Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Калина Тиханова получи наградата за най-четящо дете на библиотеката в Русе

Най-възрастен читател за поредна година е Тодор Савов

Наградени деца в Регионалната библиотека „Любен Каравелов" в Русе
Снимка: Регионалната библиотека в Русе

В Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе бяха връчени награди за най-четящите посетители на институцията. 

Първото място и право да остави отпечатък в Алеята на четящите деца на Русе се падна на Калина Тиханова  - на 8 години. През 2021 година тя е заела 414 книги от Библиотеката.

Калина Тиханова получи награда от Регионалната библиотека в Русе     Снимка: Регионалната библиотека в Русе

Любимата книга на Калина е "Ужасният Хенри".

Калина Тиханова   Снимка: Регионалната библиотека в Русе

По-големият брат на Калина - Добрин каза: 

"Правил съм ѝ големи номера, но и съм я спасявал". 

Майката на децата Бистра допълни:

"Аз отделям доста от времето си да дойдем в Библиотеката, да избираме книги. Ако те не могат да дойдат, има списък - всеки си прави списъка и с него взимаме книгите, които искат да четат".

Калина Тиханова с брат ѝ Добрин и майката Бистра     Снимка: Ася Пенчева

На въпрос дали пандемията се е отразила на читателския интерес, директорът на Регионалната библиотека в Русе Теодора Евтимова отговори:

"За 2021 година - 6 хиляди читатели при всички тези рестрикции, при всичко това, което се случи с нас, мисля че като брой е много добре за една регионална библиотека. Мисля, че четат русенци".

По думите ѝ книгите ще стават все по-скъпи: 

"Книгата ще става все по скъпа, ще става все по-скъпо удоволствие и може би затова ще има нужда от библиотеки".

Най-възрастен читател на русенската Библиотека "Любен Каравелов" за поредна година е Тодор Савов, който на 21 януари ще навърши 95 години. След него е Димитър Топалов - на 89 години.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


https://bnr.bg/horizont/post/101412123/rusenskata-biblioteka-s-iniciativa-kniga-do-doma-i-digitalen-dostap-do-tvorbite

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ансамбъл MYX'D

Спектакълът "В тишината-театър на звука" се играе в "Сфумато"

Спектакълът "В тишината-театър на звука" на Асен Аврамов и режисьора Борис Радев можете да видите на 28 май в Театрална работилница "Сфумато". " Ансамбъл MYX'D е доста нестандартен квинтет . Той се състои от две цигулки, виолончело, кларинет, пиано. Съставът е сравнително нов. В последните две години започна да развива дейност. Съсредоточени сме..

публикувано на 28.05.22 в 17:00
Доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека

Националната библиотека издаде книгата за деца на Ангел Каралийчев - „Мечо"

Фототипното издание на книгата за деца на Ангел Каралийчев -„Мечо“, издадена от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде представено на 31 май 2022 г. от 18.00 ч. на втория етаж в сградата на библиотеката, на терасата. "Формалният повод е 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. За да направим този избор ние проучихме голяма..

публикувано на 28.05.22 в 15:56
Григор Вачков

На актьора Григор Вачков са посветени две изложби в Плевен

В Плевен отбелязаха 90 години от рождението на Григор Вачков. Завършил е ВИТИЗ, сега НАТФИЗ, през 1955 година. Изложби в Плевен за 90 години от рождението на Григор Вачков На един от най-почитаните актьори Григор Вачков са посветени две изложби в Плевен. Една от изложбите е в Регионалната библиотека "Христо Смирненски". "Библиотеката..

публикувано на 28.05.22 в 13:31
Цветомира Пеева, Кристиян Костов, Мариета Славчева

В Ловеч се провежда второто издание на Арт фестивала „Новите звезди на България“

В Ловеч се провежда второто издание на двудневния Арт фестивал за детско и младежко творчество „Новите звезди на България“ . На 28 и 29 май на откритата сцена в квартал "Вароша" участници от цялата страна ще представят своя талант и изпълнения в различните музикални жанрове. "Първият ден ще бъде танцов фестивал с конкурсен характер, а вторият ден..

публикувано на 28.05.22 в 12:20
Юлий Йорданов, писател, журналист

Книгата „Перлата на перото“ е посветена на живота и творчеството на Яна Язова

„Яна Язова е изключителна дама, съчетание на талант, красота, съчетание на едно голямо умосъдържание. Тя е родена в Лом на 26 май преди 110 години. Точната дата аз установих в открития от мен акт за раждане, който дълги години се намира в Община Лом “, каза за БНР Юлий Йорданов, журналист, писател, автор на книгата „Перлата на перото“,..

публикувано на 27.05.22 в 18:24
Меглена Караламбова

Меглена Караламбова: Театърът е моята любов

"Не си броя ролите, не водя статистика. За 53 години съм изиграла много качествени роли, работила съм с много стойностни хора . А това е голям късмет". Това сподели пред БНР Меглена Караламбова, която преди дни получи почетен "Аскеер" за цялостно творчество. Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"..

публикувано на 27.05.22 в 17:25
Марин Петков

Инсталации и видеомапинг показаха по време на "Lunar Festival of lights"

„Още 2015 година, тогава бяхме участвали за пръв път на фестивала на светлините  в Берлин. Тогава спечелихме шампионата за видеомапинг върху Бранденбургската врата. Тогава се зароди тази идея като видяхме каква енергия създава на хората, колко е готино да видиш толкова много тълпи от хора, които се възхищават на изкуството и са заедно и..

публикувано на 27.05.22 в 13:57