Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът „Eurosonic Noordeslag“ (ESNS) с виртуално издание и през 2022

   В началото на декември 2021 година организацията ESNS взе решението за втора поредна година фестивалът Eurosonic Noorderslag (ESNS) да се проведе онлайн. Събитието ще се състои от 19 до 22 януари, а всички участници подготвиха концертни видеоклипове, които ще бъдат излъчени в рамките на тези четири дни. Очакван с огромен интерес от младите музиканти, музикални продуценти и специалисти, фестивалът е дал старт на международната кариера на едни от най- изявените европейски артисти днес като Ed Sheeran, Dua Lipa, ZAZ, Alvaro Soler и много други. Подчинен на идеята, че музиката има способността да ни свързва, да дава творчески тласък, да предизвиква, фестивалът Eurosonic Noorderslag има за цел да разчупва границите, не само на конкретна европейска страна, но и границите между хората. Ежегодно се стимулира разпространението на европейската модерна музика на Европейския континент, както и извън него. Обичайно в продължение на четири дни през януари в нидерландския град Грьонинген си дават среща най- известните европейски музикални продуценти, провежда се международна музикална конференция със 150 панела, интервюта, семинари и презентации за най-новите тенденции в европейската и световна музика, медии и интерактивната индустрия. Събитието всяка година привлича над 4 000 професионални делегати, включително представители на 400 международни фестивала. На 40 различни локации в нидерландския град Грьонинген се представят около 350 европейски артисти, а публиката обикновено надхвърля 40 000 посетители. Всъщност събитието обединява два фестивала- Eurosonic и Noorderslag. Първият дава шанс на младите таланти на Европа за изява пред международна публика от фенове и професионалисти. Eurosonic се провежда от сряда до петък. В събота се представя най-доброто от модерната нидерландска музика в рамките на фестивала Noorderslag и се провежда в концертната зала De Oosterpoort в Грьонинген. Всяка година БНР изпраща участник на фестивала „Eurosonic Noorderslag“. Екип от музикални редактори, продуценти и изявени български поп и рок музиканти прослушват финалистите в конкурса „Пролет“ на БНР и определят с гласуване представителя на България на фестивала „Eurosonic“. През 2021 честта се падна на групата „Airbag”. Музикантите бяха готови за два варианта- онлайн концерт, записан предварително в студио 2 на БНР или участие на живо в Грьонинген. Залата, която беше определена за концертния сет на „Airbag“ е в центъра на града, в едно от най- посещаваните места- клуб „Mutua Fides“. На 3-ти декември 2021 година организаторите на фестивала „Eurosonic Noorderslag“ взеха окончателното решение изданието и тази година да е онлайн. Изявата на българската група „Airbag“ ще бъде на 20 януари от  21.10 до 21.20 часа. Посетете уебсайта на фестивала „Eurosonic Noorderslag“- esns.nlВземете своя безплатен билет и бъдете с „Airbag“  на виртуална сцена 3. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ансамбъл MYX'D

Спектакълът "В тишината-театър на звука" се играе в "Сфумато"

Спектакълът "В тишината-театър на звука" на Асен Аврамов и режисьора Борис Радев можете да видите на 28 май в Театрална работилница "Сфумато". " Ансамбъл MYX'D е доста нестандартен квинтет . Той се състои от две цигулки, виолончело, кларинет, пиано. Съставът е сравнително нов. В последните две години започна да развива дейност. Съсредоточени сме..

публикувано на 28.05.22 в 17:00
Доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека

Националната библиотека издаде книгата за деца на Ангел Каралийчев - „Мечо"

Фототипното издание на книгата за деца на Ангел Каралийчев -„Мечо“, издадена от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде представено на 31 май 2022 г. от 18.00 ч. на втория етаж в сградата на библиотеката, на терасата. "Формалният повод е 120 години от рождението на Ангел Каралийчев. За да направим този избор ние проучихме голяма..

публикувано на 28.05.22 в 15:56
Григор Вачков

На актьора Григор Вачков са посветени две изложби в Плевен

В Плевен отбелязаха 90 години от рождението на Григор Вачков. Завършил е ВИТИЗ, сега НАТФИЗ, през 1955 година. Изложби в Плевен за 90 години от рождението на Григор Вачков На един от най-почитаните актьори Григор Вачков са посветени две изложби в Плевен. Една от изложбите е в Регионалната библиотека "Христо Смирненски". "Библиотеката..

публикувано на 28.05.22 в 13:31
Цветомира Пеева, Кристиян Костов, Мариета Славчева

В Ловеч се провежда второто издание на Арт фестивала „Новите звезди на България“

В Ловеч се провежда второто издание на двудневния Арт фестивал за детско и младежко творчество „Новите звезди на България“ . На 28 и 29 май на откритата сцена в квартал "Вароша" участници от цялата страна ще представят своя талант и изпълнения в различните музикални жанрове. "Първият ден ще бъде танцов фестивал с конкурсен характер, а вторият ден..

публикувано на 28.05.22 в 12:20
Юлий Йорданов, писател, журналист

Книгата „Перлата на перото“ е посветена на живота и творчеството на Яна Язова

„Яна Язова е изключителна дама, съчетание на талант, красота, съчетание на едно голямо умосъдържание. Тя е родена в Лом на 26 май преди 110 години. Точната дата аз установих в открития от мен акт за раждане, който дълги години се намира в Община Лом “, каза за БНР Юлий Йорданов, журналист, писател, автор на книгата „Перлата на перото“,..

публикувано на 27.05.22 в 18:24
Меглена Караламбова

Меглена Караламбова: Театърът е моята любов

"Не си броя ролите, не водя статистика. За 53 години съм изиграла много качествени роли, работила съм с много стойностни хора . А това е голям късмет". Това сподели пред БНР Меглена Караламбова, която преди дни получи почетен "Аскеер" за цялостно творчество. Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"..

публикувано на 27.05.22 в 17:25
Марин Петков

Инсталации и видеомапинг показаха по време на "Lunar Festival of lights"

„Още 2015 година, тогава бяхме участвали за пръв път на фестивала на светлините  в Берлин. Тогава спечелихме шампионата за видеомапинг върху Бранденбургската врата. Тогава се зароди тази идея като видяхме каква енергия създава на хората, колко е готино да видиш толкова много тълпи от хора, които се възхищават на изкуството и са заедно и..

публикувано на 27.05.22 в 13:57