Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Естебан Кутцвор: Помощта от психотерапевт поставя ред на преживяването

Той и брат му са създали организацията „Ерманосис“ за развитие на човека

Град Икитос и мистичната Амазонка, Перу
Снимка: Славена Илиева

"Като млад се разболях, получих перикардит - това е заболяване на сърцето. Лекарите веднага поискаха да ме оперират, да отворят сърцето, да махнат перикардита, а аз въобще не бях съгласен на подобно нещо. За мой късмет, майка ми беше записала мен и брат ми на един особен курс, а самата тя се интересуваше от шаманизъм. И ето, че вече с брат ми посещавахме курс по метода Силва. Освен това вече се интересувах живо от холистичния подход, от шаманизма, от лечението с билки, които са се практикували в Амазонка. И тъй като в родната ми Аржентина ми даваха само една възможност - именно да се оперирам, по онова време в Перу се свързах с един шаман. Той ми помогна да се справя с перикардита и никога не се наложи да ми правят операция", каза за БНР Естебан Кутцвор, който е роден в Аржентина, но живее със семейството си в Испания.

Той пристигна в България, за да се запознае с негови колеги психолози, психиатри, с които споделя своя опит. Естебан Кутцвор и брат му са създали център на име „Ерманосис“.

Графити в град Икитос     Снимка: Славена Илиева

По думите му необходимостта да се обърне човек към психолог, за да стигне до по-задълбочено разбиране и себеопознаване се налага поради факта, че ни липсва така нареченото „емоционално възпитание“, а това е сериозен проблем.

"Не знам какво бъдеще ни очаква, но без съмнение е положително, ако съумеем да интегрираме различните форми. Някой може да отиде в Перу на церемония при шаман, например - може да има и положителни и отрицателни преживявания. Но знаете ли, важно е да обърнем внимание на факта, че след това човек няма с кого да говори, да обсъди, за да разбере повече и по - специално, когато нещата не са му ясни или при съмнения, въпроси. Що се отнася до технологията на свещените билки, на церемониите в различните им форми - дали какаова церемония, дали медитация - се отварят така наречените емоционални пространства. Понякога те са много ясни, а понякога не са толкова разбираеми. И преимуществото да можеш да разговаряш с терапевт след церемония или сесия - това е така наречената интеграция - а тя се състои в това, човек да може да извлече нещо положително за живота си от преживяната опитност. И когато човек получи качествена обратна връзка от психотерапевт или психолог е наистина много важно, понеже се поставя ред на преживяването. Една част от преживяването може да е много по-емоционална, да е без думи, без мисли, а след това трябва като преводачи да разберем за какво става дума. Няма перфектни системи. Шаманите в различните точки по света си вършат тяхната работа", допълни в интервю за "Нощен хоризонт" Естебан Кутцвор.

Гледка към река Амазонка, където се случват шамански церемонии  Снимка: Славена Илиева

Според него много от държавите са изгубили познанието и мъдростта на местните лечебни билки.

„И като не знам какви билки имам в градината и за какво биха били полезни, то аз не мога да ги използвам пълноценно. Но за щастие има култури, които са съхранили и предали това познание. И след като говорим за лечебни растения, които са използвани години наред, изпробвани са, то имаме задълбочени познания за тях. И специално лечебните растения, както знаете нямат страничен ефект, не са токсични, няма как да се злоупотреби и най-вече имат положително въздействие върху здравето на човека. За силата на билките знаем от нашите баби, прабаби, от предците ни и все още има такива места, в които се съхраняват тези ценни познания. В България наистина има голямо познание за билките, навсякъде можете да намерите магазинче с билки, чай, които имат изключителни качества и аз самият вече съм пробвал някои от тях. И за мен в България поради географското ѝ положение, многото зеленина, тук наистина има още много какво да се учи за силата на растенията. И те са различни от тези, които имаме в Испания или в тропическите държави като Перу, например. И няма значение дали ще изпиеш този чай или билка, качествата им се запазват, независимо от мястото, на което човек се намира. И именно благодарение на това днес можем в България да изпием чай от Индия или билки от Европа в Индия или да ги разпространяваме в други точки на света“.

Според него в Аржентина е съвсем нормално да имаш психолог, възприема се положително, а не защото си откачил. И тук трябва да разграничаваме следното - когато говорим за психолог и психиатър. И не едно и също да имаш ментални проблеми от емоционални съмнения например. Ако аз съм тъжен и не мога да си обясня защо съм тъжен и така минават три месеца в изолация и тъга, нормално е да потърся помощ от психолог. Същото е, ако ви боли коляното вече три месеца и е съвсем нормално да отидете на лекар, за да разберете какво се случва с вас. Добре, каква е разликата, ако се обърнете към психолог и потърсите помощ. Виждате, че става дума за неща, на които трябва да потърсим отговор. Разбира се и в двата случая има хора, които винаги ще се съпротивляват. Смятам, че менталното, физическото и емоционалното здраве са еднакво важни и не бива да ги пренебрегваме. А знаете, че менталното и емоционалното състояние са толкова важни, колкото и физическото и те са взаимосвързани. Например преяждам, защото това успокоява моята тревожност - това означава, че имам проблеми с наднорменото тегло. Но вместо да се тъпча и да трупам килограми е добре да се обърна към психотерапевт и да разреша проблема с моята тревожност и така разрешавам проблема с наднорменото тегло. Така че трябва да забравим предразсъдъците и да си обръщаме внимание на време.

Традиции и легенди за розовите делфини и причудливите форми на Амазонка  Снимка: Славена Илиева

„Ерманосис“ е организация, която се стреми към развитие на човека. В началото бяхме малко хора, но постепенно започнаха да се присъединяват и други и всеки като откривател вървеше по неговия път. Сега сме много по-голяма организация, в която участват хора от различни точки на света и сме като племе, като братя, които имат една и съща цел, а тя е да се развиват и да се усъвършенстват. Има испанци, аржентинците сме ние с брат ми, но имаме и немски корени и много други, като повечето неща се провеждат в Испания - дали различните практики, срещи. Имаме в различни точки по света подкрепата на хора и групи, с които работим. За момента сме в 11 държави. Това е като мост, свързващ различните култури, традициите, технологиите, церемониите и психотерапията. Работи се на две нива. С така наречените церемонии се работи повече с емоциите, със свързването със самия себе си, те помагат, за да може човек да стигне до онези болезнени места, до които ни е трудно да стигнем, а след това се прилага и психотерапия, последвана от така наречената интеграция. По този начин човек си взема нужното и след това му служи дълго време“.

Естебан Кутцвор подчерта, че в Латинска Америка тютюнът е свещено растение.

"И знаете ли, ако трябва да го подредим в списъка на свещените растения, то бих го поставил на първо място. Ако се замислим само за миг - тютюнът е навсякъде по света, няма ъгълче на планетата, където да липсва и да не е част в живота на хората. Навсякъде има тютюн и не защото е прищявка продажбата му, а заради свойствата, които има. Той от древни времена е бил свързан с хората. Функцията му е да защитава хората. А знаете ли, човек има нужда да пуши, когато се чувства несигурен. Разбира се, има пушачи, които са само социални пушачи. И когато са сред хора, когато излизат вечер и се намират на място, което е ново за тях, тогава пушат много повече от обикновено. И както споделих, тютюнът има защитна функция върху човека. Има успокоителен ефект и човек е по-спокоен, докато пуши. А когато говорим за рапе - това е тютюнът за смъркане, който е на прах или на зърна, специално приготвен за смъркане, а не за пушене. И той е много по-полезен, отколкото, когато се пуши, понеже не стига до дробовете и това малко количество попада само в устната кухина. Но освен да ни успокои, тютюнът помага за концентрацията. И тютюнът, който използват някой психотерапевти не е обработен, няма химия в него, той е чист, натурален. Например, черният тютюн идва от земите на Перу, необработен, няколко месеца се суши, силен е, не е приятен за пушене, чист е. Използва се дима, чрез който се лекува. Не е като жълтия тютюн, който е обработен. И ако погледнем картата на света, лечители, шамани дали във Африка, дали в Латинска Америка, дали в Азия, Европа са използвали и продължават да използват тютюна при молитви, при лечение и всички са наясно, че тютюнът има лечебни свойства. Тютюнът е свещено и силно растение. Но също така знаем и за ужасното пристрастяване към него. И още повече, когато се добавят във фабриките стотици вещества, които те пристрастяват".

В някои страни тютюнът се използва по два начина - на церемониите, когато се отправя молитва, а другият начин е когато се пие, подобно на чай.

„Ако дозата е малка ти помага да сънуваш, ако е по-голяма дозата, това води до изчистване на тялото. Ако имаш проблеми със стомаха или нужда да се изчистиш, и знаете, че традиционната медицина и в аптеките също продават хапчета за прочистване. Но ето в Индия се ползва така наречената пача карма - солена вода, с която се извеждат шлаки, токсини, като това се случва, когато човек повърне. Когато аз трябваше да се прочиствам и бях с моите лечители, трябваше да изпия течен тютюн и после да го изхвърля. Така че познатото ни пушене не е най-добрият начин, по който можем да използваме качествата на тютюна“.

Природата на Икитос, Перу     Снимка: Славена Илиева

Най-голямата церемония, която съществува - това е самият живот. Така е при психотерапевта или преди започване на церемония, аз трябва да съм наясно какво искам, какво е моето намерение. То е същото, като да отидеш в болница.

"Отивам в болницата, но защо? Защото ме боли крака, защото ме боли зъб или окото. И на церемонията е същото - отивам, понеже загубих майка си преди един месец и съм тъжна и искам да намеря решение, да преживея тази болка, тази тъга или пък имам такъв или такъв проблем, но ми е трудно например да се отнасям с любов към себе си или пък имам някакъв неразрешен конфликт в живота с майка ми, не се разбирам добре с баща ми, в работата ми непрекъснато влизам в спорове, или пък съм тъжен и не се чувствам щастлив. Ако съм добре, то няма да отида в болницата и да търся помощ, нали така. Когато говорим за церемония някои хора идват, за да се свържат със себе си. А намерението, целта, които си поставяме са като вашата географска карта - искате да отидете на почивка, нали не грабвате куфарите и не излизате пред дома, за да хванете такси без да сте решили преди това на къде искате да отидете? Има подготовка, къде точно искате да стигнете, правите план на нещата. Разбира се, по пътя могат да ви се случат много други неща, но вие имате посоката“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13
Илюстративна снимка

В Самораново ще строят затвор с пари от Норвежкия финансов механизъм

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила . Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм . "Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност,..

публикувано на 20.05.22 в 10:29

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29