Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Недко Солаков провокира почитателите на изобразителното изкуство с нова изложба

Негови творби присъстват в над 50 международни и публични, частни колекции

Творби на Недко Солаков
Снимка: Галерия Credo Bonum

Изложбата "10 + 1 картини" на Недко Солаков ще бъде достъпна за посетители до 5 март в галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ в София. Недко Солаков рисува серия от 10 картини в един и същ формат през лятото и есента на 2021 година. За тях той избира класическия (стандартизиран през XIX в. във Франция за фигурална живопис) размер от 130х162 см.

"Засега все още ми идват наум истории, макар и по-различни от историите, които са ми идвали преди 5 или 10 години. За мен това е най-важно и все още успявам да ги материализирам по адекватен начин - дали ще бъде рисунка, инсталация, живописна работа", каза за БНР Недко Солаков.

По думите му историите в картините му са доста абсурдни. На една от картините художникът изобразява себе си, а текстът под него гласи: „Адаптиране към околния свят, първо към неговата нежива част“.

"Неслучайно са избрани такива подкокоросващи части от текстове, за да бъде интересно на хората и да отидат да ги видят на място", допълни в предаването "Графити по въздуха" Недко Солаков.
Той е роден през 1957 година в Червен бряг, но живее в София. От началото на 90-те години на 20-ти век Недко Солаков участва в изложби в Европа и САЩ.

"Работи мои присъстват в над 50 международни колекции и публични, частни колекции", допълни художникът. 

Пове