Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ако еволюцията на вируса продължи към вариант с ниска патогенност и висока заразност, епидемията приключва

Проф. Сорен Хайрабедян, БАН: Не трябва да се прави безкрайно ваксиниране със същата ваксина

За бустерна доза трябва да мислят рисковите групи, казва специалистът

проф. д-р Сорен Хайрабедян
Снимка: Личен архив

Ако еволюцията на настоящия коронавирус продължи към вариант с ниска патогенност и висока заразност, може да се надяваме, че епидемията ще приключи. Това заяви в интервю за БНР проф. д-р Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология на размножаването при БАН.

Омикрон действително е по-леко протичащ, но като вземем предвид, че рано или късно ще зарази почти всички, дори сега да се бустерирате, след 3-4 месеца ще зарази повечето хора, абсолютният брой заразени, които са податливи, ще е много голям, затова рисковите групи трябва да бъдат пазени, смята Хайрабедян.

Имунният статус на пациентите не е еднакъв. Ваксините са насочени към първия вариант на вируса. При част от пациентите имунитетът може да бъде по-слаб, а и с времето имунитетът избледнява. Затова част от хората в рискови групи е възможно да бъдат имунокомпрометирани и да влязат в болница, дори ваксинирани. Това са групите, които трябва да помислят за бустерна доза, поясни специалистът. Останалите по думите му могат да очакват по-леко протичане на Омикрон.

Омикрон има 5-6 пъти по-леко протичане. 10 пъти е по-ниска смъртността, но е над 70 пъти по-заразен. В момента и двата варианта са налични: Делта и Омикрон и това не е добре – няма как да знаем с какво ще се заразим, допълни Сорен Хайрабедян.

Двойната ваксина трябваше да предпазва от Делта поне 4-6 месеца, при Омикрон защитата спада до 3 месеца. Бустерът връща ефективността на ваксината с 20% и защитата се вдига, каза още проф. Хайрабедян. 

Наблюдават се между 20 и 40% реинфекции с Омикрон при преболедувалите. Това е така, защото белтъкът, с който вирусът влиза в клетката, е много мутирал.

И при Делта, и при Омикрон хората, които няма да развият антитела, са 40-50%, каза проф. Сорен Хайрабедян в предаването „Преди всички“.

„Това е типично за тези настинки, които имаме всяка година. Това е настинка, която убиваше, затова стана такъв проблем.“

Омикрон избягва до голяма степен отговорът на антителата. Обичайно се тества неутрализиращ отговор към старите варианти, но тези тестове не са адекватни спрямо Омикрон, уточни Хайрабедян.

Запитан за честите бустери и проблемите с имунния отговор, проф. Хайрабедян посочи:

„Смята се, че един бустер, максимум още един позволяват на имунната система да направи нови клонове антитела. Безкрайното имунизиране с един и същи антиген не се смята за смислено, тъй като имунната система има определен капацитет колко клона може да развие. (…) Не трябва да се прави безкрайно много ваксиниране със същата ваксина.“

Проф. Сорен Хайрабедян цитира нова научна публикация в списание „Нейчър“, според която има места по вируса, по белтъка, с който той влиза в клетките ни, които могат да бъдат блокирани от антителата ни срещу други подобни вируси от сходни семейства.

„Вирусът има около 140 места, които се намират върху структурата, която се свързва с нашата клетка. Тези 140 места постоянно ако мутират и ние ако трябва да изчерпим всички възможни мутации и да направим ваксини срещу тях, това означава безкрайно ваксиниране. Част от тези места обаче, ако не мутират, той няма да може да се свързва изобщо с клетката и ще престане да има възможност да ни инфектира. Идеята е да се блокират такива места, които са ниско мутиращи, а в същото време са подобни за него и за други подобни семейства вируси. Към тях се оказва, че има кръстосани антитела, примерно имате антитела срещу друго семейство коронавируси или даже по-далечно семейство от същата група. Тези антитела могат да блокират Омикрон и на тази основа смятат да се използват структурите, които са сходни, за да се направи ваксина, която да бъде универсална, така че да блокира цялото семейство.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Момчилова

Соня Момчилова: Следването на една линия е болестотворно за медиите

"За мен е необяснимо как е възможно, и то хора от гилдията, да настояват за това да бъде отнемано правото на изразяване, а и на хляб, на журналист." Това заяви пред БНР председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. " Пророчески ни се стовари да се следва една линия, да се информира по един начин . Доживяхме пълната нетърпимост..

публикувано на 14.05.22 в 13:05

Каква ще бъде цената на свободата на Европа от руски ресурси

„Политическият проблем на човечеството е да съчетае три неща: икономическа ефективност, социална справедливост и лична свобода“, казва английският икономист Джон Мейнард Кейнс - един от основоположниците на бретънудската система, създадена след Втората световна война. Толкова десетилетия по-късно този проблем не просто не е решен, но и се..

публикувано на 14.05.22 в 09:51
Мартин Владимиров

Мартин Владимиров: Може да се наложи национализирането на бургаската рафинерия

В началото на идната седмица Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) ще публикува анализ, който ще развенчае всички митове за това, че България не може да оперира без руски нефт. Рафинерията през годините е използвала либийски, ирански, иракски нефт. Има сортове суров нефт, които веднага могат да заменят руския . Това обясни пред БНР..

публикувано на 14.05.22 в 09:32
Литовската евродепутатка от Европейската народна партия Раса Юкниявичиене

Раса Юкниявичиене: Сигурността в Литва и в региона сега е много по-висока

Според литовската евродепутатка от Европейската народна партия Раса Юкниявичиене, в момента сигурността в страната ѝ и в региона е много по-висока, отколкото преди войната в Украйна.  В интервю пред БНР тя казва, че ако Русия завземе още части от Черно море, то ще се превърне в едно от най-опасните места в Европа.  Виждате ли разлика в..

публикувано на 13.05.22 в 16:56

Полицейски синдикат възмутен от липсата на диалог с властта, готвят пак протести

Полицаите и надзирателите от затворите подготвят поредния си протест, тъй като не са доволни от предложените реформи, както и от увеличението на заплатите им. Пред БНР шефът на синдиката Валентин Попов уточни, че към момента синдикатите не са доволни от социалния диалог в МВР. Според него няма и яснота от кога, с колко и по какъв начин ще..

публикувано на 13.05.22 в 10:34
Мария Спирова

Мария Спирова: В Източна Европа има изповедна русомания

Възможен ли е български вариант на Брекзит? "Страшен е този въпрос, но ако има нещо, на което Брекзит ни научи, е, че няма невъзможни неща ", каза в предаването "Хоризонт до обед" на БНР журналистът Мария Спирова, която работи в лондонско юридическо издателство. "През 2014 година, когато пазарът на Великобритания се отвори за българи и..

публикувано на 12.05.22 в 11:26
Пламен Сивов

Пламен Сивов: Войната може да бъде обяснена, но не може да бъде оправдана

Фондация „Покров Богородичен“ организира международна научна конференция на тема "Църквата и войната". Целта е да се представи богословският поглед върху войната и мира от гледна точка на християнската традиция, история и антропология. Онлайн конференция обсъжда отношението на църквата към войната

публикувано на 12.05.22 в 10:30