Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Луда надпревара

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Добър ден и много ви здраве във всяко едно отношение, скъпи съучастници. Започва нашият транс-информационен бюлетин “Новини с добавена стойност”.

Тук ние се надпреварваме с времето и както е казал народът на Перник - ние го изпреварваме времето, ама и то нас изпреварва. Независимо какви джанти имаме на автомобила, тая луда надпревара с времето няма как да я спечелим, както никой не може да спечели надпреварата във въоръжаването. Времето винаги накрая ни изяжда, както гръцкият бог Кронос изяждал децата си.

Кронос - това е самото Време. От тоя Кронос, дето си гълтал децата като хапчета, са произлезли думите хроника, хронометър и др. Казваме също - хронично заболяване - сиреч такова, което се разтяга във времето. Примерно Covid не е хронична болест, а остро заболяване. Но самата пандемия се опитва да ни се качи на главата хронично.

От друга страна, човек не знае кой голям проблем може да му се стори малък - когато се появи по-тежък проблем и промени баланса на силите.

Сега например има някакви спорове между Вашингтонския договор и Варшавския договор. Вашингтонският договор, това е НАТО, нашият северноатлантически пакт. Варшавски договор няма от много години, обаче напоследък стават някои размествания в тектоничните плочи на Времето.

Тука в тая рубрика знаете, че обичам да пътувам във времето и да вадя мъдри изводи като кисели зелки от бидона. Отговорни фактори в Руската федерация чули за тая моя слабост към поуките на миналото и се свързаха с мен да си говорим за геополитика.

Обади ми се оня ден Сергей Лавров, който е руски външен министър от незапомнени времена.

И ми каза така: Г-н Балев, хващай НАТО под ръчичка и се изтегляйте до положението от 1997 година!

Е, викам, г-н дипломат, много хубаво предложение!

Същевременно и моята мисъл препусна с 25 години в секунда.

Помня аз януари 97-а година - имаше тогава една Виденова зима на нашето недоволство. Ама то младият човек - ужким недоволен, пък всичко му е наред от по-късна гледна точка. С времето забравяме лошото и помним, че сме били повече красиви, отколкото чаровни.

Аз примерно 97-а бях на 20 години - ослепително красив. Като мина Виденовата зима, хукнах към Черно море. Цяло лято се разхождах като млад гръцки бог по нашето превъзходно и слабо застроено Черноморие. Имаше едни дюни, лозя и девствени лагуни, райски заливи, неизтощима енергия за любовни приключения и всякакви глупости. Даже руснаци почти нямаше, да не говорим за НАТО. И мутрите бяха сякаш по-романтични, мен да речем не са ме ликвидирали, най-много да метнат някой пепелник подире ми.

Мутризация имаше, но милитаризацията - нищо работа.

Всичко туй ми мина за една секунда през главата, когато Лавров ме покани да си ходим с НАТО в 97-а година. Аз му отговорих така:

Значи, г-н дипломат, сега връщаме назад времето с 25 години и пак ще тичаме по слънчевите плажове на първата младост. Страхотно!

Обаче той ми каза:

Не, Г-н Балев, няма да ставаме по-млади и красиви, даже по-вероятно е да станем още по-грозни. Времето тече само в една посока и човек или остарява, или е умрял, такива са реалностите. В политиката и в биологията има реалности. На кого е Крим и разните там градове-герои, това е въпрос на аргументи и хватки, силата на убеждението, бронята на честта и така нататък.

Тука направо му затворих телефона на г-н Лавров, малко недипломатично постъпих, като разбрах, че няма да се подмладяваме.

Ама то бива ли така!

Дай, вика, да се връщаме в 97-а, обаче няма да сме млади и красиви, ами стари и чаровни.

Но все пак реших да направим една малка екскурзия до 1997, за да изпълним донякъде молбата на г-н Лавров. 

Отварям Историята и какво да видя. На днешната дата 23 януари 1997, докато ние се надбягвахме с долара, че беше станал 3000 лв., в Съединените щати държавен секретар стана Мадлин Олбрайт - първата жена на този пост. Тя беше голяма чаровница и ползваше някакви брошки, с които представяше по-изразително и алегорично американската външна политика. Примерно като си боднеше оса на ревера, това означаваше, че ще е по-строга и може да ужили някого. Тя по рождение всъщност била не Мадлин, а Мария, но в службата хич не беше Мека Мария.

Държавният секретар е външният министър на Съединените щати, сиреч колегата на Сергей Лавров, който сега иска да се връщаме в 97-а. Само дето ако се върнем в 97-а, и Лавров трябва се върне на тогавашната си позиция - посланик на Русия в ООН, а не външен министър.

Обаче сигурно няма да иска да го понижават.

На държавните секретари и външните министри работата им е много динамична.

Въобще хората, дето ги гони службата, по принуда развиват много бърза мисъл. Тях ги гони службата, те си гонят мисълта да не я изпуснат и така препускат в луда надпревара.

Младите и красивите имат време да се любуват на живота или да се възмущават. Имат време да казват отчетливо разни думи като касационен, конституционен, консултативен.

А старите и чаровните бързат и викат - касасонен, консусонен, консусивен.

Ако се заслушате, точно така говорят утвърдените политици и магистрати.

Дайте да питаме консусонния съд какъв ми е биологическият пол!

Или - президентът незабавно да свика консусивния съвет по национална сигурност и да решим категорично - никакво връщане към 97-а година!

То в известен смисъл никой не ни пита какво решаваме категорично. И разните надпревари в Черно море, не че не ни касаят, но твърде малко зависят от нашите категорични решения.

Мен да питате - нашата военно-икономическа незначителност дори в известен смисъл е положително явление.

Когато сме били по-значителни и сме се ангажирали с историческата съдба на Македония - така сме я оплескали, че македонците сума десетилетия вече не искат да имат нищо общо с нас - ни история, ни география. Макар че някога си сме имали сума общи неща - език, романтика, идентичност и така нататък. А пък сега ни викат фашисти и само се замеряме през границата с фалшиви исторически интерпретации.

Но все пак далеч по-безобидна е надпреварата с митове и паспорти, отколкото надпреварата във въоръжаването, която я практикуват по-големите от нас - на нашата клета територия и околните села.

Във Черното море ще има шанс

да се постигне мирният баланс,

когато спрем да сърбаме попарата -

на тоя и на оня надпреварата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира

"Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира ".   Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев. А  "уплашените" описа така: "Тези, които искат малко, по-етнизирано и по-затворено ДПС".  " Огорчен съм от етнизацията на проблемите в ДПС. Това не е насочено към..

публикувано на 16.07.24 в 14:29
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен Димитров.   Той уточни, че за някои сектори, включително за Българското национално радио, искането е..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархична машина, единственият начин за излизане - диктатура

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев. Като примери той посочи Гърция, Турция, Аржентина и десетки..

публикувано на 16.07.24 в 13:55
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки - ДА, Борба с корупцията - НЕ", написа във Фейсбук Петков.  Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум Документът на партията съдържа..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен никога, докато съм жив. Аз винаги го нося в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните гласове са били 623. Съответно необходимото абсолютно мнозинство бе от 312 гласа. Конкурентката ѝ..

публикувано на 16.07.24 в 13:31