Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Може да стане „нова мешавица“ в електоралните нагласи

Анастас Стефанов: Предстоят много трудни три месеца за управлението

Политическото опекунство на президента не е задължително да минава само през ПП, смята политологът

Анастас Стефанов
Снимка: Тренд

Много трудни 3 месеца предстоят за българското управление, прогнозира пред БНР политологът от Изследователски център „Тренд“ Анастас Стефанов. Той смята, че „първите по-сериозни опъвания на шевовете“ ще видим в рамките на дебатите за бюджета. Относно мораториума Анастас Стефанов отбеляза, че управляващите „сами разбраха на какво са се хванали“.

За българина съдебната реформа може да е нещо много значимо и много важно, но в периода януари – март при ценовия шок и инфлационните процеси, които не могат да бъдат овладени, темата няма как да е водеща, поясни политологът.

Относно съдържателните промени на Конституцията Стефанов отбеляза, че става въпрос за доста дълбоки процеси, които ще изискват не само политически ресурс от гледна точка на политическо мнозинство, но и много сериозен ресурс извън пределите на Народното събрание, може би на целия юридически елит.

Анастас Стефанов коментира и вчерашното слово на държавния глава при клетвата му в парламента.

„Словото акцентира върху остри, наболели проблеми, широко разбираеми за общественото мнение. То със сигурност е било масово схванато, поне в основните му послания.“

„Такова слово на президента често напипва казуси, проблемни възли, които не са разположени пряко в прерогативите на президентската институция. В неформален план тя може на ръба на нарушаването на нейния дух да излезе извън тесните параграфи на Конституцията, защото президентът разполага с комуникационна власт. Словото, което чухме вчера, е част от тази комуникационна власт.“

Ако ще има политическа намеса на президента или вид политическо опекунство, опасения за каквото се появиха след КСНС, то ще е в общ политически план и не е задължително да е само през ПП, изтъкна политологът в предаването „Преди всички“.

Радев е достатъчно опитен, за да си дава сметка какво означава провалът на тази коалиция, подчерта Анастас Стефанов.

Не може да се говори за каквото и да е структуриране на електоралните нагласи и в тях може да стане „нова мешавица“ и преосмисляне на избора в последния момент, каквото наблюдаваме през последната година, уточни той. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Брегов

Иван Брегов: Спецправосъдието беше галеникът на съдебната власт

"Висшият съдебен съвет действа абсолютно хаотично, на тях им е много трудно в тази политическа ситуация да съобразят всичките си зависимости и угодническо поведение ." Това заяви пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. Екипът на Министерството на правосъдието е посочил изчерпателно всички правни основания..

публикувано на 19.05.22 в 09:45
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

"Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт . Хората не виждат кой друг, какво друго може да стане. "Възраждане" ли ще дойде, още по-голяма коалиция ли ще дойде, някакви по-еднолични форми ли ще се усладят на хората. И хората казват дори за оставка все..

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Карлос Контрера: Дофинансиране на обществения транспорт, без съкращения

" Държавата може да се намеси категорично и да помогне . Общественият транспорт е социална услуга . Без обществен транспорт много трудно ще функционира всеки един град, а и икономиката въобще." Това заяви пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет. След срещата на превозвачите с Петков:..

публикувано на 18.05.22 в 10:33
Министър-председателят Кирил Петков и Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите (в средата) декларираха, че диалогът ще продължи

След срещата на превозвачите с Петков: Решения няма, протест ще има

Протест на превозвачите на 18 май ще има, заяви Магдалена Милтенова от Съюза на превозвачите след срещата с министър-председателя Кирил Петков. Според нея е имало конструктивен диалог, но решения засега няма и затова протестът няма да бъде отменен. Както и на предишния протест, превозвачите няма да бъдат допуснати в центъра на столицата...

обновено на 17.05.22 в 20:15
Добромир Живков

Добромир Живков: Имаме няколко кризи, които формират перфектната буря

"Тенденцията на спад на доверието в институциите и в основните за нашия политически пейзаж лица е налице и в последния месец. Това основно се дължи на няколко кризи, които формират перфектната буря . Тези тенденции се разгръщат основно от началото на войната, съвпадат с първите месеци на настоящия кабинет , който заедно с Народното събрание..

публикувано на 17.05.22 в 08:53

"Тренд": 8 формации в парламента, ако изборите бяха днес

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на "Тренд". То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството. 19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При..

обновено на 16.05.22 в 16:49