Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствата на България и Северна Македония провеждат съвместно заседание

| обновено на 25.01.22 в 10:40
Снимка: БГНЕС

Правителствата на България и Северна Македония заседават днес съвместно в резиденция „Бояна“. От вчера у нас е делегация, водена от премиера Димитър Ковачевски. Тази сутрин участниците в заседанията бяха посрещнати от представители на младежката организация на ВМРО, които настояха за среща с двете делегации.

Преди началото на съвместното заседание премиерът Кирил Петков заяви:

„Корабите и самолетите, които идват от Испания и Нидерландия у нас не са изпратени заради извънредна ситуация, а са част от мисията Еърполисинг, договорена още през 2016 година. Българското общество и парламента ще бъдат запознати с позицията на България за засилване на натовските сили по източния фланг след свикания днес Съвет по национална сигурност в Министерски съвет“.

Премиерът Петков откри заседанието с думите, че е обнадежден:

„Това, което постигаме вече само за втора седмица съвместна работа, аз съм много обнадежден. Това, че вие дойдохте с толкова много министри по всичките сфери, по които искахме да работим заедно, с нашите министри, показва пътя оттук нататък как тези отношения ще се случват. Те ще бъдат на база на истинска работа, на истински срещи с очакване на истински резултати“.

Димитър Ковачевски посочи на свой ред:

„Днес нашите колеги от двете правителства работят на теми в областта на инфраструктурата, по-конкретно Коридор 8“

Преди съвместното заседание премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски проведохасреща на 4 очи, след което започна и съвместното заседание на правителствата. 

13 министри от Северна Македония са тук. За първи път заседават и вече сформираните с правителствени решения 4 работни групи по икономика, по инфраструктура, по европейско сътрудничество и по култура. В македонската делегация е и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси  -  Драги Георгиев, който ще се срещне с българския съпредседател Ангел Димитров. Очаква се да бъдат подписани два меморандума. Часове преди пристигането на македонската делегация у нас вчера правителството в Скопие прие текст на Меморандум за разбирателство за развитие на жп линия София – Скопие.  Другият меморандум, който се очаква да бъде подписан е в сферата на земеделието.

В писмо, изпратено до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, Националният младежки комитет на ВМРО настоява за среща с двамата премиери. Те искат да ги запознаят с общата история и литература на двете държави.


Бившият депутат от ВМРО Александър Сиди обясни, че целта им е да запознаят правителствената делегация с общата история и култура. От ВМРО настояват кабинетът „Петков“ да пази българския национален интерес:

„Дошли сме тук, за да напомним, че в Македония живеят българи, че техните права не се спазват. Дошли сме да напомним, че България няма да се откаже от своите собствени език, култура и история. Така че Кирил Петков, ако продължава с тези безумни действия, които прави, това, което следва, разбира се, е оставка на неговия кабинет“.

 Според Сиди премиерът нищо на разбира от темата Македония и добави: “Това е причината днес да излезем и да покажем, че в РС Македония живеят българи, на които ежедневно им се нарушават правата”. 

Президентът Румен Радев ще обсъди следобед с Димитър Ковачевски сътрудничеството между София и Скопие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин разговаря с Анна Цивильова, която е председател на държавния фонд

Москва: Трима зам.-министри на отбраната, близки до Шойгу, са отстранени

Руският президент Владимир Путин назначи племенницата си Анна Цивильова, по баща Путина, за заместник-министър на отбраната. Това е само част от кадровите промени във военното ведомство: С указ на президента са отстранени трима от досегашните заместник-министри, приближените до бившия министър на отбраната Сергей Шойгу Николай..

публикувано на 17.06.24 в 20:13
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг обвини Китай, че подклажда войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че вместо да помогне за прекратяване на войната в Украйна, я подклажда, подкрепяйки Русия. "Президентът Си Цзинпин се опитва да създаде впечатление, че страни от конфликта, за да избегне санкции и едновременно с това да поддържа търговските ни отношения, но реалността е друга", заяви..

публикувано на 17.06.24 в 19:55

Предупреждение за жеги в Румъния

Румънската метеорологична служба издаде за утре предупреждение за опасни горещини в столицата Букурещ и още 17 окръга. Очакват се максимални температури между 33 и 35 градуса, предаде Радио "Румъния".  От Националния институт по хидрология и метеорология прогнозираха, че в България от 19 юни започва повишение на температурите като се очаква да бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 19:49
Кметът на Благоевград Методи Байкушев.

ВАС потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград

Върховният административен съд потвърди избора на Методи Байкушев за кмет на Благоевград. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото беше образувано по жалба на кандидата за кмет на Благоевград Илко Стоянов. Оспорена беше истинността на протоколите от всичките 141 секционни избирателни комисии, в които е произведен изборът в деня..

публикувано на 17.06.24 в 19:44
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В Кремъл оценяват резултатите от конференцията за Украйна в Швейцария като "близки до нулата"

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "поредно нагнетяване на напрежението" изявлението на генералния секретар на НАТО, свързано с ядрените арсенали. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение В Кремъл оцениха и резултатите от мирната конференция за..

публикувано на 17.06.24 в 19:32

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. м

Питейната вода в Дупница поскъпва от 1,37 на 3,71 лв. за куб. метър, два пъти и половина. Това влиза в сила от 1 юли, откогато ще стане юридическото, административното и финансовото вливане на общинското ВиК към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това трябваше да стане още на 1 април т.г., но се отложи по процедурни причини с 3 месеца.  До..

публикувано на 17.06.24 в 19:30

32-годишна жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26