Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли да бъде спряна пандемията от корупция

Снимка: www.pixabay.com

Тази седмица излезе докладът на международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ за нивата на корупцията по света. Може ли тя да бъде преодоляна в значим мащаб? 

С най-висок резултат – с по 88 от 100 точки, са Дания, Финландия и Нова Зеландия. Въпреки че са на върха в класацията, и в тези страни-отличници има разкрития на злоупотреби. През 2020 г. в Дания на шест години и половина затвор беше осъдена бивша социална работничка, присвоила си 17 милиона долара държавни средства. Последва създаването на програма за подаване на сигнали при подозрения за измами, свързани с изплащането на заплати, субсидии или държавни финанси. Копенхаген прави всичко по силите си да върне и милиарди долари, изтекли от страната, като част от мащабна данъчна схема, станала известна ĸaтo Сum-ех. Във Финландия историята от миналата година, която предизвика възмущение в страната, но не би могла да се определи като корупционен скандал, е т.нар. "закускагейт", когато медии разкриха, че месечно са били харчени около 850 евро от хазната за закуски на премиерката Сана Марин и нейното семейство. Стигаме и до Нова Зеландия и нейната премиерка Джасинда Ардърн – харизматична и харесвана заради силата, която излъчва и начина си на изразяване. На състоялата се миналия месец Среща на върха за демокрацията тя заяви:

„Трябва да осъзнаваме, че демократичните системи и напредъкът, който постигат, могат да са уязвими. Нужни са им определени неща, за да процъфтяват. Сред тях са висококачествени институции, ясен обществен договор, който обединява гражданите и е в основата на отношенията с правителството, твърда ангажираност с човешките права и върховенството на закона, истински глас за маргинализираните групи и способността за вземане на решения и реакция на неотложни икономически и социални проблеми.“

И при най-добрите обаче следва едно НО. В този случай то представлява недоволството, което предизвика решението на правителството в Нова Зеландия да задели 38 милиона долара за ваксинационен ковид регистър, който да се изработи от големи международни корпорации.

Поглеждайки в този контекст в образно казано „нашия двор“ задачата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши се състои освен в разкриването на „старомодните“ подкупи, дори в по-силна степен в изобличаване на законната корупция – допускане на влияние и лошо управление в ущърб на обществения интерес, защитени от правните системи, които затрудняват разкриването на конфликт на интереси. В този дух са интересни случаите на оттеглили се от политиката висши държавници, които след това заемат съблазнителни позиции в бизнес средите. Един от скорошните примери е бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който стана част от екипа на частна американска компания. А защо частни компании искат да наемат подобни хора – единствено заради способностите им или може би и заради правителствените им връзки?

Снимка: www.freepik.com/macrovector

Елизабет Дейвид-Барет – директор на Центъра за изучаване на корупцията към университета в Съсекс описва интересни тенденции:

„През последните 10 години по света възникна една различна форма на корупция по високите етажи, при която хората, които поемат властта, злоупотребяват с нея, и с влиянието, с което разполагат, за да променят системата и правилата на играта, така че не само да могат да крадат, но и да се „вкоренят“ във властта, за да е трудно да бъдат свалени. Това се случи в Унгария при Орбан и в Турция при Ердоган. Подобен курс са поели и Полша, Бразилия и наскоро – Шри Ланка.“

Пандемията от коронавирус e влошила ситуацията с корупцията, казва директорът на европейския офис на „Трансперънси Интернешънъл“ Михиел ван Хултен, като цитира проучване отпреди шест месеца:

„Проведохме анкета сред 40 000 души в Европейския съюз и тя разкри, че почти една трета от гражданите на блока смятат, че корупцията се е влошила в страната им по време на пандемията. Трима от всеки десет европейци казват, че пряко са се сблъскали с корупция. 29% споделят, че са платили подкуп или са използвали лични връзки, за да си осигурят достъп до обществени услуги. Само четирима от всеки десет считат, че правителството им е действало прозрачно по време на пандемията. Смятам, че европейските институции изпращат смесени сигнали. От една страна призовават за твърд подход спрямо корупцията, а в същото време не дават такъв пример.“

Корупцията не може да бъде надвита без да се разкрият паричните потоци. И именно създаването на пътищата за пране на пари, в някои случаи обхващащи десетки държави, свързват диктатори от Изток с финансови експерти от западните страни. Това обяснява Пол Масаро – член на Хелзинкския комитет към американския конгрес:

„Наистина е важно да не забравяме факта, че вътрешнополитическите и външнополитическите кризи са неразривно свързани. Съществуват корупционни мрежи на глобално ниво, които преминават през много държави и биват използвани от диктатори, а и в много от случаите са създадени от тях. За да осъществят плановете си обаче, им е нужна подкрепа от Запада. Тя е под формата на лобисти, адвокати, агенти по недвижими имоти, счетоводители – много хора.“

А понякога дори и политици, като Пол Масаро дава пример с бившия британски премиер Тони Блеър, чиято консултантска компания е давала съвети на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев за 7 милиона долара на година.

10 процента от световния брутен вътрешен продукт е в офшорни сметки. Искам хората да разберат огромния мащаб на този проблем. И не става дума само за пари, а и за загуба на демокрация, злоупотреба със съдебната система, с цялата обществена структура.“

Снимка: www.freepik.com/Racool_studio

Системите от фиктивни фирми, служещи за параван, десетките паспорти и непрозрачните финансови мрежи са с толкова заплетен и сложен характер, че на онези, които ги използват, никога не би могло да им бъде потърсена отговорност, казва още Пол Масаро:

„Америка е една от най-големите тайни юрисдикции в света, както и Обединеното кралство. Те не са данъчни убежища, а неизвестни юрисдикции. Ако те двете изчистят законодателствата си, проблемът веднага ще бъде решен на 70 процента. Всички 200 водещи правни кантори в света са англо-американски, абсолютно всички.“

Според проучване от миналия месец в Русия даването на подкупи на държавни служители се равнява на една трета от бюджетните приходи. Това обаче е само върхът на айсберга според Пол Масаро:

„Няма страна с по-голямо неравноправие в разпределянето на богатството от Русия. Там няма милионери, а само милиардери и обикновени руснаци. Идеята за средна класа не съществува. Но руснаците мразят корупцията, колкото и всички останали. И това, което плаши Владимир Путин най-много, са именно разкритията за неговата корупция. Защото това би ударило в ядрото, тъй като той се представя за защитник на руския народ от декадентския Запад, а всички негови приближени и цялото му богатство са на Запад.“

Русия, която е на 136-то място в доклада на „Трансперънси интернешънъл“, работи, за да се справи с корупцията, твърди президентът Владимир Путин, който на пресконференция преди няколко месеца заяви:

„Борбата с корупцията е много важно нещо, обръщаме й внимание и ще направим всичко възможно, за да изкореним корупцията в най-широкия смисъл на думата. Тази битка обаче трябва да се води от хора, които спазват закона. Това е едно от най-важните условия, за да бъде ефективна тази борба.

Китай пък сочи с пръст Съединените щати и твърди, че зад маската на лобизма компании и влиятелни личности могат открито да купуват политики. Доцентът Шън И в катедрата по международна политика в университета „Фудан“ в Шанхай определя американската идея за създаване на глобален фонд за противодействие на корупцията като инструмент на Вашингтон за намеса в държави и корпорации и източник на средства с помощта на санкции. Въпреки че точният брой на екзекуциите в Китай е държавна тайна, осъдените на смърт за корупция изглежда са сред най-често оповестяваните. А изключителен интерес в азиатската държава в последно време предизвиква поредица от пет части, излъчена по националната телевизия, в която обвинените признават деянията си. Един от тях е Сун Ли-Цзюн – бивш заместник министър по обществената сигурност, който е взимал подкупи, манипулирал е фондовата борса и е притежавал незаконни оръжия. Пред камера той заявява:

„Не се спрях и не въздържах незаконното си поведение. Направих много грешки и извърших престъпления много пъти.“

Факт е, че няма недостиг на закони, забраняващи корупцията в различните й форми, но има обаче недостиг в световен мащаб на необходимата политическа воля да се противодейства на корумпираните. Това е истинският куршум в сърцето на този проблем и причина за провала в борбата с корупцията – един от най-големите бичове в съвременното общество, защото аналогия на корупцията е веригата – от свързани помежду си хора, която изсмуква обществения бюджет и котва, която ни дърпа към дъното.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът Главчев "изгасил два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието мини "Марица Изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. Това увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев. Той разкритикува задочно несвършеното от редовното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07