Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Дай пари, че нещо се обърках!

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здраве желаем и силна памет, скъпи съучастници и слушатели на “Новини с добавена стойност” - един бюлетин в стил академичен пънк-рок.

Като бях малък, имаше една фолклорна залъгалка, някакъв си нонсенс. Нонсенсът в британската народна култура е художествен тъпизъм или приятна за ухото безсмислица. Та и в нашата народна култура имаше такова нещо, което звучеше някак си така:

Жили-били три японци -

Ян,

Янциан,

Янциан-Цианцидрон.

Жили-били три японки -

Ципа,

Ципарипа,

Ципарипа-Рипапон.

Женили се:

Ян за Ципа,

Янциан за Ципарипа,

Янциан-Цианцидрон за Ципарипа-Рипапон.

Това “жили-били” цял живот ме тормозеше, чудех се защо българският народ ползва такива думи - жили-били???? И добре че дойде интернет епохата, та си реших научната загадка - то сега в интернет всякакви безполезни знания се намират.

Произходът на тая залъгалка-нонсенс се оказа, че е руски, даже някъде из литературата го цитират. На руски обаче по-често се среща вариант, който е за някакви китайци:

Жили-были три китайца: Як, Як-цедрак, Як-цедрак-цедрак-цедрони.

Народният певец, който е адаптирал скороговорката на български, нещо е объркал японци и китайци.

Шантава работа. Като последните олимпиади - лятната беше в Япония с една година закъснение, зимната олимпиада в Китай тия дни я откриха. Но работата наистина е шантава. Спортистите се състезават в обособен карантинен балон, няма публика, няма китайски дракони, няма дявол.

И за тая олимпиада без публика са профукали около 4 млрд. долара, а още 9 милиарда похарчили за жп магистрала между Пекин и Джандзякоу, другия град, където ще се надпреварват в ски алпийските дисциплини. Ама това са много пари!

Жили-били 13 млрд, пуф - изхарчихме ги.

Да ги бяха дали на България и Македония за сдобряване. И без това аз постоянно бъркам Гуанджоу с Джандзякоу. Като Чехов и Толстой ги бъркам и като общата и отделната история на България и Македония. Култура, история, песни, танци, кое на кого е, не мога да ги оправя.

Ама да ни дадат 13 милиарда за дружба и сътрудничество - охааа, предвиждам такъв живот, че само си викам дано! Ще има да си печатаме паспорти и скоростни жп линии до Скопие.

Да ни дадат 13 млрд и да кажат - живейте дружно българи и македонци, па да видиш няма ли да им пея като в песента “Дано”:

Ела, приятел, и лапата дай,

аз ще ти дам ръка!

То в тая песен се пее за приятелството с животните, ама на такава купчина пари - няма да седнем да се обиждаме за глупости, маймуни ли сме или хора - чунга-чанга, яж кокоси и банани по цяла година! А може и да не се караме, а направо да се избием, като вземем да дърпаме парите и да спорим кой по-голяма дружба и сътрудничество предлага по тоя многомилиарден план за възстановяване и развитие.

Така или иначе, такива пари няма, това е една празна фантазия и дори в международното положение разправят, че македонците харчели луди пари за лобизъм.

Гледам тия дни - американски сенатори нещо са се ангажирали с македонската кауза и казали, че македонците стъпили на американския континент заедно с Колумб, още през 1492 г.

Пристига, значи, Колумб на индианския бряг и вика - може ли да открия тоя красив и плодороден континент с моите приятели от Македония, които сега си нямат държава, но с удоволствие ще си я създадат само след няколко века турско, сръбско, гръцко и българско присъствие. И това било някъде по Южна Америка, която Бай Христофор смятал за източна Индия. И той се объркал. И клетото коренно население на Америките така си и останало в европейските езици - индианци. Даже на английски няма разлика в думата за индианец и индиец. Сигурно още ги бъркат като Чехов и Толстой или като България и Македония.

Аз да ви кажа в спора между България и Македония съм на страната на американеца, който е взел един чувал пари, за да прави разлика между българи и македонци.

В тия репортажи от Америка разправят, че някакъв българин Стоян Христов отишъл миналия век в Съединените щати, станал страхотен американски писател и шпионин, написал книга, дето седяла на нощното шкафче на самия Рузвелт - аз и Рузвелтите ги бъркам - кой беше Франклин, кой беше Теодор. Книгата на нашия Христов била на тема американска история и докато я пишел, още бил българин. По-точно българо-американец. После обаче се разочаровал от България и станал македоно-американец.

Ето тук, скъпи съучастници, е ключът към целия Македонски въпрос.

Бил българин, станал македонец. Александър Македонски и той бил елинист и ученик на Аристотел, но после станал космополит и разкарал Аристотел. Защото големият философ Аристотел - физика, метафизика, туй-онуй, ама бил ограничен в разбиранията си. Аристотел смятал всички не-гърци за варвари и искал да ги цивилизова по гръцки. Александър Велики пък развил по-космополитни разбирания. И казал на Аристотел - махай ми се от главата, кратуно философска, че ме ядосваш, не мога да се концентрирам. Аз може млад да загина, ама не ща да ти слушам глупостите.

А иначе на тоя свят всеки носи в сърцето си една Македония или една Вътрешна Монголия, или някакви покрайнини-украйнини на духовната си империя.

Китай например не може да прежали Тайван, а пък Тайван се има за истинския Китай и смята, че рано или късно континентален Китай трябва да се присъедини към тоя самотен остров Тайван. Обаче по света постоянно бъркат Тайван с Тайланд, макар че нямат нищо общо.

Затова пак ви казвам - най-хубаво е да вземаш пари, за да различаваш тия от ония. Някои лекомислени индивиди казват - пари не ща, акъл ми дай. Аз пък съм петимен и за пари, и за познания.

Бъркам те със някой май,

кой ли беше ти?

Дай пари, пари ми дай,

и ми подскажи! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37