Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричърд Докинс и магията на реалността

"Ричърд Докинс е най-известният еволюционен биолог в света. Той е комуникатор на науката. През март ще навърши 81 години. Той стимулира това - когато човек има въпрос за нещо, винаги може да потърси рационален отговор. По този начин е построена и най-новата му книга "Магията на реалността". Това каза в предаването "12+3" доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик. 

По думите му проф. Докин е застъпник на теорията, че разумът е в основата на опознаване на нашия свят

"Истинската магия е в науката. Всички глави на книгата започват с митологичен, исторически анализ на това как древните култури си представят даден проблем. След като се види митичната гледна точка, се прави директно обяснение с помощта на науката". 

Книгата прелива от дълго трупани знания и смайващи илюстрации, които дават обяснения на най-важното в света около нас. 

Магията има много лица. Чрез свръхестествената магия нашите предци са тълкували чудесата на света, преди да развием научния метод. Древните египтяни са си обяснявали нощта с това, че богинята Нут вечер поглъща слънцето, а на следващата сутрин го ражда отново. Викингите вярвали, че дъгата е мостът на боговете към земята. Японците смятали, че светът се намира върху гигантски сом, а земетресенията се пораждат, когато той замахва с опашката си. Това са магически, невероятни истории, които са блестящи прояви на фантазията на хората през вековете, и те трябва да се помнят и ценят.

Има и друг вид магия, която се намира в откриването на истинските отговори на тези въпроси. Това е магията на реалността – науката

От какво е направена материята?

Колко стара е Вселената?

Защо континентите изглеждат като части от пъзел?

Какво причинява цунамита?

Защо има толкова много видове растения и животни? 

Кой е бил първият мъж, коя е била първата жена?

Това е история, която не само влиза в дълбочината на магията на реалността, но и учи читателя да мисли като учен.

Интервюто с доц. д-р Владимир Божилов можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева получи бурни аплодисменти и отлични рецензии след рецитал във Виенската опера

На 1 октомври – Световния ден на музиката - при огромен успех и възторжени аплаузи на публиката, в залата на Виенската Щатсопер се състоя рецитал на оперната прима Соня Йончева в клавирен съпровод на Малкълм Мартино. Тази изява беше в рамките на концертен цикъл на Виенската опера, включващ в своя афиш солови рецитали на известни изпълнители,..

публикувано на 12.10.24 в 14:26

Троянската керамика да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство

Музеят на занаятите в Троян е кандидатствал пред министерството на културата традиционната троянска керамика да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство, тъй като е в риск. Идеята традиционната троянска керамика с типичната троянска шарка да бъде вписана в регистъра на нематериалното културно наследство е на..

публикувано на 12.10.24 в 09:30

Наближава 38-то издание на Киномания

Наближава 38-то издание на Киномания. Тази година то ще се проведе от 13 ноември до първи декември . Билетите за част от филмите – тези, които ще се прожектират в зала 1 на НДК, вече са в продажба .  Български ще е откриващия филм. Лентата се казва "Стадото", а режисьор е Милко Лазаров. След успехите си по света и напълно..

публикувано на 12.10.24 в 08:30
Оркестър за народна музика на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия си сезон на 17 октомври

Оркестърът за народна музика на БНР открива творческия си сезон на 17 октомври. Това разказа в предаването "Хоризонт за вас" диригентът му  Димитър Христов. "Започваме 72-ри творчески сезон.  Най-видими са нашите концертни изяви, за които билетите свършват няколко седмици по-рано.  Отриваме доста ударно. Имаме поводи - два юбилея. Единият..

публикувано на 11.10.24 в 16:14

Разговор с Бистра Льошевалие в Националната галерия

Девет дни преди приключването на изложбата "Бистра Льошевалие. Ретроспектива", която беше открита през юли тази година, Националната галерия организира събитие с присъствие на авторката. Френската скулпторка с български произход специално идва от Париж за първи по рода си публичен откровен разговор с нея, който ще бъде днес от 18 часа. Модератор..

публикувано на 11.10.24 в 12:25

Балет "Арабеск" открива сезона с "Тайната Данте" по музика на Румен Бояджиев-син

На 11 октомври от 19:00 часа на сцената на Музикалния театър  Балет “Арабеск” ще предложи на своята публика най-новата премиера на хореографа Асен Наков - “Тайната Данте” . Втората премиерна дата е 20 октомври. Музиката за балета написа композиторът Румен Бояджиев-син.   “Тайната Данте” е проект на екип съмишленици, в който участва..

публикувано на 11.10.24 в 09:59

"Поглед - Екология и технологии" в няколко софийски галерии

"Поглед - Екология и технологии" е платформа за представяне на съвременни творчески позиции, изследващи и интерпретиращи социално-екологичните проблеми чрез експерименти с нови материали и технологии. От утре до 25 октомври ще могат да се видят художествени творби с иновативни технологични средства, както и да се види как креативно се интерпретират..

публикувано на 10.10.24 в 12:15