Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Транспортният бранш под кръстосан огън - високи цени на горивата, кадрова криза, липса на компенсации

Разширяването на тол системата ще доведе до фалити и в товарния, и в автобусния транспорт, опасяват се от браншови организации

Снимка: Радио ВИДИН

Кризата с цените на горивата е изключително сериозна. Търсенето на по-евтини горива води до празни километри и загуби за превозвачите. Това заяви пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Арабаджиев припомни, че има предварителни прогнози за цена от 100 долара за барел.

Причините за фалитите са комплексни и това е една от тях, посочи той в предаването „Преди всички“.

„Тези, които имат дългосрочни договори, не могат да ги изпълнят, търпят неустойки. Освен кризата с горивата, трябва да отбележим и изключително сериозната кадрова криза, опашки по границите, затваряне на заводи. В транспорта положението е изключително тежко.“

„Към момента в превозите на товари браншът не получава никакви компенсации. Не само че не сме получавали, но и не очакваме да получим никакви помощи“, уточни Йордан Арабаджиев.

За момента не е обсъждан протест. От бранша очакват диалог с правителството, декларира Арабаджиев.

Снимка: Радио Видин

Ако тол системата се разшири, ще настъпят много фалити, предупреди пред БНР Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи.

По думите му ако правителството включи още 3 хиляди километра към тол системата, фалитите ще бъдат не само в автобусния, но и в товарния транспорт.

В Закона за обществените поръчки, по който се кандидатства за определени линии – междуселищни и вътрешноградски, не са предвидени такива форсмажорни обстоятелства, каквито в момента се случват и които не можем да избегнем, коментира Пиронков.

Васил Пиронков определи отлива на пътници като изключително голям и изрази опасения, че за най-малките превозвачи, които возят по няколко пътници, няма да има никакви средства за компенсации, каквито бяха заявени от управляващите в края на миналата година.

Тези 40 милиона, както са включени и големите общини, и превозвачите, разделено на милионите километри по републиканската, областните и общинските транспортни схеми, те ще бъдат нещо като нищо“, изтъкна той.

По думите на Пиронков въвеждането на допълнителни тол такси, каквото беше анонсирано, ще бъде „още по-голям бич“.

„Нашият бранш, изключвам големите републикански транспортни схеми, където един превозвач е монополизирал целия транспорт, изключвам превозвачите да увеличават цените на билетите. Има населени места, където се возят двама, пет човека, десет. То бива и цената на билета да му увеличиш, кой ще се качи в този автобус?“

Според Васил Пиронков големите автобусни превозвачи най-много ще настояват да се вдигнат цените, защото при тях ще има най-голям икономически ефект.

Малките превозвачи изнемогват и дотират дейността си със свои резерви, а онези, които нямат резерви, продължават да трупат дългове и са заплашени от преустановяване на дейността, категоричен е той. 

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието , които не продължават да участват в държавната програма. Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част..

публикувано на 25.05.22 в 18:00
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени ", каза пред БНР Радослав Рибарски от ПП, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание  Рибарски. Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки "Към момента се вижда категорично, че..

публикувано на 25.05.22 в 07:43
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43