Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да стане „нова мешавица“ в електоралните нагласи

Анастас Стефанов: Предстоят много трудни три месеца за управлението

Политическото опекунство на президента не е задължително да минава само през ПП, смята политологът

Анастас Стефанов
Снимка: Тренд

Много трудни 3 месеца предстоят за българското управление, прогнозира пред БНР политологът от Изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов. Той смята, че „първите по-сериозни опъвания на шевовете“ ще видим в рамките на дебатите за бюджета. Относно мораториума Анастас Стефанов отбеляза, че управляващите „сами разбраха на какво са се хванали“.

За българина съдебната реформа може да е нещо много значимо и много важно, но в периода януари – март при ценовия шок и инфлационните процеси, които не могат да бъдат овладени, темата няма как да е водеща, поясни политологът.

Относно съдържателните промени на Конституцията Стефанов отбеляза, че става въпрос за доста дълбоки процеси, които ще изискват не само политически ресурс от гледна точка на политическо мнозинство, но и много сериозен ресурс извън пределите на Народното събрание, може би на целия юридически елит.

Анастас Стефанов коментира и вчерашното слово на държавния глава при клетвата му в парламента.

„Словото акцентира върху остри, наболели проблеми, широко разбираеми за общественото мнение. То със сигурност е било масово схванато, поне в основните му послания.“

„Такова слово на президента често напипва казуси, проблемни възли, които не са разположени пряко в прерогативите на президентската институция. В неформален план тя може на ръба на нарушаването на нейния дух да излезе извън тесните параграфи на Конституцията, защото президентът разполага с комуникационна власт. Словото, което чухме вчера, е част от тази комуникационна власт.“

Ако ще има политическа намеса на президента или вид политическо опекунство, опасения за каквото се появиха след КСНС, то ще е в общ политически план и не е задължително да е само през ПП, изтъкна политологът в предаването „Преди всички“.

Радев е достатъчно опитен, за да си дава сметка какво означава провалът на тази коалиция, подчерта Анастас Стефанов.

Не може да се говори за каквото и да е структуриране на електоралните нагласи и в тях може да стане „нова мешавица“ и преосмисляне на избора в последния момент, каквото наблюдаваме през последната година, уточни той. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06