Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как инфлацията изяде спестяванията ни

Иван Стойков: По-бедните понасят първи ударите на инфлацията

"Когато се намираме в условия на сравнително висока инфлация, хората с по-скромни доходи първи усещат ефектите от една инфлационна криза", каза пред БНР Иван Стойков, финансов, анализатор в портала "Моите пари".

"Така че, пенсионерите и по-бедните хора са групите, които първи посрещат ударите на инфлацията и ги понасят най-тежко. Затова при управлението на бюджета си, хората първо си погасяват задълженията, а след това мислят за храната. Здравето също остава на заден план. Също и започваме да си купуваме стоки с по-ниско качество.

Как да се спестява в такъв момент - инфлацията обезценява парите и ги "намалява", образно казано. Сумите в банката ви си остават същите, но ако ги изтеглите, за да купувате нещо, с тези пари вече ще може да заплатите за по-малко неща...", поясни още финансовият анализатор.

"Рано е да се говори за овладяване на инфлацията, тя ще се задържи още, дори и до пролетта. Може би тя ще продължи и до лятото. Инфлация ще има, трудно ми е да прогнозирам още колко време.

Основните причини са цените на суровините, проблемите с доставките, цените на горивата. Докато те не бъдат овладени, ще бъдем свидетели на инфлация. Към момента се правят опити, не само у нас, за овладяване на тези процеси, но тези опити не дават още резулат. Трябва да се върви към овладяването на цените на пазарите най-общо казано, на съответните сегменти, за да може след това крайният продукт да се задържи на определено ценово равнище.

Надявам се обаче в бъдеще мерките да дадат резултат. Нормално е да има инфлация, когато икономиките се развиват, но тя трябва да бъде в определени граници, защото трябва да има и ръст на доходите, и ръст на производителността,  и ръст на БВП", поясни още Иван Стойков, финансов, анализатор в портала "Моите пари".
Четири пъти по-високи сметки за електроенергия и природен газ се налага да плати според фактурите си за декември и януари месец собственик на пералня в Добрич. Освен драстичното повишение собственикът се оказва, че дължи и неустойка на фирмата доставчик на газ.

В пералнята на Светослав Славов работят 9 човека, като през летните месеци персоналът му достига до 17-18 души, а работата минава на три смени. Многото оборот по време на летния туристически сезон му дава възможност да посреща разходите през останалата част от годината  и да запази деветимата си постоянно заети рабтници. С идването на пандемията обаче, със затварянето на хотелите, ресторантите и с намаления оборот на тези, които все още функционират, работата и на пералнята спада драстично.

През лятото на 2021 година вместо 4 месеца той има засилен оборот само за два. На този фон идва и драстичното увеличение на цената на електроенергията и газа. Практиката на фирмата, доставчик на газ за пералнята е до 15 август от настоящата година да се даде прогнозно количество, което ще се употребява за следващата календарна година. На базата на тези заявки клиентите попадат и в съответна ценова група. Плаща се два пъти в месеца авансово – до 5-то и 20-то число. В края на месеца пристига и изравнителна фактура, която може да е кредитна, ако си използвал по-малко от заявеното количество или дебитна, когато си използвал повече, обяснява Славов. 

Той е изненадан неприятно и от още две фактури. Първата за начислени неустойки на стойност 1848 лв., а втората дебитни известия за всеки месец от 2021 година за сумата от 2276 лв. или общо допълнително още над 4 000 лв.Оказва се, че заради по-малкото потребление на газ, фирмата страда два пъти – веднъж заради неустойки и втори път заради вече по-високата единична цена на газа, тъй като попада и в друга ценова група.

 

Обърнахме се и към фирмата доставчик АресГаз ЕАД. Нейният директор маркетинг и продажби Борислав Тинков обясни, че заявяването на количества от техните клиенти е необходимо, тъй като те самите предварително изпращат количества за доставка до Булгаргаз и те също дължат неустойки в случай на неизпълнение.  

Борислав Тинков също заяви, че клиентите имат право да разсрочат срока за плащане на фактурите си. 

В договора, който АресГаз подписва с клиентите си, има и клауза за форсмажорни обстоятелства, в които е включена и думата „пандемия“. На тази клауза се позовават от фирмата преди време, когато е преустановено подаването на газ от Украйна. Тогава Славов минава на алтернативно гориво – метан, но в същото време продължава да плаща и на АресГаз. При днешната ситуация не може и за него да важат тези форсмажорни обстоятелства.

"За да има такова основание, трябва фирмата да има удостоверение за форсмажорни обстоятелства, което се получава от съответните организации, това мога да ги посъветвам", уточни Тинков от формата доставчик.

Инфлацията изяде спестяванията и затрудни домакинствата в тежкия зимен период, сочи репортерска проверка:

"Сметките ни за ток станаха двойни. Лекарства, сметките, накрая за храната...

Децата ми помагат, лишаваме се от определени неща. Първо си плащаме задълженията...

Справям се.

13 лв. ми е увеличението на пенсията, сметката ми за тока се увеличи много повече...", това казаха пред БНР варненци.


Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46