Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив отново отваря врати Модерната академия на изкуствата „Синдикат”

Курсовете са насочени към учениците

Модерната академия на изкуствата
Снимка: Кремена Данева

След прекъсване през 2021 година заради пандемията, в Пловдив отново отваря врати Модерната академия на изкуствата „Синдикат”. В програмите, свързани с културата, модерното мислене, комуникациите могат да се включат безплатно ученици от 8-ми до 12-ти клас. Извънкласните учебни занятия започват през следващия месец, а записванията продължават до края на февруари. Тази година организаторите - "Сдружение пловдивски творци" ще отделят специално внимание към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги "Княгиня Мария-Луиза". Повече за проекта, който е част от Културния календар на града и който се реализира за 11 път със съдействието на Община Пловдив, ще научим от Анета Русковска. Тя е и един от лекторите в академията. 

Необичайно време за старт на учебна година, но пък възможност за децата в тази необичайна пандемична обстановка да разширят кръгозора и интересите си, излизайки от познатата образователна рамка. С тези думи Анета Русковска отправя покана към всички ученици, които ще се впуснат в нови предизвикателства, а и към тези, които вече са били възпитаници на Академията.

"Поканата е да бъдем отново заедно и нещо, което те очакват с нетърпение, защото още преди да започнем кампанията по записване вече имаме запитвания“,

Учебното съдържание е уникално за България и Европа като програмите, разработени специално за проекта са 8, обновени, с ориентация към най-съвременните достижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка една задължително присъстват и теми, свързани с българското съвременно изкуство, включени са посещения на ателиета, на култури събития. 

"Едната ни програма, която е свързана със съвременни визуални изкуства е доста нова, актуализирана".

Другата програма е "Графичен дизайн и фотография". 

На въпрос какво мотивира учениците да се включват в курсовете на академията Анета Русковска отговори:

„Може би най-напред това, че е различно от училище. Неформалното образование има това предимство, че е извън класната стая, но ние се опитваме да надграждаме това, което учат в училище, да не бъдем опозиция на това, което правят“.

И не на последно място, „за да се постига успех лекторите също трябва да се чувстват провокирани, а и да провокират – нещо, което в Модерната академия на изкуствата „Синдикат” се постига“, убедена е Анета Русковска.

"Ролята на учителя отдавна е различна". 

Александър Секулов, Ина Иванова, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска и Евгений Тодоров са другите лектори в тази учебна сесия,  а всички те са убедени в мисията на академията, а именно да е част от усилията в Пловдив да се създаде и възпита младо, модерно и знаещо поколение; креативна, образована и активна публика, млади творци и мислители.  Заниманията ще са присъствени, при спазване на всички противоепидемични изисквания. Преподавателите и ръководството имат готовност при необходимост да използват в учебния процес онлайн ресурси и платформи .

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34