ски бягане "Сълзица". Входът е свободен. Организаторите напомнят, че през почивните дни достъпът с автомобили до планината се ограничава между 11:00 и 14:00 ч., затова е препоръчително хората да се качат по-рано или да използвате автобус.
---
Новините следете в рубриката на БНР "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56