Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Велико Търново е с най-много частни имоти със статут на паметници на културата

Експертите в Националния институт за недвижимото културно наследство са малко, а паметниците в страната - няколко хиляди

Снимка: Здравка Маслянкова

Велико Търново е от градовете у нас с най-много частни имоти със статут на паметници на културата, но голяма част от тях се рушат или са безвъзвратно загубени в дългата и затруднена комуникация с държавните институции или в борбата между многото съсобственици. 

Да имаш къща със статут на паметник на културата и да искаш да я възстановиш се оказва присъда, а не привилегия във Велико Търново. Бюрократичната машина е тромава и това обрича имотите, разказва Петър Атанасчев, който от години се опитва да спаси наследствената си къща на емблематичната улица „Гурко“ в старопрестолния град. Имотите там са в групов паметник на културата и за всякакви интервенции по тях е нужно разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и от Министерството на културата, а това е голямо затруднение, споделя Петър Атанасчев: 

„Проблемът е „Паметници на културата“ – НИНКН, и Министерство на културата. Подадени са документи, вече две години вървим по институции. Няма централизирана институция, където да си подадеш документите и те да придвижат всичките документи по-нататък. Стар имот. Още преди 10 години сме подали документи за събаряне, тогава имаше някакви реорганизации, писна ни да ходим от врата на врата. Продължава да се събаря, нищо не можем да направим, да разчистваме. Има минали комисии от „Паметници на културата“, от Общината, казват, че къщата е за събаряне и за преизграждане наново. Подали сме всички документи в Министерството на културата, чакаме подпис на министъра, който трябва да разреши да си съборим имота. Документите са внесени ноември месец 2020 година, в „Паметници на културата“ са внесени документите февруари месец миналата година“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Със сагата на Петър Атанасчев са десетки великотърновци с имоти в стария град, който целият е със специален статут на недвижима културна ценност. Основният проблем според Петър Атанасчев е в липсата на комуникация с институциите, съгласуващи проектите: 

„Ходим на място. Някаква лелка на входа на министерството на един компютър, 10 минути ми отне, за да ми каже, че документите са подадени и да чакаме отговор. Това беше, когато са минали всякакви срокове. Какво можем да направим, ние нямаме никакъв достъп до тия хора. Въртим телефони, прехвърлят ни от телефон на телефон. Имаме всички проекти и на старото съществуващо положение, докато беше здрава къщата. Вече не можем да си правим сметката, защото нещата поскъпнаха двойно. Не можем да кажем“.

Община Велико Търново се опитва да помогне на собствениците на частни имоти паметници на културата в комуникацията с институциите, но има и сериозни трудности. Нужни са законодателни промени, коментира Нелина Църова, директор на общинската дирекция по култура и туризъм: 

Опазването на старите сгради е един от най-големите и най-наболелите проблеми на Велико Търново. Над 70 сгради са с реставрирани фасади или изцяло реставрирани. Водят се разговори с още 180 собственици на такива сгради за тяхното възстановяване. Голям проблем е незаинтересоваността от страна на наследниците на собствениците, но тук вече е необходима промяна в законодателството. Община Велико Търново има доста активни контакти в Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческото наследство от доста европейски страни, познати са европейските практики и решението би било тези европейски практики, които принципно не са много различни, да бъдат приложени и в България“. 

Рушаща се стара сграда в центъра на Бургас   Снимка: Яна Боянова

Експертите в Националния институт за недвижимото културно наследство са малко, а обектите, за които отговарят, са много, липсват достатъчно механизми за финансиране на частните собственици, коментира младият архитект Веселин Алексиев, експерт по опазването на недвижимите паметници на културата: 

„Бройката хора специалисти в Института са изключително малко предвид количеството паметници на културата, които имаме в България. Докато броят експерти, които ги обслужват, е наистина ужасяващо малък, мисля че 28 човека отговарят за няколко хиляди сгради, което естествено води до изключителни забавяния и прекъсване на нишката, но ми се струва, че нещата малко по малко се преобръщат в малко по-добра посока и се надявам тя да продължи така да се разгръща. Другият голям проблем, който вече не е толкова институционален днес, е проблем, който често можем да видим във всички други дейности в нашата страна – липсата на финансиране, защото знаете, че грижата за една сграда паметник на културата изисква доста големи средства, които повечето хора ги нямат. Има някакви механизми, но липсват достатъчно механизми, които да предоставят на възможност на хората, които са собственици на такива сгради, да се грижат за тях, както би трябвало да бъде“. 

Във Велико Търново задължително трябва да има филиал на Паметниците на културата, коментира новият областен управител Людмила Илиева: 

„Като областен управител аз ще положа всички усилия и като приоритет в моята дейност излагам това да има във Велико Търново филиал на Националния институт за недвижимото културно наследство. По този начин надявам се, че ще бъде облекчена комуникацията и надявам се и подобрена между лицата, които имат разговор с тази институция“. 

Народното събрание даде на Велико Търново статут на историческа и духовна столица на България, а част от това е опазването и на недвижимото културно наследство, което се руши. 

Стара сграда във Видин    Снимка: Радио Видин

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Областният управител на Плевен Иван Янчев награди Ванилия Беремска с отличието „Неофит Рилски“

В Плевен деветима педагози получиха най-високото почетно отличие в образователната система

В Плевен деветима педагози получиха най-високото почетно отличие в образователната система - "Неофит Рилски". Награди ги областният управител Иван Янчев. Топли думи на благодарност за техните усилия отправи и началникът на Регионалното управление на образованието Албена Тотева. Сред наградените е и Ванилия Беремска, старши учител по физика и..

публикувано на 28.05.22 в 17:50
Красимира Величкова

Красимира Величкова: Около 95 000 украинци бежанци са в България и малко под 60 000 са в хотели

"Около 95 000 украинци бежанци в момента са в България и малко под 60 000 понастоящем са в хотели". Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Красимира Величкова , съветник на вицепремиера Калина Константинова: "Има над 400 хотела , които са се записали по новата програма, която дава помощ от 15 лева на ден..

публикувано на 27.05.22 в 08:25

Поскъпването на туристическите пакети e между 10 и 20 на сто

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто . В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. АБТТА: Туристическите пакети поскъпват заради горивата и..

публикувано на 26.05.22 в 15:21
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35