Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест руски десантни кораба преминават Босфора на път за Черно море

Руският ракетен крайцер "Маршал Устинов"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на напрежението между Русия и НАТО шест големи десантни кораба на Балтийския и Северния флот са напът да преминат от Средиземно в Черно море, където ще участват в учения. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Първите три десантни кораба преминават в момента през Босфора и Дарданелите, останалите ще го направят през следващото денонощие. Корабите отплаваха от руската военноморска база Тартус в Сирия, където участваха в учения. Вчера от пресслужбата на Северния флот съобщиха, че през Гибралтарския проток в Средиземно море са навлезли три бойни кораба начело с ракетния крайцер “Маршал Устинов”. Ракетният крайцер “Варяг” оглави група кораби на Тихоокеанския флот, които преминаха в началото на февруари в Средиземно море през Суецкия канал.

На 20 януари министерството на отбраната обяви, че започва поредица от маневри на военноморския флот с участието на 140 плавателни съда и 10 000 военнослужещи. Маневрите са планирани в акваториите на Средиземно, Северно и Охотско море, в Атлантическия и Тихия океан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часа на неговото начало на 15 юли 1974 г. "Ключът" към решаването на Кипърския въпрос е в Анкара, заяви президентът Никос Христодулидис...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара . Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани . Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство , обясни..

публикувано на 15.07.24 в 08:33

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти, полицаи, учители и държавни служители от Европа, Америка и Азия, които три седмици ще учат български..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на демокрацията и националното единство. Възпоменателна церемония ще се състои в парламента,..

публикувано на 15.07.24 в 08:04

Милен Керемедчиев: Тръмп стои като силния кандидат, натискът върху Байдън ще се засили

Само няколко милиметра на този изстрел деляха САЩ от гражданска война. Ако този атентат беше успешен, това щеше да взриви огромното напрежение . Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу..

публикувано на 15.07.24 в 08:00
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие"  ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен..

публикувано на 15.07.24 в 07:57

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света от земеделския министър Георги Тахов. Въз основа на информация от Европейската комисия..

публикувано на 15.07.24 в 07:49