Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прецедент в екологичната практика е решението на РИОСВ за завода на Румен Гайтански

Снимка: Здравка Маслянкова

Казусът със завода на бизнесмена Румен Гайтански за 420 милиона евро до павликенското село Върбовка, където по проект ще се изгарят 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови отпадъци, придоби нов развой. Случи се прецедент в екологичната практика, защото директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново върна за повторно разграждане доклада за оценка на въздействието върху околната среда на бъдещия завод. Срещу проекта има силно гражданско недоволство в Павликенско.  

Новата директорка на РИОСВ-Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка въздействието върху околната среда на бъдещия завод на Румен Гайтански до павликенското село Върбовка, където на ден ще се изгарят по 1160 тона RDF гориво от битови отпадъци при производството на каменна вата от кариерата, върху която фирма „Петрургия“ на Румен Гайтански има 35-годишен договор за концесия, който е влязъл в сила от 2013 година. 

„Решението е прецедент, защото такъв развой не е предвиден в действащото екологично законодателство“, заяви в неофициален разговор директорката на РИОСВ Мая Радева и посочи, че е трудно е да се предвиди по-нататъшния развой на събитията. 

Радева мотивира решението си с депозираните особени мнения на двама от членовете на Експертния екологичен съвет, изтъкнати са процесуални пропуски и непълноти по различни компоненти на околната среда.  

Районът е с проблеми във водоснабдяването. Има сериозни неясноти в намеренията на инвеститора за завода, коментира хидробиологът Пенчо Пандъков, член на Експертния екологичен съвет: 

„Инвеститорът каза, че се отказва от всякакви сондажи и каптажи като източник на вода, което е на практика промяна по същество в самия му инвестиционен проект, което не е допустимо на този етап от оценката за въздействие върху околната среда. Той заяви, че ще ползва водоноски, а нуждите му за вода са колкото на двадесетхиляден град. Това предимство, което беше дадено на инвеститора с процедурни хватки и с това, че самото общество не знаеше за намеренията му, всъщност сега вече това предимство е анулирано“. 

Оказа се, че бъдещият завод за производство на каменна вата с изгаряне на огромни количества отпадъци попада в територията на антична крепост с площ от близо 170 декара. Няма нужните документи и разрешения от Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство, които трябва да се произнесат дали са нужни спасителни археологически проучвания преди да бъде използвана кариерата със суровина за завода и допустимо ли е инвестиционното намерение, обясни археологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново Калин Чакъров, член на Експертния екологичен съвет. Вече е унищожена част от крепостта, посочи Чакъров: 

„Установихме един голям изкоп, който попада в границата на обекта. В последствие разбрахме, че това е тестов взрив, от който са взели материал да изследват свойствата на базалта. Поради тази причина е нарушена и част от целостта на обекта“.  

Проектът на Румен Гайтански за завода за каменна вата с централата за изгаряне на модифицирано гориво от битови отпадъци край село Върбовка предизвика сериозно недоволство и притеснения в Павликенско. Проведоха се два протеста за по-малко от месец. Връщането на доклада по ОВОС е малка победа, коментира Мартин Маринов от инициативния комитет на протестите: 

„Това е една стъпка в правилната посока. Надяваме се експертите да са обективни при новия директор на РИОСВ и да вземат правилната страна за защита на гражданите“. 

На първия Експертен екологичен съвет на 31 януари двамата представители на Община Павликени дадоха подкрепата си за завода, въпреки приетата декларация от Общинския съвет срещу завода. За това местните хора подготвят нов протест. Започва протестна подписка, поясни д-р Ивелин Иванов от гражданското сдружение „За Павликени“: 

„Подписка против инвестиционното намерение. Да се чуят хората от общината и не само от нашата община, а и от други общини, тъй като ще бъдат засегнати и съседни области. Така че ще се разгърнем да съберем колкото се може повече подписи и да докажем, че има повече недоволни хора срещу това намерение. Жива екокатастрофа ще бъде според мен“.  

Тодор Тодоров, представител на инвеститора в Експертния екологичен съвет, не беше открит за коментар по новия развой на събитията около бъдещия завод.  

Според екологичното законодателство у нас няма яснота кога ще е следващото заседание на Експертния екологичен съвет, може би след месец, но до тогава инвеститорът трябва да се запознае със становищата и при необходимост да коригира или допълни доклада по ОВОС. 

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Реализацията на третия мандат е трудно упражнение

В тази среда устойчиво управление много трудно би могло да бъде създадено . Това каза пред БНР Антоанета Цонева от ПП-ДБ. Тя посочи, че няма как нещо да се промени до утре, когато ще бъде връчен вторият мандат, след като желанието им да бъде обсъдена тяхната декларация и да бъде внесена в парламента е " план, който не би могъл да се..

публикувано на 21.07.24 в 10:50
Хамид Хамид

Хамид Хамид за ситуацията в ДПС: Изходът е в устава, не в талибански изпълнения

Случва се във всяко семейство баща и син да се скарат понякога, но след това обикновено се сдобряват , а с този, който ги е скарал, знаете какво се случва. Така образно описа ситуацията в партията Хамид Хамид, заместник-председател на ДПС и на парламентарната група на Движението, в интервю за БНР. Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган..

публикувано на 21.07.24 в 10:38

Седмица под знака на пожарите и червения код

Тази седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с Република Северна Македония. Огънят спря движението по автомагистрала "Хемус" край Варна. Високите температури..

публикувано на 21.07.24 в 10:11

Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит

Днес е пореден ден с висок риск от пожари в Гърция.Температурите продължават да се движат около 42 градуса.Силно земетресение удари остров Крит.Няма щети и жертви. С участие на самолети и хеликоптери овладяха частично пожара до град Серес. Изгоря селскостопански район, но не пострадаха жилища. Няколко екипа на пожарната остават в района,..

публикувано на 21.07.24 в 10:00
Николай Николов

Николай Николов: Държавата може да закупи техника, но какво от това, ако няма хора?

"Ако природата е предпоставка, причината обикновено сме ние, в 90% от случаите ." Това заяви в интервю за БНР Николай Николов, съветник на министъра на вътрешните работи и дългогодишен началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Човешката дейност е основна причина за възникването на пожарите,..

публикувано на 21.07.24 в 09:58
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Сблъсък между Атина и Анкара по Кипърския въпрос

Гърция и Турция сблъскаха позициите си по Кипърския въпрос с изявления от Никозия. Министър-председателят Кириакос Мицотакис и президентът Реджеп Тайип Ердоган бяха в двете части на разделения остров в събота по повод отбелязването на 50-ата годишнина от турското нахлуване в Кипър и изпратиха противоположни послания за неговото бъдеще...

публикувано на 21.07.24 в 09:26

Продължава борбата с пожара край с. Воден

Остава в сила обявеното от кмета частично бедствено положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщи заместник-директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защити на..

публикувано на 21.07.24 в 09:13