Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Очи на четири лапи" търси приемни семейства за кучета водачи

Снимка: БГНЕС

Фондация "Очи на четири лапи" търси приемни семейства за отглеждане на две малки кучета-бебета по Програмата за социализация на бъдещи кучета водачи.

"Процесът на обучение започва от третия ден на новороденото бебе и приключва на около 2 - 2 години и половина от възрастта му. Първите 12 месеца то прекарва в приемно семейство. В момента имаме процедура за раздаване на бебета в приемни семейства", каза за БНР Албена Алексиева, учредител и председател на Фондация "Очи на четири лапи".

Фондацията осигурява всичко необходимо на приемните семейства за отглеждане на кучетата - храна, ветеринарни грижи, аксесоари. Приемните семейства трябва да са от София.

"Освен кучета водачи ние от пет години подготвяме и кучета асистенти за хора с двигателни увреждания, за хора на количка. Отглеждаме и кучета за хора с диабет - кучета, които сигнализират от 5 до 10 минути преди началото на хипогликемичната криза, дават сигнал, че пада захарта и с ранна сигнализация те предотвратяват много опасни, животозастрашаващи състояния при диабетици, при хората, които имат диабет и чести хипогликемични кризи. Най-големият кошмар е хипогликемичната кома, до която понякога се стига много бързо". 

Кучетата за аутизъм - това са кучета, които помагат на деца и младежи да намерят котва в своя труден, объркан, емоционален свят.

"С всяко куче работи професионален инструктор, който е завършил специално обучени за работа и подготовка на кучета за слепи хора",  допълни за предаването "Рано в неделя" Алексиева.  

Програмата за социализация на бъдещи кучета водачи се осъществява изцяло на доброволни начала. Приемните семейства имат нелеката задача да отгледат едно здраво, възпитано и щастливо куче, което няма страх от интензивната градска среда, безпроблемно пътува във всякакъв вид транспорт и е водимо и управляемо. През целият период, докато кучето е в приемното семейство, се провеждат ежеседмични тренировки по послушание и социализационни мероприятия на различни места в София.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажът на влюбените

В Бургас пясък от цял свят ще бъде показан в изложба „Светът в зрънце пясък“

В Бургас над 200 вида пясък от цял свят ще бъдат представени в първата по рода си изложба „Светът в зрънце пясък“. Тя ще бъде открита на 21 май  вечерта по време на Европейската нощ на музеите. Тя е експонирана в Природо-научния музей в града. Над 650 вида пясък включва колекцията на музея. Повечето от тях са от най-екзотични дестинации като Хаваите и..

публикувано на 21.05.22 в 18:56

"По ръба" с Калина Андролова: Спасителният бряг се оказа тресавище

Ситуацията във властта у нас се превръща в гигантски фарс. Това правителство е неизчерпаем източник на камуфлажна словесност. Управленците ни напомнят амбулантни търговци, чийто талант се свежда до това да убедят клиента в тази конкретна минута, а по-нататък какво точно ще се случи, няма никакво значение. Тази схема на създаване на декори, се..

публикувано на 21.05.22 в 13:56

Коментар на Петър Волгин: Партийни възходи и падения

Можем да направим интересни изводи, стъпвайки върху картината на електоралните нагласи, която рисуват последните социологически проучвания. Да кажем най-напред, че е напълно нормално партиите в управляващата коалиция да губят влияние. Трудно е да управляваш и да продължиш да бъдеш симпатичен. Обаче също така е видно, че някои партии във властта..

публикувано на 21.05.22 в 12:59
Празник на мекицата в село Блъсковци

В село Блъсковци се проведе празник на мекицата

Еленският балкан е предпочитано място за туризъм, заради прекрасната природа, но и заради гостоприемството на местните хора, които са и отлични кулинари. Какво е съботното утро без дъхави, топли мекици – най-обикновена сутрин, казват жените от село Блъсковци, които организираха празник на мекицата и събраха гости от близо и далече...

публикувано на 21.05.22 в 12:25

В Габрово ще се проведе традиционния карнавал

Днес габровци се маскират и излизат на карнавал. Веселият празник е най-дългоочакваното събитие за жителите на града на хумора. Тази година шегобийците са събрали смешните сюжети в 64 картини, обединени от темата „Кот доди, гад доди!“. Забавните епизоди ще оживеят пред погледите на зрителите по време на карнавалното дефиле, което ще потегли по..

публикувано на 21.05.22 в 12:09

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра на..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13