Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ССБ подкрепя идеята съдия от ВКС да разследва главния прокурор

Татяна Жилова: Опасно е прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се

Трябва да има механизъм за обществен надзор в прокуратурата и за съдебен контрол върху някои нейни действия

Снимка: БГНЕС

"Много е опасно разделянето на Висшия съдебен съвет на две - съвет на съдиите и съвет на прокурорите, защото е много опасно прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се. Тя има монопол върху цялото досъдебно производство".   

Това заяви пред БНР председателят на Съюза на съдиите в България - съдия Татяна Жилова.

Тя подчерта категорично, че обществото трябва да е наясно, че съдът и прокуратурата не са равнопоставени:

"Трябва да има механизъм за обществен надзор в прокуратурата, а също и за съдебен контрол върху някои действия на прокуратурата. Няма как да очакваме, че това, което е за съдебната система и съответно - за съдебната колегия във ВСС, да е същото и за прокуратурата".

По думите ѝ мнението за разделянето на ВСС трябва много внимателно да бъде обсъдено, защото "какво означава да има един ВСС само за прокурорите".

"Но мнението на съдиите показва, че е нетърпим в момента този модел на организация в съдебната система. И трябва да се отстоява в по-голяма степен независимостта на съда", коментира още съдия Жилова в контекста на проведена анкета сред съдийската общност.

Aнĸeтaтa e пpoвeдeнa oт УC нa CCБ в пepиoдa oт 20 дo 31 дeĸeмвpи 2021 г. cpeд 86 cъдии. Πoвeчe oт пoлoвинaтa yчacтници в нeя ca cъдии в paйoнeн cъд  (52,3%), eднa тpeтa ca cъдии в oĸpъжeн cъд (29,1%), близo 15% cъдии в aдминиcтpaтивeн cъд, oĸoлo 10% cъдии в aпeлaтивeн cъд и мaлъĸ бpoй cъдии oт cпeциaлизиpaн cъд, BKC и BAC. 83,7% oт yчacтницитe в пpoyчвaнeтo имaт cтaж в cъдeбнaтa cиcтeмa нaд 12 години.

Татяна Жилова"Cъдиитe в Бългapия нacтoявaт зa cepиoзни пpoмeни в мнoгo нaпpaвлeния oт opгaнизaциятa и pъĸoвoдcтвoтo нa cъдeбнa cиcтeмa. Ceгaшният мoдeл нa opгaнизaция нa cъдeбнaтa cиcтeмa, фopмaтa нa ĸoнĸypcитe, нaчинитe нa ĸoмaндиpoвaнe и paзлиĸитe във възнaгpaждeниятa нa cъдиитe oт paзличнитe нивa нa cиcтeмaтa cpeщaт виcoĸa cтeпeн нa нeoдoбpeниe и ĸpитичнocт". Toвa пoĸaзвaт peзyлтaтитe oт пpoyчвaнe нa Cъюзa нa cъдиитe в Бългapия cpeд cъдийcĸaтa oбщнocт, зa ĸoитo УC нa CCБ yвeдoмявa в пиcмo пpeдceдaтeля нa пapлaмeнтapнaтa ĸoмиcия пo ĸoнcтитyциoнни и пpaвни въпpocи Mилeн Maтeeв, президента Румен Радев и миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo Haдeждa Йopдaнoвa. 

Съдия Жилова подчерта, че тази анкета е само първата крачка, предстои да се направи още по-задълбочено и разширено проучване сред съдии, както и да се инициира публична дискусия за съдебната реформа.

"Ние сме заявили категорично нашето становище, че ще участваме активно, ако бъдем поканени в дебатите по конкретни текстове, организирани от Министерство на правосъдието и на парламентарната правна комисия", заяви тя.

По думите ѝ гласовете на съдиите са разнопосочни по отношение на модела на ВСС:

"Всички са за намаляване на мандата на ВСС, но за това дали да бъде постоянно заседаващ, или сесийно заседаващ - преобладаващите мнения са за сесийно заседаващ ВСС. ... Това ще има много положителен ефект в самата съдебна система за решаване на проблемите на натовареност и кариерно израстване, защото, когато се загуби вътрешният поглед, нещата не са добре".

Председателят на Съюза на съдиите в България коментира статута на т.нар. трима големи в съдебната система:

"Те не трябва да бъдат пакетирани. Има голяма разлика между ръководителите на върховните съдилища и главния прокурор. Те не могат да бъдат равнопоставени. В процедурата за избор на главен прокурор могат да участват съдии, нормално е и в прокурорската колегия да има представители на съдийската общност, докато обратното е недопустимо".

ССБ подкрепя възможността, която се обсъжда, съдия от Върховния касационен съд да разследва главния прокурор, съобщи още Татяна Жилова и уточни:

"Трябва да се разграничи органът, който да направи преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление от главния прокурор. Нашето мнение е, че един такъв орган може да бъде само Съдийската колегия на ВСС. Когато този орган вземе решение, че са налице достатъчно данни, тогава може да се избере ад хок съдия, който да бъде наказателен съдия от ВКС, който да проведе разследването. По наше мнение това без конституционна промяна не може да стане. ... Може да стане в рамките на едно обикновено Народно събрание".

Интервю на Силвия Великова с Татяна Жилова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Гръцките медии: Цели хотели са ангажирани от българи

Активен е обменът на туристи между България и Гърция, посочват гръцките медии днес. На Халкидики има цели хотели, ангажирани за Великден от българи. Под заглавие "Гърция е втора най-предпочитана страна за българските туристи" днес медиите публикуват данни от проучване на българския Национален статистически институт. След Турция българите..

публикувано на 30.04.24 в 17:14

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02
Проф. Велислав Минеков

Велислав Минеков: Време е за нови протести

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. Друг начин не виждам. Констатацията направи пред БНР проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата и бивш член на "Отровното трио", активен участник в протестите срещу управлението на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. "С..

публикувано на 30.04.24 в 16:54
Росица Матева

Росица Матева: Подготовката за двойния вот върви нормално

40 дни преди изборите на 9 юни подготовката за двойния вот върви нормално. Това обобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.  Вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети, както в Централната избирателна комисия, така и в районните комисии:  "Нормално върви подготовката. Новата информация е, че сме регистрирали три..

публикувано на 30.04.24 в 16:22