Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече пари за извънболнична помощ в новия бюджет на НЗОК, потребителската такса няма да се вдига

Надзорният съвет на Касата ще решава за компенсация с определен коефициент на дейности за лечение на пациенти с Covid

Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа възможността за компенсация с определен коефициент на дейности за лечение на пациенти с Covid по клинични пътеки и амбулаторните процедури в интензивните отделения. Това каза пред БНР управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев.

„Само лечебните заведения, които лекуват пациенти с Covid.“

Натискът върху болниците по време на настоящата Covid вълна не е голям, посочи Петко Салчев.

В новия бюджет на НЗОК се предвижда увеличение в извънболничната помощ - за общопрактикуващите лекари, специализираната извънболнична помощ и медико-диагностичните лаборатории, съобщи проф. Салчев.

„Съответно и за болниците, но не в такъв голям процент.“

Няма предвидено увеличение на потребителските такси, подчерта Петко Салчев.

В преговорния процес с Българския лекарски съюз ще бъде предложено таксите за децата да бъдат заплащани от Касата, а не от гражданите, стана ясно още от думите на Салчев.

До юни общопрактикуващите лекари ще получават допълнително брутно възнаграждение от 1000 лева, поясни още управителят на НЗОК.

В момента НЗОК разпределя средства на базата на 1/12 от миналогодишния бюджет.

„По наши разчети това, което е разпределено като стойности не е достигнато в пълна степен от лечебните заведения, затова се налага да се прилага методиката за заплащане до 85%.“

Няма болници, които да са си изпълнили дейността и тя да не им е била изплатена, увери проф. Петко Салчев.

„Лечебните заведения не могат да постигнат индикативните си стойности, които са разпределени и очакват да им бъде доплатено, без да извършват дейност. Това е проблемът. Пример: на болницата Х са ѝ разпределени 100 лева, тя е изработила 60 и очаква останалите 40 лева по индикативния стандарт да ѝ бъдат разпределени, без да извършва дейност.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27
доц. Михаил Иванов

Михаил Иванов: Общностните механизми в ДПС са силата на Доган

Общностните механизми в ДПС са базата, върху която Ахмед Доган е стъпил. В това е неговата сила - тази общностна солидарност и вътрешна сплотеност. Това каза пред БНР доц. Михаил Иванов, съветник по етническите въпроси на президента Жельо Желев (1990 - 1997 г.), като добави, че Делян Пеевски не може да припознае този механизъм, тъй като при него..

публикувано на 09.07.24 в 14:34
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Управлението на водите у нас = разпад на държавността

Управлението на водите в България е еманация на разпадането на държавността . Това мнение изрази пред БНР инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Той нарече управлението на водите "ужасяващо". " Интереси на връзкари на властта се удовлетворяват за сметка на цялото население ", смята Куманов. България бави плановете за речните..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Лидерите на държавите от НАТО се събират във Вашингтон

Лидерите на страните членки от НАТО се срещат във Вашингтон, където ще отбележат 75-ата годишнина от създаването на най-голямата организация за сигурност в света.  В срещата ще вземат участие лидерите на 32-те държави членки от Европа и Северна Америка. България е представена от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев. В..

публикувано на 09.07.24 в 05:28
Величка Микова

България е с една от най-дългите работни седмици в ЕС, причината - ниските доходи

България е една от страните в Европейския съюз с най-дългата работна седмица - 39 часа, при средно малко над 36 часа за съюза . Това показват най-новите данни на Евростат. Преди нас в класацията по този показател са само Гърция с почти 40 часа, както и Румъния и Полша - с по над 39 часа. На другия полюс е Нидерландия - с малко над 32 часа..

публикувано на 08.07.24 в 10:23
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33