Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

| обновено на 27.01.22 в 18:41
Автор:
Кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.
Снимка: БГНЕС, архив

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

Общините ще получат компенсации от Министерството на финансите, за да платят високите си сметки за ток през януари и февруари, заяви председателят на финансовата комисия към Народното събрание Любомир Каримански от "Има такъв народ". А от опозиционната ГЕРБ поискаха държавата да плати цялата разликата в сметките за ток на общинските предприятия в сравнение с предходните месеци.

Все повече общини в страната изпитват затруднения в плащането на сметките си за електричество и ограничават потреблението си.

Днес "Електроразпределение Юг" съобщи, че заради неплатени сметки токът на ВиК-Ямбол трябва да бъде спрян от 1 февруари, включително на помпените станции и на пречиствателна станция за отпадни води. Дългът на ВиК там е 700 000 лева.

Ако общините платят високите си сметки за електроенергия, ще нарушат Закона за публичните финанси, тъй като още не е приет републиканският бюджет, заяви кметът на Сърница Неби Бозов, според когото единственият вариант да не се наруши законът е правителството да се договори с електроразпределителните дружества за отлагане на плащанията до приемането на бюджета за 2022 година.

„По Закона за публичните финанси ние не можем да разходваме по-големи суми за електроенергия, за горива спрямо тези от предходната година, тъй като няма гласуван републикански бюджет. Ние дори и да имаме средства да платим тези по-високи сметки, влизаме в нарушение на Закона за публичните финанси. Специално при нас увеличението е близо 4 пъти в сравнение с миналогодишните сметки за ток“, посочи Неби Бозов.

Затова от Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.

„Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги.“

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

Общините, училищата, детските градини, социалните заведения и всички останали публични институции са изправени пред нов проблем  свързан с високите цени на електроенергията и горивата и храните.

Абсурдната ситуация е заради все още неприетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, който не им позволява да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок, алармира зам.-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

"Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините", обясни Михайлова.

"Това важи за всички публични институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 година постигнахме взаимно разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар", каза още за "Хоризонт до обед" Михайлова.

"Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лева за мегаватчас", заяви още Михайлова.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35