Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен за проф. Арсени Лечев

Да си припомним делото на изтъкнатия български музикант проф. Арсени Лечев - цигулар, диригент, музикален критик. Повод ни дава 120-годишнината от неговото рождение на 17 януари 1902 г.

Роден е във Велико Търново, а баща му е лекар. От 6-годишен свири на цигулка,  години след това в София взема уроци при Тодор Торчанов, Петър Гавазов и Георги Актарджиев. В същото време свири в Гвардейския оркестър и в оркестъра на Софийската опера. През 1921 г. заминава за Берлин, където е ученик на прочутия Хавеман във Висшето училище за музика, учи хармония при Юон и пиано при Трап. След това учи в Париж при известния камерен изпълнител Капе и отново в Берлин при Войку. 

През 1930 г. се завръща в България и се включва активно в концертния живот на страната, предимно с участие в различни камерни състави. След една година създава струнен квартет, който носи неговото име, защото той свири първа цигулка. Участници в състава са Стоян Сертев - цигулка, Яким Якимов - виола и Константин Кугийски-виолончело. Съставът съществува с прекъсвания до 1957 г., а през това време в него свирят известни български инструменталисти като Константин Попов, Стефан Магнев, Стефан Сугарев, Константин Крушовенски  и др.

От 1947 г. квартетъта става държавен. Дейността на състава е много активна - обикалят цялата страна с концерти, често придружавани с музикални беседи, изнесени от тяхния ръководител Арсени Лечев. Едновременно с тази си дейност Лечев е концертмайстор на Гвардейския оркестър, а от 1933 до 1942 г. и на оркестъра на Софийската опера. Той е един от инициаторите за  създаването на Държавен филхармоничен оркестър към операта. 

Започва и преподавателската си дейност в Музикалната академия, от 1952 г. е професор, а дълги години е завеждащ катедрата по камерна музика. Диригентските му изяви започват през 1942 г., когато работи в Художествения оперетен театър и поставя оперетите „Ева“, “Победителката“, „Любовта на Шуберт“, по-късно е негов директор, а от 1958 до 1962 г. ръководи Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

Трудно е да се изброят всички длъжности, които е заемал Арсени Лечев: Главен уредник на Радиоразпръскването, една година диригент на Симфоничния оркестър в Бургас, музикален редактор във вестник „Култура“. Обществените му задъления са още повече: Бил е секретар на Съюза на българските композитори, председател на секцията „Концертиращи артисти" и още, и още.  Не бива да пропускаме многобройните рецензии, статии в пресата, беседи, изнасяни в цялата страна. За него може да се говори като за една изключителна творческа личност.

Арсени Лечев умира на  23 ноември 1984 г. В звуковия файл можете да чуете и част от Клавирния квинтет от Роберт Шуман, записан от квартета на Арсени Лечев и пианиста Трифон Силяновски през 1956 г.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Драганов

Момчил Драганов за тенденциите в седмото изкуство през 2023-та година

Момчил Драганов е на 20 години, но вече има завиден опит като кино-журналист. Той е незаменима част от сайта „Кинобокс “.  Той ни разказа кои са тенденциите в седмото изкуство през 2023-та година , стачките, които разтърсиха Холивуд, както и все още ли стрийминг платформите са във възход. Момчил Драганов, гост в "Нощен Хоризонт" коментира и..

публикувано на 05.12.23 в 14:39

Младите таланти от Брас бенда на Музикалното училище канят на благотворителен концерт

Един от най-популярните тромбонисти в България Велислав Стоянов покани от ефира на БНР на благотворителен концерт на младите таланти от Брас бенда на Националното музикално училище "Любомир Пипков". Той ще се състои тази вечер от 19 часа в концертната зала на училището.  "В Брас бенда вече има 22 деца. Подозирам, че те ще стават и повече", каза..

публикувано на 05.12.23 в 10:21

"Създаваме истории. Създаваме история“. Юбилейният 50-и Панаир на книгата започва!

Юбилейният 50-и Панаир на книгата започва на 5-и декември в Националния дворец на културата и ще продължи до края на седмицата (10-и декември). Организатор е Асоциация "Българска книга" 1500 кв. м изложбена площ в НДК, 170 издателства, 100 хиляди различни заглавия.  Заместник-председателят на Управителния съвет на Асоциация..

публикувано на 04.12.23 в 18:50

Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ и втория сезон на “Съкровени гласове“

Оперната дива Соня Йончева представи албума си “Прераждане“ за първи път пред родната публика – в третия концерт от първия сезон на цикъла “Съкровени гласове“ в зала “България“. Цялото преживяване беше наистина съкровено! Преди години не можах дълго да заспя от вълнение, след като гледах за първи път филмиран спектакъл със Соня Йончева. Това..

публикувано на 04.12.23 в 17:04
Четвъртото международно биенале на стъклото

Четвърто международно биенале на стъклото

Днес стъклото намира много приложения в бита и индустрията, в различни сфери като архитектурата, дизайна, бижутерията. С този материал работят и съвременни художници и приложници, като създават уникални стъклени композиции.  Можете да придобиете представа за тях във виртуалната разходка, която предлага Четвъртото международно биенале на стъклото,..

публикувано на 04.12.23 в 16:24

Германското трио ClockClock получи номинация за наградата "Music Moves Europe Awards" (MMEA)

Триото ClockClock  от Германия се състои от двамата продуценти Fabian Fieser и Mark Vonsin и от певеца Bojan Kalajdzic. За първи път музикантите се срещат на джем сешън през 2016-та и година по- късно започват да работят заедно. Името на групата ClockClock е заимствано от термина ономатопея, което означава интерпретиране на звуци от всякакво..

публикувано на 04.12.23 в 15:56
Димитър Вълчев

Димитър Вълчев: Животът е едно пътуване към себе си и всеки сам трябва да го извърви

Песента „Бъдник“  е третата от шестте песни на проекта „Вълчев“ реализиран от композитора и музикант Димитър Вълчев съвместно с продуцента Игор Марковски. От месец октомври на всяко първо число стартира музикалният проект на известния бард и адвокат Димитър Вълчев. До този момент са представени песните „Грехове“ и „Страх“. „Бъдник“ е по..

публикувано на 04.12.23 в 15:11