Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Теодор Славев: Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето, процедурата е ритуал

Очакванията са предложенията за реформи в отделни институции да дойдат от изпълнителната власт, а не от народни представители, подчерта експертът от БИПИ

Теодор Славев
Снимка: Борислава Борисова

„Да не се залъгваме. Решението кой ще оглави КЕВР вече е взето. Процедурата просто е един ритуал, някаква формалност.“ Това каза в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

За ускорената процедура за промените в състава на КЕВР, както и в отговор на въпрос защо първо се прибягва към смени в енергийния регулатор, при положение, че има и други органи, чийто състав е с отдавна изтекъл мандат, Теодор Славев коментира:

„То е по бръснача на популизма решението. Защото имаше напрежения и престрелки между министър-председателя и председателя на КЕВР, обвинения за несъгласуване от страна на изпълнителната власт, от друга страна – на регулатора – обвинения в намеса в независимостта на КЕВР. Според мен е популистко – за да се намери изкупителна жертва, аватар, който да обясни това неприятно вдигане на цените.“

Славев акцентира върху предстоящите законодателни промени в Закона за енергетиката, които касаят избора на членове на КЕВР.

„Те на практика предлагат промени в критериите за избор, разширявайки дефиницията за стаж в областта на енергетиката. По принцип това да включва по-широк кръг от компетентности е добре, защото разширява базата, от която Народното събрание може да прави избор. Само че те са доста специфични като формулировка и тук се пораждат съмнения дали не се правят за конкретен човек.“

Славев допуска, че от ИТН няма да издигнат кандидат за КЕВР, но ще поискат място в Конституционния съд или в някой от другите регулатори.

„Това важи и за другите партии.“

Обществото има свръхочаквания за бързи действия за смяна на конкретни персони, това бяха искания и на протеста, който след трусове доведе до формирането на ново правителство, посочи Славев.

„Много е проблематично, ако законопроекти, които касаят преформатиране, преструктуриране на институции, особено чувствителни, в областта на борбата с корупцията, минават през народни представители“, смята експертът. По думите му в този случай степента на влияние на интереси извън оправомощените е много по-висока.“

Когато една процедура минава през Министерския съвет, има задължителна съгласувателна процедура, участват много министерства, експерти, съветници и там изискването на задълбочена оценка на въздействието е много различно от това, което например сега НС прави с мотивите за изменение на Закона за енергетиката, уточни той.  

Очакванията са тези реформи да дойдат от изпълнителната власт, а не от народни представители, подчерта Славев.

И в момента КПКОНПИ след преместването на звеното от ДАНС има разследващи функции. Въпросът е при такава дейност доколко това може да бъде използвано като доказателства в съдебен процес. Коалиционното  споразумение предвижда да се даде повече тежест на тези действия, поясни Теодор Славев.

Подходът за борба с корупцията не може да бъде затворен само в една агенция, изтъкна той.

Според него не бива да се допуска „за да се удовлетвори това партийно-квотно представителство, да се правят едни агенции за повече места“.

„Каквито и процедури да се направят, каквито и нормативни изисквания, ако няма морална настройка на тези, които правят избора и на тези, които заемат длъжността, да изпълняват своята дейност само в рамките на закона и добросъвестно... Хората имат значение и всички правила могат да се заобиколят при процедурите за избор, колкото и да са сложни те.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието , които не продължават да участват в държавната програма. Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част..

публикувано на 25.05.22 в 18:00
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени ", каза пред БНР Радослав Рибарски от ПП, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание  Рибарски. Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки "Към момента се вижда категорично, че..

публикувано на 25.05.22 в 07:43
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43