Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ иска извънредно заседание на НС заради конфликта Русия-Украйна

| обновено на 24.01.22 в 15:48
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ поиска извънредно заседание на Народното събрание, на което министър-председателят, министрите на външните работи и на отбраната да информират за българската позиция и последващите действия, свързани с конфликта между Русия и Украйна.

В деловодството на парламента са внесени 59 подписа при необходими минимум 48. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира:

"Дрънкат се оръжия на нашата граница. Може ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва и дали сме въвлечени или не. Аз съм върл противник на войната. В поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме нашата сигурност".

Бившият премиер посочи, че по последна информация Алиансът е в пълна бойна готовност и попита дали е искано и дали е давано разрешение за съюзническа бойна техника на българска територия, като предупреди за последици от евентуален военен конфликт:

"Това са всички енергоносители, това е стомана, това са метали. Доставките ще бъдат нарушени при едни подобни действия, ако се предприемат. А с тези кораби в Черно море - туризма го забравяме. Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас. Ние към този момент не знаем всичките тези отговори... Българското общество трябва да ги знае. Ясни позиции!"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят"

За трета поредна година Габрово е домакин на дискусионния форум "Кметовете говорят", който започва в 13 часа. Участие в него вземат представители на местните власти и на енергийни агенции и центрове, които обсъждат подходи, начини и мерки за справяне с проблемите, породени от промяната в климата. Дискусията се съсредоточава върху ключови..

публикувано на 03.07.24 в 11:32
Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на искането и го определи като разчистване на кадри на ДПС на държавни позиции: "Човекът, който в..

публикувано на 03.07.24 в 11:31

Горски служители спасиха сърна в Невестинско

Служители на Горското стопанство в Невестино са спасили сърна, намерена в безпомощно състояние в крайпътна канавка между селата Ваксево и Тишаново, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.  След преглед във ветеринарна лечебница и дадени медикаменти животното е настанено в помещение в стопанството за наблюдение до пълното му възстановяване...

публикувано на 03.07.24 в 11:13

Димитър Главчев: Всички министри си свършиха работата

Служебният премиер Димитър Главчев отчете работата на кабинета и със заявката, че не обича да хвали себе си и екипа си, каза, че всички министри са си свършили работата по ресорите. Главчев акцентира, че за първи път няма възражения към провеждането на изборите, както и че страната е смятана за надежден партньор в НАТО и Европейския съюз...

публикувано на 03.07.24 в 11:06
Парламентарният лидер на

Две българки привличат гласове на крайната десница във Франция

Две българки са част от листите на крайнодясната партия "Национален сбор" за парламентарните избори във Франция, предаде БГНЕС. Славка Михайлова и Иванка Димитрова са се класирали за втория тур, който ще се проведе на 7 юли. Михайлова получи 23,06 % в 1 окръг на департамента Ло и ще се изправи срещу кандидатите на левицата и управляващата партия в..

публикувано на 03.07.24 в 11:01

След бурята: Пловдивските пожарникари са се отзовали на 32 сигнала

На 32 сигнала, предимно за паднали дървета и клони са се отзовали пловдивските пожарникари след снощната буря.  При единия от случаите голямо дърво е паднало върху автомобил. Шофьорът не е пострадал , но щетите  по колата са големи. Аварийните екипи са отстранявали паднали дървета на Асеновградско шосе и на Околовръстния път в района на..

публикувано на 03.07.24 в 10:57

Полицията задържа наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:38