Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Делчев: Нулевата толерантност към корупцията трябва да стане 100% безмилостност към нея

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

"Заявката на "Продължаваме промяната" за нулева толерантност към корупцията трябва да се превърне в 100% безмилостност към всички онези, които крадоха през последните години". 

Това заяви пред БНР Димитър Делчев, лидер на партия "Движение България на гражданите", бивш депутат и един от авторите на Антикорупционния закон, подготвен от депутати в 43 НС. 

Той подчерта, че трябва да има защита на хората, които подават сигнали за корупционно поведение:

"В момента всеки, който подава сигнал, е потенциално уязвим заради тази дупка в законодателството".

Делчев посочи като проблем това, че КПКОНПИ "изцяло зависи от прокуратурата и от следствените органи":

"Тя има правомощия, които са пожелателни. Може да прави анализи, оценки, да създава стратегии за превенция на корупцията, но не може да разпитва, да прави претърсвания, изземвания, не може да пуска агенти под прикритие, които да установяват корупционно поведение". 

Управляващата коалиция е заявила, че ще увеличи функциите на Антикорупционната комисия, така че тя сама да може да извършва тези действия и да не чака всичко от прокуратурата, припомни той и уточни:

"Това ще я направи ефективен орган, който, ако събере информация и я предостави убедително на прокуратурата, тя или няма да може да откаже разследване - да кажем за кюлчетата в шкафчето на премиера, или, ако откаже, този отказ ще може да бъде обжалван пред съда. И съдът, ако постанови, че има достатъчни данни за корупционно престъпление, прокуратурата да бъде ошамарена, така че нейната зависимост да не влияе толкова много на наказателното преследване".

По думите на Делчев е ключово важно назначаването на ръководството на КПКОНПИ да става по начин, който да гарантира независимостта им:     

"Това може да стане с двойно подсигуряване на назначението. Контрол на власт върху власт".

Интервюто на Диана Янкулова с Димитър Делчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32
Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната

Министър Запрянов: Самолетите F-16 Block 70 могат да бъдат ремонтирани и само в България

Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар  за сигурността в София. "Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови..

публикувано на 13.05.24 в 16:22
Прокурорът по делото Виолета Желева.

СГС отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена в убийство

Софийският градски съд (СГС) отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена заедно с дъщеря ѝ Габриела в убийството на зет ѝ Пейо Пеев. Решението на съда не е окончателно.  Тормоз, фиктивен брак, битки за бащинство - довели до смърт Още за мотивите на съда: С аргумент, че е невинна и иска да е извън ареста, за..

публикувано на 13.05.24 в 16:11
Доц.Росен Калпачки - Началник клиника по нервни болести към УМБАЛ

Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на "Асоциацията за инсулт и афазия". На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по..

публикувано на 13.05.24 в 16:08
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

Силяновска: Ще спазвам конституционното име, но имам право да ползвам и "Македония"

В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска се казва, че президентът на страната "има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи". Президент и премиер: Не..

публикувано на 13.05.24 в 15:54
Ивайло Здравков, областен управител на Велико Търново

Почистват пътищата в община Свищов след снощните проливни дъждове

Републикански и общински пътища в община Свищов активно се почистват, за да бъдат отворени за движение, след като проливните дъждове от тази нощ ги направиха реки от кал. Има наводнени земеделски масиви. Няма бедстващи хора, заяви за БНР областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Най-пострадал е пътят между селата Павел и Совата,..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението. Срокът им изтича на 5 юни, като т.нар. автономни търговски мерки са въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на ЕС за икономиката на страната чрез..

публикувано на 13.05.24 в 15:27