Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев, председател на СОС

Ще се въведе строг контрол и ясни правила за преместваемите обекти в София

Заради високите цени на горивата държавата трябва да намери компенсации за топлофикационните дружества

Георги Георгиев
Снимка: Евелина Стоянова

"Привлякохме добър екип юристи и най-важното възстановихме политическия диалог в Общинския съвет. Твърде много са случаите в твърде много институции, да не говорим за предпоследните парламенти, състави на Народното събрание, когато политиците не успяха да говорят помежду си. Ние сме твърде малко, животът е твърде кратък, за да се отдаваме на тези нескончаеми разправии - политически по всякакви теми. Така че - подобряване на политическия диалог, повече съвместна работа  и повече общи каузи, които да ни свързват и обединяват", каза за БНР Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Той е инициатор на промените за използване на пиротехнически средства на територията на Столичната община:

"Първо е много важно да кажем, че зарята на Нова година и използването на пиротехнически средства на Нова година не се забранява, това е важно като уточнение. Апелът е да се ограничават, защото виждаме стават все повече инцидентите, свързани с това. Аз преди година подех тази инициатива за ограничаване на пиротехническите средства, тогава имахме по-ограничена подкрепа. През изминалите няколко месеца организирах срещи с представители на различни организации, които работят с деца, особено с деца със специални образователни потребности - над 5 хиляди са тези деца в София. Оказва се, че за тях шумът от прахосмукачката е огромен стрес, да не говорим за канонадата от гърмежи, която съвсем произволно всеки от вас ще се сети да инициира. Въвеждаме правила, за да живеем по-добре", допълни в предаването "Рано в неделя" Георгиев.

Наредбата за ограничаване на използването на пиротехнически средства предстои да бъде обсъдена на заседание на Столичния  общински съвет.

Ще има промени в наредбата за преместваемите обекти.

"Това, което предлагаме като резултат е изключително мащабна реформа, която предвижда затягане на контрола, ясни правила, стандарти, които да се спазват, за да изчистим градската среда и гарантиране на безопасността на гражданите. Какво означава това - висящи кабели, каквито има в момента не бива да съществуват в столичния град. След приемане на наредбата ще има срок, в който да се приведат в съответствие. Предвиждаме по-бърз ред за премахване на преместваемите обекти", заяви  Георги Георгиев.

Той каза, че софиянци не трябва да плащат сметката от енергийната криза:

"Затова държавата така, като се намери компенсаторен механизъм за бизнеса и за тока, за поскъпването му, трябва същия принцип да се приложи и за общинските и частни топлофикации, за да не платят накрая хората разликата".

     Николай Павлов: Топлофикациите трябва да бъдат компенсирани

"Бях сезиран с подписка от над 1000 подписа от граждани, които искат запазване на пазара. Аз се учудих, че има проблем с пазара, но извърших проверка и действително кметът на район "Лозенец" предлага създаване на зона на събитие върху по-голямата част от момента съществуващия пазар. Това е начинание, което аз категорично не подкрепям, така че ние ще защитим пазара. Предстои да внесем в понеделник с колеги от различни политически групи, които съм убедил да ни подкрепят за следното - пазарът да бъде предоставен за управление на общинско дружество, някои от общинските пазари, да се инвестират средства в това той да се обнови, да бъде чисто, приветливо място".

Любомир Еленков, който е на 19 години и половина, страда от тежка церебрална парализа. Пиян шофьор помитат майка му и баща му на пешеходна пътека и той се ражда 40 дни преди термина. Лекарите успяват да спасят само бебето, но то е обречено да живее с една от най-тежките форми на Детска церебрална парализа. За Любчо с много любов се грижат баба му Саня Христова и дядо му Влади. Предстоят му операции, за които е необходимо да се съберат средства.
Председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев обеща да предприеме действия за помощ на младежа и възрастните роднини, които се грижат за него. 
Георги Георгиев       Снимка: Евелина Стоянова

На тържествена церемония на 20-и януари, когато почитаме паметта на Свети Патриарх Евтимий Търновски, бе направена първа копка на новостроящия се православен храм, който ще носи неговото име в девети микрорайон на столичния квартал „Люлин“. Инициативата е с благословията на Негово Светейшество Неофит - митрополит Софийски и Патриарх български. В церемонията участваха президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова, общински съветници и районни кметове на столицата, Белоградчишки епископ Поликарп, протойерей Лъчезар Попов – председател на Църковното настоятелство, много жители на район "Люлин".

Храмът ще бъде вторият за най-големия квартал в столицата. Точният му адрес е на ъгъла на булевард "Луи Пастьор" и улица "Димитър Талев". Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет. Йорданка Фандъкова подчерта, че за нея строителството на храмове е кауза, и благодари на Българската православна църква и Софийската Света Митрополия, които заедно с Църковното настоятелство извървяха пътя, за да се постави началото на градежа:
"Преди няколко години родолюбиви и вярващи хора поставиха идеята за изграждане на новата църква в "Люлин" пред мен, пред кмета на район "Люлин" и столичната община. Ние поехме ангажимент и мисля, че днес е денят, в който можем да кажем, че изпълнихме обещанието - да дадем старта за построяването на втория храм в район "Люлин".

Президентът Румен Радев определи събитието по полагането на първата копка на новия храм като „знаменателно“: 

"Животът и делото на Патриарх Евтимий Търновски са ярко свидетелство за силата на духа, за силата на словото, за неговото постоянство и всеотдайност в църковната му, обществената и литературната дейност. Нека да не забравяме, че той поставя основите на Търновската книжовна школа и с неговото лично участие и принос старобългарската литература постига своя разцвет".   

Паметна грамота се полага в капсула в основите на църквата за идните поколения.
Повече можете да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40