Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър разпространяват безплатно първото лекарство против коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От понеделник в Кипър започва безплатно разпространение на първото лекарство против коронавирус – антивирусния препарат Молнупиравир на американската компания „Мерк”, съобщи здравното министерство. Страната е сред първите, в които то започва да се използва.

Антивирусният препарат Молнупиравир, който е в твърди капсули от 200 милиграма, ще е безплатен за здравноосигурените след предписването му от упълномощен лекар и ще може да се получи само от аптеките на държавните болници в Кипър.

В понеделник влиза в сила строг протокол за условията и критериите за предписването му, който Министерството на здравеопазването изпрати до всички регистрирани в здравноосигурителната система лични лекари, специалисти и болници.

Препаратът се прилага при пациенти с лека и умерена форма на Ковид-19 веднага след диагностицирането им, за да се предотврати тежка хоспитализация. Той е насочен към хора от рискови за инфекцията групи - на възраст над 65 години и хора над 18 години със сериозни заболявания, изброени в конкретен списък. 

Право да предписват лекарството имат общопрактикуващите лекари, лекари по инфекциозни болести и други специалисти съгласно изготвения протокол.

В никакъв случай препаратът не може да се прилага профилактично и не замества ваксинацията като възможност за предпазване от вируса, подчертаха от здравното министерство.

Първото доставено количество на Молнупиравир в Кипър е от 2880 опаковки на обща стойност 2,5 млн. евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес.  Петрова няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от..

публикувано на 11.07.24 в 18:59
Димитър Главчев

Димитър Главчев няма обяснение защо президентът бави връчването на втория проучвателен мандат

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство: "Сигурно президентът Радев има някакви съображения по темата, тъй като знаете, че не е записан конкретен срок в Конституцията за връчване на мандата, но се смята, че..

публикувано на 11.07.24 в 18:55
Снимката е илюстративна.

53 млн. лв. за проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ

Близо 53 милиона лева е безвъзмездната помощ, с която ще бъдат финансирани проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ. Приемът  на проектни предложения започва днес и ще продължи до 11 октомври. Допустими за подпомагане в този прием по Подмярка 4.2 са инвестиции за закупуване и инсталиране на..

публикувано на 11.07.24 в 18:53

Продължават неяснотите около бъдещото управление във Франция

Във Франция продължават неяснотите около бъдещото управление четири дни след извънредните избори, изненадващо спечелени от обединената левица, но без пълно мнозинство. До утре лявата коалиция "Нов народен фронт" може да предложи кандидат за премиер на Франция, това уверява пред радио Франс енфо депутатката от "Зелените" Сандра Регол след..

публикувано на 11.07.24 в 18:48