Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Има коалиция на конституционния саботаж

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

„Високите цени на енергоносителите у нас са резултат и елемент от руска стратегия за дестабилизация на югоизточния фланг на НАТО. Задействан е основен риск за българската енергийна сигурност - едностранната ни зависимост от Русия. На този фон трябва да се обсъжда кой как реагира.“ Това заяви пред БНР Атанас Атанасов, председател на ДСБ и заместник-председател на парламента.

По думите му вчера е било факт „много странно взаимодействие – Румен Овчаров, Румен Петков, Бойко Борисов в един хор“.

Запитан за стабилността на настоящата коалиция и кризите пред управлението Атанасов отбеляза, че трябва да бъдат преодолени няколко кризи, а международните фактори в момента са изключително важни.

„И основно кризата в Украйна, предизвикана от имперската политика на Путин, може да разклати Европа като цяло, да не говорим за крехка политическа система като българската.“

Енергийните проблеми в България, които са много сериозен риск за вътрешната ни сигурност, са „предизвикани и планирани в някакъв смисъл от Русия“, категоричен е Атанасов.

„Дълго време твърдя, че руските интереси в България бяха най-щателно обслужвани по време на управлението на Бойко Борисов. След като той е основен отговорник за това, че не беше преодоляна едностранната зависимост на България, енергийна, от Русия, сега се възползва от това, че на практика Русия, преследвайки своите имперски интереси в Европа, използва цените на енергоносителите като инструмент за натиск. И в някакъв смисъл ние изглеждаме като слабо звено в югоизточния фланг на НАТО, именно заради тази едностранна зависимост.“

„За една година за сметка на българския бюджет – 3 милиарда лева, беше прекаран руски поток през България, за да се обслужат интересите на приятелите на Русия в Сърбия. А 12 години Борисов не успя да направи връзката Комотини – Стара Загора, за да може да имаме алтернативен доставчик на газ от Азербайджан“, изтъкна още Атанасов.  

Съдебната реформа е в програмите на всички политически партии, каза Атанас Атанасов в предаването „Неделя 150“ и попита ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ защо отказват да участват в провеждането на този приоритет.

„Тук виждам в някакъв смисъл коалиция на конституционния саботаж.“

Според Атанасов „на бившите управляващи тая тема изобщо не им е удобна, защото ако бъде проведена съдебна реформа, ако се вдигне сегашният прокурорски чадър върху бившите управляващи, те ще трябва да носят отговорност, включително наказателна“.

Страхът от това да се понесе тази отговорност е в основата на този саботаж.“

„Както казва народът – конете не се сменят в брода. Ние в момента сме част от мнозинство, участваме в управлението на страната и сега трябва да се търси стабилност, а не да се разклащат основите“, смята още Атанасов, който е мотивиран да поиска втори мандат като председател на ДСБ на предстоящия партиен форум.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници участват в овладяване на пожара в подножието на планината Олимп, близо до туристическия район..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27