Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спомен за проф. Арсени Лечев

Да си припомним делото на изтъкнатия български музикант проф. Арсени Лечев - цигулар, диригент, музикален критик. Повод ни дава 120-годишнината от неговото рождение на 17 януари 1902 г.

Роден е във Велико Търново, а баща му е лекар. От 6-годишен свири на цигулка,  години след това в София взема уроци при Тодор Торчанов, Петър Гавазов и Георги Актарджиев. В същото време свири в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Софийската опера. През 1921 г. заминава за Берлин, където е ученик на прочутия Хавеман във Висшето училище за музика, учи хармония при Юон и пиано при Трап. След това учи в Париж при известния камерен изпълнител Капе и отново в Берлин при Войку. 

През 1930 г. се завръща в България и се включва активно в концертния живот на страната, предимно с участие в различни камерни състави. След една година създава струнен квартет, който носи неговото име, защото той свири първа цигулка. Участници в състава са Стоян Сертев - цигулка, Яким Якимов - виола и Константин Кугийски-виолончело. Съставът съществува с прекъсвания до 1957 г., а през това време в него свирят известни български инструменталисти като Константин Попов, Стефан Магнев, Стефан Сугарев, Константин Крушовенски  и др.

От 1947 г. квартетъта става държавен. Дейността на състава е много активна - обикалят цялата страна с концерти, често придружавани с музикални беседи, изнесени от тяхния ръководител Арсени Лечев. Едновременно с тази си дейност Лечев е концертмайстор на Гвардейския оркестър, а от 1933 до 1942 г. и на оркестъра на Софийската опера. Той е един от инициаторите за  създаването на Държавен филхармоничен оркестър към операта. 

Започва и преподавателската си дейност в Музикалната академия, от 1952 г. е професор, а дълги години е завеждащ катедрата по камерна музика. Диригентските му изяви започват през 1942 г., когато работи в Художествения оперетен театър и поставя оперетите „Ева“, “Победителката“, „Любовта на Шуберт“, по-късно е негов директор, а от 1958 до 1962 г. ръководи Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

Трудно е да се изброят всички длъжности, които е заемал Арсени Лечев: Главен уредник на Радиоразпръскването, една година диригент на Симфоничния оркестър в Бургас, музикален редактор във вестник „Култура“. Обществените му задъления са още повече: Бил е секретар на Съюза на българските композитори, председател на секцията „Концертиращи артисти" и още, и още.  Не бива да пропускаме многобройните рецензии, статии в пресата, беседи, изнасяни в цялата страна. За него може да се говори като за една изключителна творческа личност.

Арсени Лечев умира на  23 ноември 1984 г. В звуковия файл можете да чуете и част от Клавирния квинтет от Роберт Шуман, записан от квартета на Арсени Лечев и пианиста Трифон Силяновски през 1956 г.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Каварджикова и Малин Кръстев отличени с "Аскеер" за една и съща пиеса

Наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер" бяха раздадени за 31 път в театър "Българска армия". Церемонията беше посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и мина под мотото "Урок по български". Голямата награда за цялостен принос получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова беше дадена почетна..

публикувано на 25.05.22 в 08:02

Връчват наградите "Аскеер"

Наградите за постижения в театралното изкуство "Аскеер" ще бъдат връчени тази вечер на церемония в театър "Българска армия". Голямата награда за цялостен принос ще получи актрисата Цветана Манева, а на Меглена Караламбова ще бъде дадена почетна статуетка.   Номинациите в 11-те категории са селектирани от 90 представления, реализирани от 1 май..

публикувано на 24.05.22 в 09:11
В посолството ни в Лондон ще има специална музикална програма.

Българските културни институти в чужбина отбелязват 24 май с богата програма

24 май ще отбележат и българските културни институти по света  с разнообразна и богата програма Две тематични изложби посвещава на празника културния институт в Прага. Едната е "Светлината на буквите" и показва най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в., а другата е документалната "Пътят на Св. Кирил и..

публикувано на 24.05.22 в 08:21
Боян Боев

Новата книга на Боян Боев е „Последна молитва“

„Действието в романа „Последна молитва“ се развива в навечерието на Освобождението на България. Годината не е случайно избрана, а именно 1872 година, в която е заловен Левски. Той самият се появява по някакъв начин като образ в книгата, т. е. споменава се за него и има хора, които са го срещали. За мен беше важно да направя връзка с реална..

публикувано на 23.05.22 в 19:11
Художникът Николай Неделчев – Кокала

Художникът Николай Неделчев – Кокала направи изложба за 50-годишния си юбилей

В Плевен откриха изложба на художника Николай Неделчев – Кокала. Експозицията е посветена на 50-годишния юбилей на твореца. Николай Неделчев е роден в Плевен, живописните платна в юбилейната му изложба показват пътя на художника. При откриването приятели и ценители на изкуството го поздравиха за 50-годишния му юбилей. "73 произведения -..

публикувано на 23.05.22 в 17:54
Теодора Панайотова, Александър Александров, Симеона Джуброва

Премиера на книгата „Народни песни от Средните Родопи“ се състоя в Чепеларе

В читалище „Родопска искра“ в Чепеларе се състоя премиерата на книгата „Народни песни от Средните Родопи“  (CD и текстове). Автор на книгата е Теодора Панайотова, която преди 43 години - на 15 ноември 1979 година, в дома си в Чепеларе на семейно събиране записва песните. Ценното на този запис е, че не е професионален. Това го превръща в автентично..

публикувано на 23.05.22 в 16:49

Започва 53-ият Международен фестивал "Софийски музикални седмици"

Тази вечер в Зала "България" започва 53-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици" . Творци от 17 страни в 53-тото издание на "Софийски музикални седмици" " Над 100 прояви имаме тази година в тези 6 софийски седмици. Има по три, понякога и по четири на вечер, но така или иначе има основни акценти, които..

публикувано на 23.05.22 в 15:50