Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ако в този конфликт победи Русия, ще фрагментира НАТО на две

Искрен Иванов: В Европа се води война между Русия и САЩ

Ако САЩ спечелят, ще получат контрол върху Украйна, казва политологът

Женева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента между САЩ и Русия се води война в Европа и ако някой очаква тази война да се води, както преди 70 години, това няма да се случи. Буквално месеци преди този сблъсък ядрените сили се събраха и подписаха ясни гаранции, че ядрена война няма да има. Това каза пред БНР Искрен Иванов, политолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той анализира ситуацията преди срещата Лавров - Блинкен в Женева.

Нито една от страните няма желание или интерес да отстъпи в този спор, смята Иванов, който прогнозира „просто една размяна на любезности“ и допусна, че евентуално могат да бъдат постигнати устни гаранции или договорки, но срещата по думите му няма да допринесе за диалога.

Преподавателят не вижда как на тази среща би се променил речитативът, който слушаме от месеци насам.

„Този конфликт прерасна в нещо много повече. Ако Русия излезе победител от този конфликт (дори да не е война в конвенционалния смисъл на думата), тя ще успее да фрагментира НАТО на две зони. Първата зона – това са страните от Западна Европа, които ще останат твърдо в американската сфера на влияние, а пък страните от Централна и Източна Европа ще бъдат де юре членки на НАТО, но ще се превърнат в суверенен буфер между руската и американската сфери на влияние“, поясни Искрен Иванов.

Ако САЩ спечелят този конфликт с Русия, то тогава те ще получат контрол върху Украйна, а както пише Збигнев Бжежински в книгата си „Голямата шахматна дъска“: който контролира Украйна, получава пряк достъп до природните и икономически ресурси на Русия. Това ще ограничи, даже елиминира всякакви перспективи на Руската федерация да се върне обратно към времената на Съветския съюз или да се изживява като велика сила на международната сцена.“

Според Иванов превесът на този етап е на страната на САЩ и НАТО, а Западът разполага с повече икономически инструменти, с които може да притисне Русия.

Американската дипломация държи важни козове – граничните на Украйна страни са членки на НАТО. Слабост в тази схема обаче са прибалтийските страни, които са „сравнително отдалечени от зоната на защита на алианса“.

Руската дипломация има един голям коз – тя познава много добре региона, какви са реалностите тук. Нека не подценяваме предимствата на руските военни стратегии.“

Руското въоръжение е на високо технологично ниво, благодарение на сътрудничеството с Китай, отбеляза още преподавателят.

Според Искрен Иванов конфликтът се намира в неговия трети стадий, в който „руската дипломация отново успява да се промъкне в региона“ със стратегия, която много напомня китайските стратегии.

„Ако има интервенция, Русия по-скоро успешно ще присъедини част от сегашната независима Украйна. Кремъл вече е напълно наясно за това, че няма как напълно да овладее цяла Украйна.“

„Добрата новина за нас е, че дори да стане война в Украйна, Украйна не попада по чл. 5 за колективната отбрана. Тоест ако от нас се изисква военна помощ за Украйна, всяка страна членка сама ще трябва да прецени дали да изпрати такава“, подчерта Иванов. Според него закъсняваме с националния консенсус за рационално решение по този въпрос. 

Цялото интервю с Искрен Иванов чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43

Доц. Сарийски: Само правителството ще усети ефекта от мерките

" Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата мерки . Това не са мерки, а антимерки. Наливането на пари на калпак постига един ефект - увеличаване на инфлацията. Навсякъде се водят пазарлъци и временно ще се тушира напрежението". Това каза пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на..

публикувано на 21.05.22 в 13:12

Библиотекарите излязоха на протест

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

публикувано на 20.05.22 в 15:59
Антон Иванов

Антон Иванов: От 6 месеца играем игра на компенсации, не може всички да бъдат компенсирани

" От 6 месеца играем игра на компенсации . Всеки претендира за компенсации за себе си, независимо от това, че очевидно не може всички да бъдат компенсирани ." Това каза пред БНР енергийният експерт от Българския енергиен и минен форум Антон Иванов. Бизнесът беше облагодетелстван от замразяването на цените за битовите потребители, посочи той...

публикувано на 20.05.22 в 09:20
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Правителството се е фокусирало единствено и само върху задачата да оцелее

Какво казват гражданите на Смолян за настоящото управление и какви оценки дават за антикризисните мерки: Мая Манолова: 2 млрд. лева за мерките ще се усетят като 0 лева от домакинствата "Антикризисната мярка е пълен гаф, пълен фалш . Заблуда на противника, пълна заблуда на населението." "Ще повярвам, като ми влезе в джоба увеличението."..

публикувано на 20.05.22 в 08:08