Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлява ни трудна коалиция, на която трябва много да се помага, за да не се превърнат различията в разпад, смята Кънев

Радан Кънев: Няма една миграция - има хиляди човешки съдби и личности

Иван Атанасов: Няма напрежение в бежанския център в Харманли, но държавата е губеща

Бежанци чакат за медицински прегледи
Снимка: Дора Атанасова

"Няма напрежение в бежанския център в Харманли в моммента, но държава е губеща от цялата ситуация с мигрантите", посочи в "Преди всички" Иван Атанасов, журналист в Сакарнюз , който работи по темата  и следи състоянието на Регистрационно-приемателен център Харманли преди дискусията  "ЕС и миграцията".

 "Губеща е,  защото от 2013 година насам през България преминаха стотици хиляди мигранти, които се реализираха в чужбина.
Това бяха хора с много добри професии, сред тях и млади хора с търсени и у нас специалности, които имаха желание да останат и да се реализрат на нашия трудов пазара - качествени и даровити хора от Сирия, инженери, лекари, интересни други професиси, занаяти, хора,  които знаеха руски и още няколко езика. Един такъв лекар искаше само да му се намери квартира и почваше да работи.
Опитаха се нещо да направят на местно ниво за задържането на някои от тях, но нищо не се получи, имам такива примери.  Жалко, че ние не успяхме да се възползваме от това, а сега сме щели да привличаме хора от Украйна, а те хората преминаваха покрай нас и сега се реализираха в Западна Европа, в съседна Гърция, която веднага реагира и дава веднага статут на образовани млади хора.
Бежанци
Защо ние не привличаме такива готови кадри, те не са убийци, не са терористи", разаказа още журналистът от "Сакарнюз" Иван Атанасов.
По думите му местните хора не ги обичат, защото това е инспирано отношение през годините политически, когато се говореше, че тези хора са лоши.
"Моят апел е държавата, Агенцията по бежанците да определят и да отсеят хората, които имат добри професии и които искат да останат в нашата държава, и да им се помогне това да стане", заяви Атанасов.
Радан Кънев
"Съгласен съм, че това са теми, които трябва да излязат от предизборното партийно говорене", коментира темата и евродепутатът Радан Кънев.

"Защото лесно се злоупотребява политически с темата миграция с главно "М". А всъщност няма една миграция, има хиляди човешки съдби и личности. Трябва да се разграничават нещата и много внимателно да се преценява кой има право на убежище кой няма. Без преценката да бъде жертва на попублизъм и партизански страсти. И на второ място - преценка от кого може нашето общество да има полза и на кого трябва да помогнем от чисто човешка гледна точка", каза още в "Преди всички" Кънев.
По думите му Европа започна да реагира по-спокойно и по-адекванто по отношение на миграцията и бежанските проблеми. Двете позиции, че това е добро или зло, все по-малко се чува и остава все по-голям терен за по-хуманния и по-прагматичен подход.

Наскоро беше приет и Доклад за Европейската агенция за убежището - безпристратен орган, от който отдавна имаме нужда. Той да преценява кой има право на убежищев ЕС, за осигуряването на достойни условия, докато чакат за тази оценка, а също и да работи за насочването на такива хора, които вече имат това право, да реалбизират професионалните си качества", поясни още Радан Кънев.
Кънев коментира и част от политическите теми на страната ни.
"Хората виждат Демократична България като едно политическо тяло, ние трябва да отговорим на тези очаквания и аз съм щастлив, че при преизбирането си Христо Ивано застъпи точно тази теза. Това е знак, че има готовност да се върви в тази посока, няма да стане бързо.

А изказването му за това, че може да има предсрочни избори след месеци, всички сме загрижени и сме наясно, че в момента управлява една трудна коалиция, на която трябва много да се помага, за да не се превърнат различията в разпад", заяви Кънев.

"Тези различия да се превърнат в едно търсене на златното сечение, за развитие на България напред. Никой не си прави илюзии, че тази коалиция е лесна, но аз го разглеждам това като едно развитие в нашата политика. Да се преодолее грубата радикализация в посланията, това отхвърлявне на чуждото мнение, което социалните медии още повече разпалват...", посочи евродепутатът.

Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Кангалджиев

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Бургас и е създадена организация за провеждане на процесуално-следствени..

публикувано на 10.07.24 в 17:24

Каква ще е съдбата на футболния отбор "Доростол"-Силистра?

Драмата на деня за футболните запалянковци в Силистра е дали ще има представителен мъжки отбор, или не? Проведена бе и дискусия по темата.  В основата са парите, които дава Общината, и резултатите, които се постигат срещу това.  А силистренският футболен клуб е с над 120-годишна история, в която има и възходи и падения.  На терена..

публикувано на 10.07.24 в 17:06

Според Министерството на иновациите и растежа на България са необходими поне 37 индустриални парка

Инвеститорският интерес към България нараства и колкото повече индустриални паркове има, толкова повече той ще бъде удовлетворен. Това заяви в Свищов служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който се срещна с местната власт и бизнеса за изграждащия се Дунавски индустриален и технологичен парк в града. С влизането на България в..

публикувано на 10.07.24 в 17:05
Поли Богданова и Мина Сучева

Мина Сучева и Поли Богданова с нова песен - "Погледни ме в очите"

Мина Сучева и Поли Богданова излязоха с нова песен - "Погледни ме в очите".  За "Хоризонт" те споделиха, че и двете са били активни в написването на новата песен, като първата стъпка идва от Поли, но заедно влагат еднакво енергия, в това, което искат да създават.  Разказаха също, че двете са авторки на песента, работят в много добра колаборация и се..

публикувано на 10.07.24 в 17:04

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов

Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за Адриан Антонов, признат за виновен за смъртта на Ани и Явор на столичния булевард "Сливница". Той получи присъда от 9 години затвор и лишаване от правоспособност, която беше намалена на 6 години при първоначален общ режим. Затова се настоява за по-тежка присъда и по-дълъг срок за лишаване от..

публикувано на 10.07.24 в 16:55

Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети за удари във вътрешността на Русия

Новият британски премиер Киър Стармър е сигнализирал, че Украйна може да използва ракети на Обединеното кралство за удари във вътрешността на Русия, съобщи "Скай нюз", позовавайки се на негово изявление пред журналисти във Вашингтон, където се намира за срещата на върха на НАТО. Пред журналисти във Вашингтон Киър Стармър е заявил, че..

публикувано на 10.07.24 в 16:42

Меланшон смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна

Лидерът на "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е в коалицията, спечелила парламентарните избори във Франция, смята, че трябва да се водят мирни преговори между Русия и Украйна и вижда като първа стъпка за целта демилитаризация около ядрените зони.  Той каза това в отговор на въпрос на БНР дали все още поддържа тезата си за такива..

публикувано на 10.07.24 в 16:24