Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен за хоровия диригент Лазар Максимов

Отбелязваме 125 години от рождението му

Лазар Максимов е един от пионерите в българското хорово изпълнителско изкуство. В 50-годишната си практика на диригент той работи с едни от най-известните ни хорови колективи и допринася много за издигането на тяхното художествено ниво, а със сърцатата си пропаганда на българската хорова песен подтиква нашите композитори да създават образцови творби - сред тях са Трилогията на Петко Стайнов, “Дамян танец води“ на Александър Морфов, “Карамфило“ на Добри Христов, “Пролтетен вятър“ на Любомир Пипков и много други. Самият факт, че той налага в нашето хорово изпълнителско изкуство нови, съвремени форми на работа, е достатъчен, за да заема името му почетно място в историята на българската музика.

Лазар Максимов е роден на 12 февруари 1897 г. в Ихтиман. Още 18-годишен организира хор в родния си град, след това става диригент на местното културно-просветно дружество “Иван Вазов“. През 1920 г. заминава за Лайпциг, където учи вокална педагогика при Ласнер и Алберг, а дирижиране при Гайст. В същото време ръководи хора на българските студенти и хора при руско-немското общество, за което му е връчен почетен диплом.

След завръщането си в България Максимов започва работа като преподавател и диригент на хора и оркестъра при Техникума по машиностроене и остава там последните години на живота си. В същото време развива активна дейност като хоров диригент в различни столични състави - хор „Гайда“, Хора при младежкото еврейско дружество „Ашомер Ацаир“, с който, освен многото концертни прояви, поставя и първата училищна опера „Верният другар“ от Ханс Мозер. 


Дирижира и мъжкия хор “Кавал“, като работата му там е високо оценена. Ето част от рецензия за концерт на хор „Кавал" през 1935 г.: 
"Личи колко усърдно и умело е работено за оформлението на гласовия материал - партиите звучат закръглено, без излишни насилвания, с гъвкава динамика и увличащи темпа - чисто и стройно. Дирижираше се с веща ръка и темпераментно, на места с волност. Хвала на „Кавал“!"

 

Централно място в диригентската работа на Лазар Максимов заема народният смесен хор „Родна песен“, с който постига  най-високи резултати. През 1935 г. хорът изпълнява "Месия“ от Хендел - едно изключително постижение за любителски хор. Две години по-късно съставът гостува много успешно в Югославия. Дълги години Максимов ръководи хора и постига с много труд и усилия високи резултати. Между 1955 до 1961 г. той е диригент на ансамбъла на Трудово производителните кооперации, отличен на хоров конкурс със званието първенец.  До края на живота си Лазаров работи активно - организира и ръководи няколко състава, между които е и смесеният хор „Ален мак“ от Благоевград.

Работата му като педагог е първо в Частната консерватория на Чекчиев, след това и в Музикалната академия като хорнорован преподавател. Лазар Максимов умира на 27 август 1969 г.

В Златния фонд е запазено изказване на големия наш  диригент Константин Илиев, в което той дава оценка и на Лазар Максимов. Чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александрина Крушарска

Александрина Крушарска за романа си „Болница за безсмъртни създания“

Александрина Крушарска е гост в "Понеделник вечер", за да разкаже за романа си  „Болница за безсмъртни създания“ и как професията й на лекар я вдъхновява за нейните нетипични герои. Младата авторка Александрина Крушарска преиздаде книгата си „Болница за безсмъртни създания“. С книгата си тя иска да срещне свръхестественото и..

публикувано на 31.03.23 в 14:56

Великденски концерт на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" и Детския хор на БНР

Великденски концерт на Детския хор на БНР и Камерен ансамбъл "Софийски солисти" предстои тази вечер в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Страшно красив концерт ни очаква тази вечер на тема страдание, каквато е и великденската тема на повечето концерти около тази дата. Ще чуем "Стабат матер", Перголези – абсолютно..

публикувано на 31.03.23 в 10:10
Марк Кадин

Симфоничният оркестър на БНР кани на концерт, посветен на Рахманинов

Тази вечер Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин канят на концерт в зала "България" от 19 часа .  С него музикантите ще се включат в честването на 150-ата годишнина от рождението на големия руски композитор Сергей Рахманинов , отбелязвана по цял свят, в навечерието на рождената му дата – 1..

публикувано на 31.03.23 в 09:49

Изложба за 70-годишнината на Милко Божков в Плевен

В Плевен подредиха изложба на Милко Божков, с която се отбелязва 70-годишният юбилей на твореца. В галерия Арт Център - Плевен посетителите ще видят н ад 150 творби от различни периоди, изпълнени с  различни техники. „Те ще видят едно одухотворено пространство. Едно владеене на формата в нейния вътрешен живот – това е изложбата на Милко..

публикувано на 30.03.23 в 15:46

Спектакълът "Земя на копнежи" разказва за проблем в българско село

Спектакълът "Земя на копнежи" се опитва да разкрие как театърът чрез средствата на публицистиката и документалистиката може да насочи фокуса върху значима обществена тема и да я интерпретира по начин, който убягва от публичното внимание. Постановката е тази вечер от 19.30 часа на сцената на театър "Сълза и смях". " Идеята е да се разкаже..

публикувано на 30.03.23 в 10:43

Избори - темата на тазгодишните пролетни "Литературни срещи"

Избори е темата на тазгодишното пролетно събитие от поредицата на Фондация "Прочети София" – "Литературни срещи" . Събитието ще се проведе от днес до 1 април в Гьоте институт – България. " Избори правим ежедневно. Артистите, писателите и хората на изкуството смятаме, че могат да дадат своята гледна точка, която да ни ориентира в сложния..

публикувано на 30.03.23 в 10:25
Рашко Младенов

Актьори и музиканти ще пресъздадат легендарния "Първоаприлски концерт"

Имените актьори и музиканти ще се съберат в столичната зала "България" на 1 април, събота, за да пресъздадат легендарния "Първоаприлски концерт" , който преди около 40 години правеха Рашко Младенов, Ицко Финци, Тодор Колев и Николай Бинев. Рашко Младенов е инициатор на първоаприлския концерт тази събота. В него ще се включат Ицхак Финци,..

публикувано на 29.03.23 в 19:04