Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален фестивал на детската книга ще се проведе от 11 до 13 май в Сливен

Деца и юноши могат да участват в Национален литературен конкурс

Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен
Снимка: META/Facebook-Petar Gochev photography

XXIV Национален фестивал на детската книга - Сливен 2022 ще се проведе от 11 до 13 май.  

"Ако има някакви проблеми, ако все още Covid-пандемията не позволява да проведем в пълния блясък фестивала, сме предвидили резервни дати - първите дати са от 6 от 9 юни. Ако и през юни не е позволено такова масово събиране на деца, възрастни, много публика, която по принцип се събира на нашите прояви в рамките на фестивала, се предвиждат и още резервни дати през септември", каза за БНР Росица Петрова, директор на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, с цел провокиране въображението и творчеството на децата и тиинейджърите от цялата страна, и от българските общности в чужбина, и тази година ще се проведе Национален литературен конкурс на тема “Истории от магазинчето за щастие”.

"Традиционно конкурсът е насочен към деца и юноши на възраст от 7 до 18 години. Те отново ще се състезават в три възрастови трупи. Всеки участник в конкурса има право да представи до две творби - приказка, стихотворение, разказ по темата. Различното е, че не трябва творбите да се изпращат по пощата в печатен вид, а всичко ще се получава на мейла на библиотеката", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Росица Петрова.

Крайният срок за изпращане на творбите е 18 март.
   
По време на Националния фестивал на детската книга в Сливен ще се проведе и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

"Щастлива съм, че е и този конкурс се радва на голям интерес. Той е единствен в България и поредна година успешно ще го проведем. В него могат да участват деца и юноши от 7 до 16 години. Всеки участник може да представи до два боря кукли. Има изискване към куклите - те трябва да са на определена височина. Трябва да отговарят на условията, за да могат да се използват в куклено представление, да отговарят на изискванията на театралната кукла".

Отличените кукли намират място в единственият в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои, изработени от деца, който се намира в Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26