Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Балийска: Плейбек театърът изисква непрестанно себеразвитие и развитие на екипа

Снимка: Иван Русланов

Плейбек театърът играе историите на хората от публиката. Този вид театър по света съществува от 1975 година, играе се в над 60 страни. В България става все по-популярен. Имаме класическия му вид - жива публика, тя разказва истории, ние ги играем, но имаме и публиката, която е в Zoom“. 

Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ Цвета Балийска, актриса, режисьор, продуцент, председател на сдружение „Творци“. Тя има театрална компания „Тук и сега“, която преподава и разпространява този вид театър у нас. 

И театърът в Zoom запазва есенцията, чувството е същото, допълни тя. 

„Технически сложен е процесът. Но е интересно. Събираме любими хора, които са разделени от местоживеенето. Хората могат да са в едно пространство и да чувстват историите си“. 

Тя сподели, че плейбек театърът не е лесно занимание и изисква тренинг, комплексни умения от хората, които го практикуват.  

„Това трябва да са театрали, танцьори, музиканти, трябва да имаш познания по психология, психодрама, да се интересуваш от човека, да работиш много със себе си. Изисква се непрестанно себеразвитие и развитие на екипа“. 

Представлението „Отвъд ограниченията“ ще бъде играно в театър „Възраждане“ на 17 февруари. 

Интервюто с Цвета Балийска можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Добромир Банев

Добромир Банев: "Всички дни ще се казват неделя" е по-мъдра от другите ми книги

Един от най-популярните съвременни български автори Добромир Банев ще представи в Царево на 14-и август своята нова книга с поезия "Всички дни ще се казват неделя". Тогава ще бъде и официалното представяне на съвместен проект, реализиран от Община Царево - на крайбрежната алея в Ахтопол са разположени пейки, които са във формата на книги..

публикувано на 07.08.24 в 16:53
Надя Тончева

Надя Тончева с концерт на 7- ми септември в кино Кабана в столицата

Много музиканти наричат музиката свой дом. Тя дава свободата да комуникираш лесно с толкова много хора и места по света. Прави общуването свободно, не го ограничава в рамки, лесно намира приятели, създава връзки, отваря нови пътища. Музиката е вариабилна – стилово, жанрова, вкусово . Музиката се развива и обогатява. Превръща се в приятна компания и..

публикувано на 07.08.24 в 11:06

"Инициатива за връщане в България" организира изложба "Градът през твоите очи"

"Инициатива за връщане в България" организира и зложбата "Градът през твоите очи". В реализирането на събитието се включват и от "Колектива". То има за цел да вдъхнови хората да видят красотата и потенциала на градовете си. Анна – Мария Андреева разказа пред БНР, че мисията на "Инициатива за връщане в България" е да улесни процеса по завръщане на..

публикувано на 06.08.24 в 14:25

"Джаз до морето" в Езерец, където природа и музика се сливат в едно

За шеста поредна година тази събота - 10.08,  в село Езерец ще се проведе традиционният фестивал на джаз музиката, известен под името "Джезерец" . Музикалното събитие се организира от  пианистката Павлета Проданова , чието вдъхновение е съчетанието на прекрасна музика и уникална дива природа по Северното Черноморие. "Джаз до морето" ще..

публикувано на 06.08.24 в 14:10
Пламен Тотев

Пламен Тотев: Древните митове стоят в основата на световната литература

"Митове за сътворението" е новата книга на Пламен Тотев . Художник на илюстрациите е Николай Пашалийски. Произведението описва старогръцките богове Зевс, Имир и Один, разказва за сътворението на света и човека според Библията, за египетските богове Ра, Озирис и Изида, за индийските Брахма, Вишну и Шива.  Книгата включва още..

публикувано на 06.08.24 в 11:07

12-о издание на Биенале на малките форми в Плевен

В Плевен подготвят 12-о издание на Биеналето на малките форми. Жури одобри за участие 229 автори. От тази седмица започна приемането на одобрените за участие творби. Комисия по селекцията в състав: председател Богомил Живков (скулптура), и членове: Никола Енев (живопис) и Стефан Гаджовски (графика), разгледа постъпилите копия и одобри за..

публикувано на 06.08.24 в 10:49

Спомен за старите гайдари и учители в НУФИ "Широка лъка''

Предаването "Пътувай с "Хоризонт" ни връща към спомена за старите гайдари и магията на тяхното изкуство. Дафо Трендафилов, Михал Калфов, Манол Ташков са изпълнители от Гела, които поставят начало на гайдарското надсвирване. Те са и първите учители в музикалното училище в Широка лъка по каба гайда, разказа Щильон Неделчев, който преподава..

публикувано на 05.08.24 в 18:06