Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Георги Ангелов: Търсенето на електронни инженери ще надмине софтуерните специалности

България е в добра позиция в тенденцията за развитие на микроелектрониката в Европа, смята преподавателят

доц. Георги Ангелов
Снимка: Личен архив

Днес се очаква да станат ясни подробности по предложението за европейско законодателство за чиповете. Старият континент засега догонва глобалните лидери в производството на чипове.

Досега известните планове са до 2030 година Европейският Съюз да създава 20% от чиповете в световен мащаб, а зад тази амбиция стоят инвестиции за 42 милиарда евро.

Като бюджет и цел това е постижимо, смята доц. Георги Ангелов, ръководител на Катедра „Микроелектроника“ в Техническия университет в София, работи и в лаборатория за проектиране и дизайн на чипове.

Индустрията в областта на микроелектрониката, или чиповете, е от порядъка на няколкостотин милиарда долара годишно, това е огромен бизнес, казва В Европа има отлив на производствени мощности – фабриките, където се произвеждат чиповете, отбелязва доц. Ангелов.

„Наричат се „чисти стаи“. Стойността на една такава фабрика е от порядъка на няколко милиарда долара. Този тип производствени мощности се съсредоточават в Югоизточна Азия или в Америка. В Европа остава частта, свързана с проектирането, дизайна, разработването на технологии.“

При прекъсването на веригите за доставка, което наблюдаваме в последните две години заради пандемията, се оказва, че когато нямаш производствени мощности в рамките на Европа, това създава множество затруднения, коментира Георги Ангелов.

По думите му „това е обосновката защо трябва да се мисли по отношение дори на законодателно регулиране на този тип бизнес.“

В Европа има мощности за производство, но те са на чуждестранни компании, уточнява преподавателят. Развойни центрове има в Белгия, Ирландия и Франция.

Логично е да се затвори цикълът, подчертава доц. Ангелов.

„Производствата, когато са извън рамките на Европа, това нарушава пълния цикъл за доставяне на готов продукт.“

Георги Ангелов е на мнение, че в момента у нас ядрото, свързано с микроелектрониката, съобразно мащаба ни като държава е добро.

България в момента се намира в добра позиция. В последните 20 години беше приоритет софтуерните науки. Тенденцията в следващите 30+ години – търсенето на електронно инженерство, в частност микро- и наноелектрониката, да надвиши като тренд софтуерните специалности.“ 

„Има ни, и то не сме пренебрежими. Не стъпваме на гола поляна“, обобщава Ангелов.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Парушев

Даниел Парушев: Един път завинаги трябва да се затвори темата с обновяването на общежитията

От 1 март в Софийския университет "Св. Климент Охридски" наемите за студентските общежития са повишени с 40% . 24 лева без консумативите е сумата, която към днешна дата заплаща един студент, като преди това е била 18 лв. Останалите висши училища в страната към момента са запазили цените си. Това обясни пред БНР Даниел Парушев, председател..

публикувано на 21.03.23 в 10:35
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща

Работата на социалния работник е благородна и удовлетворяваща . За съжаление, това остава невидимо за по-голямата част от хората. В обществото се възприема като натоварваща професия, която е трудно да се практикува.  Това коментира пред БНР Миряна Сирийски - програмен директор на Фондация "Светът на Мария".  "Ти всъщност си ориентиран около..

публикувано на 21.03.23 в 09:49
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Китай няма никакъв интерес Русия да загуби тази война

Оттук нататък по-важно ще бъде посещението на китайския президент Си Цзинпин и срещата му със Зеленски. Интересно е какви гаранции може да даде Китай на Украйна и какво ще предложи Пекин на Киев . Това каза в интервю за БНР доц. Искрен Иванов, политолог, университетски преподавател и експерт по международна сигурност и управление на конфликти...

публикувано на 21.03.23 в 09:10

Какво ни носи GPT-4

Изследователската компания OpenAI представи четвърта генерация на модела GPT. Всъщност става дума за наследника на GPT-3.5, върху който е изграден и самият ChatGPT. Най-забележителната новост при GPT-4 е, че той може да възприема като входни данни не само текст, но и изображение. Следват характеристики като подобрена креативност, по-напреднали..

публикувано на 20.03.23 в 21:25

Пустинята цъфти през февруари и март

Словесното съчетание „цъфтяща пустиня“ само на пръв поглед е оксиморон. През февруари и март пустинята наистина цъфти. Тогава всяка капка дъжд е като жълтичка. Вярно е, че най-страшните наводнения стават точно в пустинята, където няма гори или езера, няма какво да спре пороите. Но това е и времето, в което цялата растителност се опитва да..

обновено на 19.03.23 в 16:48

Саможертва с надежда

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. На Неделя Кръстопоклонна поканих Красимир Владимиров, християнин, който е социален асистент на своето дете, защото в третата неделя на Великия пост, неделното четиво ни призовава да живеем живот на жертвоготовност и саможертва по примерът на Спасителя. Красимир ще сподели своя път с..

публикувано на 19.03.23 в 16:29

Надежда и Недко Митеви от Смолян са пчелари на 2022 година

Семейство пчелари от Смолян получиха официално приза „Пчелар №1 на България за 2022 г.“ Надежда и Недко Митеви бяха номинирани като ферма развиваща пчеларство на високо професионално ниво. Надежда Митева съветва потребителите да купуват продукти от пчелари, които познават и са сигурни, че техният мед не е смесен с нищо.  Митеви..

обновено на 19.03.23 в 08:16