Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски войски може да бъдат разположени в Европа в подкрепа на съюзниците от НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания обсъжда голямо разполагане на сили на НАТО като част от план за заздравяване на европейските граници на блока в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че възможното разполагане на още сили на НАТО ще „изпрати ясен сигнал до Кремъл“. Великобритания обмисля да удвои броя на войските си в Източна Европа. Британските министри на външните и на вътрешните работи се подготвят за срещи с руските си колеги за намаляване на напрежението. 

Борис Джонсън ще разговаря в руския президент Владимир Путин през следващите дни. Самият премиер планира посещение през следващата седмица в Източна Европа. Джонсън каза, че ако Путин избере пътя на кръвопролитието и разрушението, това ще бъде трагедия за Европа. Украйна трябва да може да избира собственото си бъдеще, допълни премиерът. 

„Наредих на нашите въоръжени сили да се подготвят за разполагане в Европа следващата седмица, така че да се гарантира, че сме в състояние да подкрепим съюзниците ни от НАТО по земя, въздух и вода“, заяви Джонсън, цитиран от Би Би Си и агенция „Ройтерс“. 

Русия разположи около 100 000 войници, танкове, артилерия и ракети близо до границата с Украйна, но отрича да има планове да нападне бившата съветска република, която има граници както с Русия, така и с държави членки на НАТО. Великобритания има повече от 900 души персонал в Естония, повече от 100 военни в Украйна като обучаващ персонал и 150 души лек кавалерийски ескадрон в Полша. 

В понеделник се очаква британското външно министерство да обяви в парламента по-строги санкции срещу руски стратегически и финансови интереси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Михайло Прудник: Единна позиция на Запада ще спре агресия срещу Украйна

За Украйна и украинска криза говорят всички международни анализатори заради нарасналото напрежение между Русия и Запада. Но какво се случва в Украйна? От началото на кризата президентът Володимир Зеленски, който спечели изборите със..

публикувано на 29.01.22 в 10:41
Борис Джонсън

Борис Джонсън ще призове Владимир Путин да намали напрежението около Украйна

Британският премиер Борис Джонсън ще разговаря с руския президент Владимир Путин и ще го призове да намали напрежението около Украйна, съобщиха от "Даунинг стрийт". А от руското посолство в Лондон съобщиха, че британският министър на външните работи Лиз..

публикувано на 29.01.22 в 03:11
Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ

САЩ не смятат конфликта в Украйна за неизбежен и не прехвърлят войски

Съединените щати не са започнали прехвърлянето на войски към Европа, войските просто са поставени в състояние на готовност за това, каза ръководителят на Пентагона Лойд Остин на пресконференция. Той посочи още, че ръководството на САЩ не възнамерява да..

публикувано на 28.01.22 в 22:06

Байдън предупреждава за руска инвазия в Украйна през февруари

Американският президент Джо Байдън е предупредил, че има „ясна възможност“ Русия да започне военна операция  в Украйна през февруари, съобщи Белият дом. Байдън е заявил това вчера в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски...

публикувано на 28.01.22 в 08:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи,..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана,..

публикувано на 25.08.24 в 07:15

Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията, собственик на приложението за съобщения „Телеграм",  Павел Дуров, е задържан на парижкото летище „Бурже“, съобщи френската телевизия Те Еф 1. Той е пристигнал от Азербайджан с частния си самолет...

публикувано на 25.08.24 в 01:20

Пожар гори в района на общините Брезник и Сливница

Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала   “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница,  се е пренесъл в гората край Арзан..

публикувано на 24.08.24 в 20:06

Германската прокуратурата разпита 15-годишен бежанец във връзка с нападението с нож в Солинген

Полицията в германския град Солинген е разпитала 15-годишен бежанец от Киргистан във връзка с нападението с нощи късно вчера, при което бяха убити трима души и тежко ранени поне четирима. Сега властите смятат, че вероятно става дума за..

публикувано на 24.08.24 в 19:53

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на..

публикувано на 24.08.24 в 19:28