Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

20 на сто увеличение на цената на хляба предвиждат от февруари в Добричко

Марияна Кукушева: Хлябът рязко покачва себестойността си

В държавата няма нито едно населено място останало без насъщния, казва Кукушева

Снимка: БГНЕС

"Доволни сме от решението на МС за подпомагане, защото всяка една помощ в този момент е изключително ценно. А ние сме представители на най-енергоемкия бранш в сферата на хранително-ввусовата промишленост", каза пред БНР Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"А сметките ни за ток се покачиха с 400 процента. Продължават да са направо шокиращи. И не сме оптимисти, че тези цени ще се задържат или ще започнат да падат. Точно обратното. Повечето световни и европейски анализатори твърдят, че следващите две години цената на основните енергоизточници, цената на инфлацията ще продължи да се покачва", поясни още Кукушева.


"Освен тези покачвания, цената на брашното се повиши до връх, какъвто не сме имали последните 10 години. Вече 1 тон браншно за хлебопроизводителите е над 1000 лв. И всички други цени се повишиха, а трудът на хлебопекаря в себестойността на българския хляб е в рамките на 30 на сто. А желаещи хора да работят няма.

Но въпреки трудностите в държавата няма нито едно населено място останало без хляб - това се дължи на нашите усилия", посочи Кукушева.

"При нас потреблението не е спаднало. Независимо от всичко, може би защото хлябът не е просто храна, здравословна и то, но той е и носител на морални ценности и носи сигурност и чувство за дом и семейство.

На въпрос има ли в брашното от което се прави нашият хляб, титанов диоксид, Кукушева заяви:

"В производството и сладкарството в България не се ползва титатов диоксид, защото ние работим с пшеница с много добро качество - тя е златото в зърнените култери. Ние не случайно сме били житницата на Римската и Османската империя. Ние продължаваме да сеем жито, защото пшеницата вирее много добре по нашите земи.

Титанов диоксид се изролзва в северните държави, къде се сее основно ръж, затова той се добавя, за да имат вид изделията. Но тази дилема не стои пред българските хлебари и сладкари! Той не се ползва от нашите производители, ако го има на опаковката , то значи този продукт не е произведен у нас", заяви експертът.

Европейската комисия прие забрана за употребата на титанов диоксид като добавка в храните (E171). Забраната ще се прилага след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни - от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки. Държавите членки единодушно подкрепиха предложението на Комисията, представено миналата есен. То се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 вече не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

"Нашите производители настояват за диференцирана ДДС ставка, като искаме тя да е 9 на сто върху всички храни, защото тя е силна антиифланционна мярка, глътка въздух за бизнеса и за повишаване на вътрешното потрбеление", посочи още Кукушева.

Какви затруднения изпитват малките фурни в Добрич, произвеждащи хляб и закуски и доколко увеличението на цената на хляба може да компенсира повишаването на цените на всички суровини.

"Браншът в сферата на производството на хлебни и сладкарски изделия изпитва огромни затруднения, произтичащи от постоянното галопиране на цените на електроенергията, газа, както и на всички суровини, които се използват", каза Радослав Райков. Той е собственик на три хлебопекарни в Добрич и осигурява заетост за 12 човека. По думите му поредното повишаване на цената на хляба е неминуемо. 


От началото на месец февруари увеличение на цената на хляба с около 20% предвиждат и в хлебопекарна в село Стефаново, която зарежда хляб във всички села в областта, както и в градовете Добрич и Варна. Технологът там Теодора Добрева споделя, че в хлебопекарната работят 25 човека, но към този момент не се предвижда съкращаване на персонала. 

Все по-често се говори и за предстоящи фалити на по-малките фирми в бранша и най-вече на тези, които се занимават с производството само на закуски. Намалено е потреблението и заради дългото неприсъствено обучение на децата в училище, заведенията също масово затварят врати, намалява и покупателната способност на българина.

Според Радослав Райков единственият начин хлебопекарните да имат някаква сигурност, това е цените на електроенергията, газа, брашното и останалите суровини да се запазят непроменени, за да може и те да си направят правилните разчети на приходи и разходи. 

Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галев

Тодор Галев: Дезинформацията вече е чрез изваждане на твърдения от контекста

В България санкциите срещу руски медии не действат. Това каза пред БНР Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) с фокус чуждестранно икономическо и политическо влияние; завладяване на медиите, дезинформация и пропаганда ; завладяване на държавата и борба с корупцията. "Първият санкционен..

публикувано на 06.03.25 в 18:06

Поредни измами в интернет: Медии и журналисти рекламират схеми за печелене на пари

Поредни измами в интернет - използват се авторитетни медии и журналисти, чрез които се рекламират лъжливи схеми за печелене на пари . Редовните интернет потребители могат да попаднат в капана на финансова измама или кражба на данни. Фалшивите интервюта, видеа и твърдения са многобройни . На едно такова попадна и екипът на предаването..

публикувано на 06.03.25 в 10:53

От 148 хил. регистрирани безработни през декември м.г. само 44% са получавали обезщетение

От малко над 148 хиляди регистрирани безработни през месец декември миналата година само 66 300 - или 44 процента, са получавали обезщетение за безработица. С минималното дневно от 18 лева са били 29% от хората, а само 200 души са получили максималното от 107 лева. Средното изплатено обезщетение за месеца е 706 лева, като това за жените е със..

публикувано на 05.03.25 в 15:59

Плановете за AI в училище срещат реалността с хартиения учебник

Министерството на образованието ще прави модел на изкуствен интелект, специално предназначен за работа в училищата. Така учениците ще имат достъп до информация, която не е засегната от типичните за изкуствения интелект прояви на "измисляне или халюциниране"на факти. Данните за обучението ще са от електронните учебници , подсказа зам.-министърът..

публикувано на 05.03.25 в 12:04

Музиканти в борбата срещу наркотици и зависимости при децата

В Плевен благотворителен концерт под надслов "Да опазим нашите деца" събра родители и деца. Събитието е в памет на 14-годишния Валентин Христов, който почина след падане от жилищен блок в града след употреба на вейп с наркотично вещество. Специално участие в събитието взе рокпевецът Звезди от група "Ахат". На сцената в зала "Катя Попова"..

публикувано на 05.03.25 в 10:42

Пламена Николова: Инвестициите в ранното детство се отплащат многократно

" Ранното детското развитие е нова тема. Тя започна да се разпознава като нещо изключително важно ". Това каза пред БНР Пламена Николова от Фондация за децата в риск по света и автор в мониторинговия доклад "Бележник 2025" на Националната мрежа за децата. Оценката, дадена за политиката в сферата на ранното детско развитие за миналата година в..

публикувано на 04.03.25 в 11:50
Марина Великова

Марина Великова подготвя 2 изложби след завръщането си от Антарктида

" Тази година успях да запиша много неща, включително грохотът на падащия ледник ", каза в предаването "Преди всички" музикалният редактор на БНР Марина Великова, която беше част от 33-ата експедиция на Антарктида. Тя разказа как е успяла да постигне това, а също и за своето "студио на открито" на Антарктида. " Имам записани 3 такива..

публикувано на 04.03.25 в 10:56