Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 30 януари - 5 февруари 2022

Корадо Пеше - Кора
Снимка: Tomy Aguiló

Алпийските среди бяха разтърсени от трагедия, разиграла се в Патагония, в разгара на сезона за катерене там.

След впечатляващо изкачване на Серо Торе загина талантливият италиански алпинист Корадо Пеше, наричан Кора. На 27 януари той и партньорът му - аржентинецът Томас Агильо, изкачват по нов маршрут от север емблематичния връх, но на слизане са ударени от лавина от лед и камъни. И докато Агильо успява да слезе, макар и с тежки наранявания, Кора е парализиран, а метеорологичните условия не позволяват навременна акция по спасяването му.


Изкачването по новия маршрут започва на 25 януари. По същото време, само че от изток, трима членове на италианския клуб “Паяците от Леко” - Матео Дела Бордела, Давид Бачи и Матео Заякомо, правят също премиерно изкачване на Серо Торе и виждат как Кора и партньорът му се катерят по маршрута си. Впоследствие, на 27 януари, двете свръзки обединяват усилия и изкатерват заедно последните 300 метра - първо Кора и Агильо, а след тях и тримата италианци стъпват на върха. После се разделят и докато “паяците” решават да си починат и да слязат по югоизточния ръб, другите двама алпинисти предприемат слизане от север, на 28 януари сутринта достигат мястото, където са бивакували на качване, и спират за почивка. Тогава върху тях се изсипва лавина от лед и камъни.


Тежко раненият Томас Агильо слиза сам по стената, успява да подаде сигнал и е свален в последните 400 метра от екип, включващ легендата Томас Хубер (който по това време изкачва Фиц Рой), Роджър Шели, Роберто Триу и Матео Дела Бордела, който, заедно с другите алпинисти, изкатерва 7 въжета по маршрута, водещ до бедстващия аржентинец, броени часове, след като е завършил изтощителното си премиерно изкачване на Серо Торе. В полунощ Треу и Хубер започват да спускат спасения алпинист, докато Шели и Дела Бордела остават на стената да чакат партньора му. След като Дела Бордела започва да халюцинира от изтощение и премръзване, решават да слязат. По-късно италианецът споделя, че това е било много тежко решение, но двамата са били надхвърлили физическите и психическите си граници, и са разбрали, че приятелят им няма как да бъде спасен.

Близо 50 местни и чуждестранни алпинисти участват в мащабната акция, чийто край е обявен на 29 януари, след като от хеликоптер е заблязано тялото на Корадо Пеше. Предстои то да бъде изтеглено от приятели на италианския алпинист, пристигнали за целта в Ел Чалтен.


41-годишният Корадо Пеше живееше в Шамони, Франция, където работеше като гид. Изкачил е десетки пъти Гранд Жорас, участвал е в поредица забележителни изкачвания в алпийски стил в Алпите, Патагония и Хималаите.

Редица изявени алпинисти от цял свят изразиха скръбта си от загубата на Корадо Пеше, а негови приятели започнаха кампания за набиране на средства в подкрепа на 13-годишната му дъщеря.

В прощалните си думи, разпространени в социалните медии, партньорът му Томас Агильо отбеляза, че двамата са сбъднали заедно своя дългогодишна мечта - да изкачат най-красивия за тях връх в света, Серо Торе, и макар мечтите - както отбелязва той - понякога да струват скъпо, никой не е съжалявал за нищо, защото двамата са осъзнавали пред какво се изправят.


В памет на Корадо Пеше и на своите приятели, загинали в други инциденти в планината, тримата алпинисти от “Паяците от Леко” нарекоха премиерния си маршрут на Серо Торе “Brothers in Arms” (Братя по оръжие).

Урубко и руснаците

И още една новина от високите планини - Денис Урубко се завърна с успех към височинния алпинизъм. Заедно с трима свои руски приятели 48-годишният руско-полски алпинист изкачи по нов маршрут шестхилядника Косар Ганг (6046 м) в Пакистан. Четиримата са нарекли премиерната линия “Руский мороз”.


Скай сноу

В испанския зимен курорт Сиера Невада се проведе първото Световно първенство по "скай сноу" - бягане в зимна планина по предизвикателно трасе. Състезатели от 15 държави участваха в надпреварата в две дисциплини - "вертикален километър", с 4,3-километрово трасе и 950 м денивелация, което се изкачва до височина от 3050 м, и дисциплината "класик" - 12,5 км с 925 м денивелация.


Победители във вертикалния километър станаха Лука Дел Перо от Испания при мъжете, с време 39 минути и 41 секунди, и Лина Хеландер от Швеция, която измина трасето за 46 минути и 31 секунди.


На следващия ден (5 февруари) Лука победи и по класическото "скай" трасе, а при дамите най-бърза там беше Вирхиния Месонеро от домакините. Мъгла, ограничена видимост и ниски температури бяха част от предизвикателството.

Победителите

Междувременно, от Българската федерация скайрънинг обявиха, че и у нас (през март) ще има старт от тази нова дисциплина - "скай сноу". Домакин ще бъде Банско, а подробности очаквайте в близките дни!


От федерацията обявиха още, че и тази година Банско ще бъде домакин на Световните серии по скайрънинг. От 23 до 25 септември в Пирин ще се проведе "Pirin Extreme", едно от най-трудните състезания от Световните серии.


Бягане по сняг


---

* През 2011 г. Корадо Пеше изкачва Серо Торе за първи път и прави траверс между иглата Standhardt и Punta Herron. Година по-късно изкачва иглите Мермоз и Торе Егер, както и Фиц Рой по легендарния маршрут “Суперканалета”.

През 2014 г. изкачва скалната игла Poincenot и отново Фиц Рой.

През 2019 г. с Томи Агильо и още четирима алпинисти прави първото повторение на линията “Psycho Vertical” по Южната стена на връх Торе Егер (5.10b, A3, M8, 90°, 950 м), която преди това няма успешно изкачване в продължение на близо 30 години.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44