Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„След края на историята“ с доц. Александър Сивилов:

Европа като заложник

Доц. Александър Сивилов
Снимка: Стопкадър, Bulgaria On Air

На 5 февруари 1945 година в Ялта започват разговорите между тримата големи – Йосиф Сталин, Франклин Делано Рузвелт и Уинстън Чърчил. Целта на конференцията е да изгради основите на следвоенния свят. Всеки от политическите лидери отива със своите идеи и виждания за него. Втората световна война все още не е завършила, но краят ѝ вече се вижда. Това прави отношенията между съюзниците доста по-различни от тези година по-рано. Започва търговия и пазарлъци.

Американският президент Франклин Делано Рузвелт се опитва да изгради система за управление на света. От идеята му се ражда ООН. Той се опира на разбирането, че големите държави трябва да гарантират световния мир и заради това предлага четири – „суперсили“ – САЩ, СССР, Великобритания и Китай, да са тези, които да контролират Съвета за сигурност.  

В последствие тази концепция ще бъде променена, но през 1945 г. всеки от тримата е съгласен с нея. Всъщност, големият спор между Сталин и Рузвелт е за състава на общото събрание. От Москва искат признаването на всяка от републиките, участващи в Съюза като отделен играч и глас. Американският президент естествено не е съгласен, но доводът на Сталин е, че страните от Латинска Америка, които са в сферата на влияние на САЩ, винаги гласуват, както им наредят. По това време Източният блок все още не съществува и никой не очаква, че ще се стигне до бъдещото противопоставяне. Така исканията на съветите изглеждат разумни и са удовлетворени, но само донякъде – места в общото събрание получават Руската съветска република, Украинската съветска република и Белоруската съветска република – като най-пострадали от войната и същевременно държави основателки на СССР.

Това обаче не е най-циничното разпределение на влияние по време на конференцията. Британският премиер Уинстън Чърчил идва с предложение лично към Сталин да бъде разчертана Европа. Отколешната британска концепция за баланс на силите отново влиза в действие. При разговорите Чърчил предава на съветския политик лист с написани процентни съотношения. СССР получава 90% в Румъния, 50% в Унгария, 50% в Югославия, 75% в България и само 10% в Гърция. Сталин вади синия си химически молив и подписва това неформално споразумение. За съжаление тези разговори достигат до нас през спомените на британеца и заради това не е ясно доколко може да им се вярва. Лист с подобно разписание все пак съществува и се пази в британските архиви. За съжаление това разписание явно се спазва, въпреки че звучи много странно как чрез проценти може да се измерва политическо или обществено влияние. Факт е, че СССР се налага в посочените страни, а англичани и американци се включват в гръцката гражданска война и унищожават едно от най-големите комунистически съпротивителни движения в Европа. Гръцките партизани са едни от най-силните и активните в сраженията си с Вермахта, но в крайна сметка падат под ударите на съюзниците, без да получат съществена помощ от Съветския съюз. В същото време започва ускореното съветизиране на другите държави от Източна Европа.

По време на конференцията е решено цяла Полша да бъде пренесена на запад. От Москва го изискват, а съюзниците се съгласяват. В замяна те търсят помощ във войната срещу Япония и Сталин им обещава, че до три месеца след края на конфликта на Стария континент, Червената армия ще удари японците.

Естествено, разделянето на света отнема време. Началото на Студената война и нарастването на напрежението между двете суперсили строят железни завеси и бетонни стени. Цели поколения живеят в този разделен свят, изправен през цялото време на ръба на войната. За съжаление остатъкът от тези хора попадна и днес на върховете на световните правителства. Зомбитата на Студената война ни готвят нова – този път гореща. Европа отново е заложник и това пролича на последните международни форуми. Русия и САЩ преговаряха в Женева за бъдещето на Украйна за възможността на европейските страни да влизат в съюзи и сключват договори и нито на Путин, нито на Байдън им се стори нагло, че на форума няма европейски и украински представители.

Русия продължава да иска гаранции за сигурността си и същевременно да използва европейските страни като газов заложник. Вашингтон и Лондон пък решиха да започнат война, в която да умират ненужните източноевропейци. Да мрат украинци, руснаци, белоруси, поляци, румънци, унгарци и българи, защото, както казваха във филма „Да разлаем кучетата“ – Източна Европа звучи далечно. Заради това САЩ и Британия изтеглиха дипломатите си от Киев. Просто предизвикват паника и чакат на някой по фронтовата линия да не му издържат нервите. Или пък, както видяхме на времето на майдана в Киев – отнякъде да започнат да стрелят в тълпата. Така се поставя началото на революции и войни.

Европа отново става заложник и за съжаление никой не ни е виновен. Европейският съюз доказа, че няма външна политика, няма армия, няма мнение и явно няма общи интереси. Това ни поставя в странна позиция на общност с над 500 млн. души население. Икономика с едни от най-големите БВП в света и същевременно една аморфна територия, която се гъне в ръцете на великите сили. За нас, българите, е най-важно в момента да не позволим да ни превърнат в пушечно месо, защото конфликтът идва. Крайно време е да започнем да търсим и защитаваме своите интереси, а ако ви казват, че сме малка и незначителна държава – погледнете картата и вижте Холандия, Дания, Австрия и Швейцария. Просто там има политици със собствено мнение, които защитават националните интереси, а не тичат от посолство в посолство, за да търсят одобрението на новите си господари. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей Янкулов представиха справка на ГДБОП, свързана с хора около Мартин Божанов, която Антикорупционният фонд..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.  По десетина тежки пожара гасят ежедневно огнеборците в областта, а хората от свищовското село Ореш,..

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори смесена гора, между селата Априлци, Щърково и Елшица. На място са пет противопожарни екипа,..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на подпомагане на пострадалите. Пострадалите от районите с бедствено положение трябва да подадат..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено положение. Овча могила остана единственото свищовско село, където не е сменен довеждащият водопровод, по..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят. По-рано следобед от там бяха евакуирани четирима болни и трудноподвижни хора, а Жандармерията затвори..

публикувано на 18.07.24 в 19:27