Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори на протест в Добрич, не искат да вдигат цените

| обновено на 25.01.22 в 14:43
Снимка: Мая Щърбанова
Десетки таксиметрови шофьори се събраха на протест днес в Добрич. Тяхното недоволство е продиктувано от желанието на централата, с която те работят, да повишат цените на услугите си за превоз. Според протестиращите това ще доведе до още по-голям отлив на клиенти и съответно спад на техните приходи. 
Централите, които се използват от таксиметровите шофьори в Добрич, са пет, но собствениците са две фирми. Една от тях преди дни е уведомила чрез ефирните радиостанции всички шофьори, имащи договорни отношения с нея, че иска повишаване на цените за предоставените услуги.

Шофьорите возят клиенти на собствени коли, всички разходи са за тяхна сметка, единственото, което ползват от фирмата е радиочестотите, за които плащат седмичен наем.  Въпреки повишението на цените на горивата, таксиметровите шофьори не желаят поредното увеличение на техните услуги, тъй като те и в момента са сред най-високите в страната.

Шофьорите действително се опитаха да проведат диалог с представителите на централата, но им беше отказано. Отказ от коментар получиха и медиите.

Протестиращите са категорични, че в случай на продължаваща неангажираност от страна на централата към желанието на голяма част от тях да не повишават цените си, те ще преустановят временно работа с нея. Разбира се, шофьорите се опасяват, че това ще се отрази на техния оборот, но и са убедени, че жителите на Добрич не могат да издържат на поредно увеличение на цените.

"Събрали сме се тук колегите да изкажем недоволство и по-точно да обясним, че в момента никой от шофьорите не иска да вдига тарифите в град Добрич и без това са скъпи. В цялата страна имаме най-скъпите тарифи на километър, които са първоначална цена – 2 лева на километър, през деня е лев, вечерта е 1,20 лева. Получава се, че от станцията, с която работим, ни се заявява в ефир, че до края на седмицата, трябва да си вдигнем тарифите на 20% отгоре, сиреч 2,40 лева първоначална, 1,20 лева през деня и 1,40 лева вечерта. Не е сега моментът за увеличаване на цените" - категорични са протестиращите.

По думите на таксиметровия шофьор Енчо Панчев настояването за повишение на цената за превоз в Добрич от страна на фирмата, притежаваща лиценза за повиквания по телефона и комуникация между шофьорите, е немислимо при днешната икономическа ситуация:

„Няма никакво основание в този момент, в тази ситуация в държавата, да се вдигат цените и на таксиметровия превоз, при положение, че сме най-скъпите в цяла България. В града се возят предимно ученици, болни хора и възрастни“.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Досега разговори бяха проведени с настоящия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който допусна, че може..

публикувано на 13.08.24 в 09:03

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика. Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много,вятърът разпалва нови,казаха огнеборците тази..

публикувано на 13.08.24 в 08:43
адв Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Всеки политик в България, малко или много, си играе с популизма

Президентът ще наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование , смята адв. Деница Любенова – директор на правната програма на организацията "Действие". Вчера неправителствени организации внесоха такова искане в президентството, като събраните подписи в подкрепа на инициативата са над 7000. Повод за това са..

публикувано на 13.08.24 в 08:41
Глаевн комисар Александър Джартов

Бъдете бдителни! Създава се висок риск от възникване на нови пожари

Гърция е в пламъци. Задействан е европейският механвизъм за помощ. Катя Пеева, кореспондент на БНР в Гърция, обясни, че п родължава борбата с огнената стихия.  " Продължават да горят къщи. Единствено вятърът леко се успокои. Хората са в едно обосебно състояние. Хиляди са евакуирани. Психическата травма е голяма. Навсякъде е пепел...

публикувано на 13.08.24 в 08:30

Обсъждат планирането в областта на инфраструктурата в Плевен

На планирането в областта на инфраструктурата е посветена среща, която ще се проведе днес в Плевен. Акцент в разговорите ще бъде проектната готовност на Агенция "Пътна инфраструктура" за изпълнение на приоритетни проекти. Народният представител Кирил Тодоров ще представи отговора на Регионалното министерство, свързани с обходния път, както..

публикувано на 13.08.24 в 08:11