Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдън гори тилилейски или кои са Мартиняк, Куцулан и Аждраа

Карта на митологичните същества на България нарисува художничката София Илиева - с нея и с етнолога Ина Пачаманова нищим космоса на народните ни вярвания

Глогинковец, Съботник, Синорник, Кикимора. Не, това не са прякори на комшии или бивши съученици, а митологични същества от българските народни вярвания. Освен фолклорната представа за тях, те вече си имат свой художествен образ и локация. 
Това става благодарение на худжничката София Илиева, която нарисува "Карта на митологичните същества на България". Географско разпределение на добри и зли твари от легенди, предания, вярвания.

Как се ражда идеята за това начинание? София има 2-годишно дете, с което заедно вкъщи разглеждат картинките и четат различни книжки: "Направи ми впечатление, че българските образи се повтарят - Торбалан, Таласъм, Змей, Баба Яга. Има много информация по темата, но тя не е широкодостъпна. Визуалната част от друга страна не е толкова застъпена. Като художник това ме провокира и беше голямо предизвикателство да нарисувам тези същества."

Да нарисуваш караконджул

Работата по картата отнема на София месец и половина. Рисува по едно същество на ден. 

София Илиева"Първо започнах със скициране на хартия на всякакви идеи и елементи. Картата е нарисувана дигитално на таблет и премина през цялостно оформление на визията, избор на шрифт и всичко останало."

Как са разпределени на територията на страната ни митологичните създания?

София Илиева: „България има много богат фолклор. Много често в даден регион има не едно, а много същества. Дори в едно семейство може да има различни вярвания за едно и също нещо. Затова не търсихме конкретика, а да покажем най-специфичните създания за даден регион. Искахме да ги подредим, така че да се покаже многообразието - има по-страшни, по-симпатични, мъжки, женски, получовек-полуживотно и т.н. Идеята ни бе да не преобладават един тип същества, а да има от всичко, за да е най-интересно.“

Народно обяснение на света

"Характерно за всяка митология е широкото отразяване на реални черти от обкръжаващия свят в причудливи, фантастични форми. Моделирането като важна функция на мита създава нова, фантастична висша реалност, която се възприема като първоизточник и идеален прототип на всички жизнени елементи и форми. Това пише Иваничка Георгиева в своята книга "Българска народна митология" (изд. "Наука и изкуство", София, 1993 г.)

Същите тези фантастични форми съдържат обясняния за подредбата на света. Те правят света от хаотичен - в подреден, от хаос към космос. 
"Митологичните представи възникват заради стремежа на човека да си обясни света, да си го моделира", казва етнологът Ина Пачаманова

Зради празнотите в познанието на помощ за конструирането на този свят идват въображението и емпиричният опит. Всичко това в един строго определен ред.

Ина Пачаманова: "Самите митологични образи и представи не съществуват изолирани или разхвърляно, те са част от цялостното организиране на космоса от обществото в една система. Чрез тях се хармонизират както отношенията между индивида и обществото, така и между обществото и природата. Обяснява се и се подрежда светът, а постигнатите ред и хармония трябва да бъдат поддържани чрез обредите, които са пряка последица от представите и вярванията."
Така че тези конкретно митологични същества са част от цялостната мирогледна система, която пък е част от цялостната култура, особено в етапа на доиндустриалните общества. Невъзможно е да се разбере едното, без да се познава другото. 

Представите за света - за този и оня, за човека, за смъртта, за живота, за природата...за всички нейни сили и явления, са в основата на представата за демонологичните и други типове митологични същества. Има изследователски изводи , че не всички същества са демонологични, част от тях са свързани с природата.

Разбрахме каква им е функцията, но да разгледаме в детайли (от безопасно разстояние) някои от съществата.
 

Според народните ни вярвания лехусницата е болестотворен демон, който вреди на родилките, като предизвикват родилна треска. С това същество нашият народ си е обяснявал наличието на някои от болестите и тяхното рзапространение. Лехусниците са душите на починалите брeменни жени и родилки. Те не идват сами, а под оpределен брой - 3, 7 или 12 и са описвани като млади жени в бели дрехи или като грозни старици. Имат различни физически недъзи. Вярванията са, че те са опасни за родилките до 40-ия ден след раждането. Младите майки могат да се предпазят от тях, като носят чесън или червен конец. 

Ина Пачаманова: "Лехуса" се нарича самата родилка в първите 40 дни след раждането. В същото време това название важи и за същество от типа на вампирите. Те вредят най-вече на родилките. Но самите те произлизат точно от починали родилки. Повечето демонични същества, произлизат от мъртъвци, които са починали  ненавреме или не са погребани по правивилния начин. 



Аждраа е змия с много глави. Поверието гласи, че ако змия доживее 40 или 100 години, става Аждраа със седем или девет глави и седем опашки.

Гундурак наричат караконджула в Тетевенско. Това е подобен на вампира дух на човек, който е погребан неопят или прескочен от котка след погребението. Най-често е изобразяван с четири конски крака и човешка глава. Може да се явява обаче и в други образи. Според вярванията гундуракът се явява през тощта от Коледа до Йордановден, най-често край реки и кладенци, където растат здравец и бръшлян. Преданията гласят, че причинява различни злини на хората. Избавление има - гундуракът изчезва щом чуе да пропее петел, плаши го светлината и пепелта в огнището. Също така може да бъде отблъснат с чесън и кръст. 

Ина Пачаманова: "Някои от съществата на картата не са отделни по вид, а са регионални варианти на едни и същи образи. Образите на Змей, Ламя, Хала и всичко - това са вариации на един и същи образ. Има различни названия на т.нар. нечисти мъртъвци - има варианти - вампир, плътеник, глог и т.н." 

Това митологизиране има своята социална функция. Чрез страх от това да не станем тяхна жертва, да изпълняваме правилно обредите и обичаите. 
Една от характерните черти на всички свръхестествени същества е, че голяма част от тях не са непременно зловредни към хората, а стават злонамерени и се оптиват да им навредят в резултат от тяхното поведение. Ако бъдат редовно и правилно почитани, то те няма да ни се гневят и ще бъдат омилостивявани. 

Ина Пачаманова: "Според всички светогледни представи и тези, свързани със свръхестествените същества, всички те вършат различни зли неща на хората, само когато хората не се държат правилно - независимо дали спрямо тях или спрямо правилата и нормите на поведение в обществото. За всяко нарушение на правилата на поведение има някакво негативно последствие и много често то се смята, че ще бъде въздействие от такива свръхестествени сили."

По какъв начин картата с тези същества постига своята образователна цел за децата и запазени ли са традиционните народни вярвания днес - чуйте в звуковия файл цялото интервю с художника София Илиева и етнолога Ина Пачаманова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57