Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Золтан Кисей: Най-големият въпрос е коя тема ще изведе като основна в кампанията си Орбан

За унгарското правителство икономиката на страната е успешна заради ваксинационната кампания

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Унгария в разгара си е голямото предизборно харчене. В сряда унгарските пенсионери получиха най-тлъстият бонус към пенсиите си, а по-късно този месец и семействата ще получат данъчни облекчения. 5 милиарда евро са отделени за социални плащания преди парламентарния вот на 3-ти април, но всички мерки са със срок на действия или до средата, или най-много до края на годината. И ще продължат да са в сила само, ако премиерът Виктор Орбан и неговата партия Фидес спечелят изборите.

Днес Виктор Орбан ще държи реч пред парламента, с която ще очертае основните послания в предизборната кампания. А фактът, че за предизборните митинги в Унгария вече е поканен бившият американски президент Доналд Тръмп говори много за посоката, в която ще се движи тежката, но крайно ефективна машина на Фидес.

Преди 4 години, в навечерието на парламентарните избори през 2018-та година, речта на Виктор Орбан беше доминирана от миграцията и запазването на суверенитета на европейските държави под така наречения натиск на Брюксел. Сега козовете трябва да са нови, защото и ситуацията е различна - за първи път срещу Фидес се изправя обединена опозиция от 6 партии. 

Кои ще са основните послания? Това коментира пред БНР Золтан Кисей - проправителствен анализатор, директор на Центъра за политически анализи към фондация Сажадвег в Будапеща.

Това ще е 12-тото обръщение на премиера Виктор Орбан. Той вече е европейският лидер, управлявал най-дълго. Какво очакват да чуят унгарците и ще бъде ли това по-скоро предизборна реч?

"Речта пред парламента е част от началото на пролетния политически сезон. Опозиционните лидери също ще произнесат речи. На 12 февруари започва и предизборната кампания - 51 дни преди деня на вота.

Очакваме в речта да чуем основните посоки на кампанията. Има три или четири основни теми, които управляващата партия може би ще постави в центъра на кампанията си. Най-големият въпрос е коя от тези теми ще бъде изведена на преден план от Виктор Орбан".

Преди 4 години, когато отново Орбан говори пред парламента точно преди парламентарните избори, той започна речта си с икономическия успех на Унгария, но сега ситуацията е доста различна - висока инфлация, висока смъртност заради Ковид-19, напрежение с Украйна?

"Тази година на преден план не е само икономиката, а икономиката в комбинация с пандемията. Унгарското правителство се счита за много успешно в справянето с Ковид заради руската и китайската ваксини - Спутник и Синофарм, които се прилагат у нас. Заради ваксинацията с тях унгарската икономика отвори месец и половина по-рано в сравнение с другите икономики в Европа, това стана миналия май, а в повечето държави през юни или юли. В очите на правителството икономиката е успешна заради ваксинационната кампания.

В допълнение на това много семейства получават данъчни облекчения, младите също - това може би е друга тема, която ще бъде във фокуса.

Второ, в деня на вота ще се проведе и референдум за защита на децата или за ограничаване на така наречената джендър пропаганда в училищата. Това също е голяма тема и този въпрос има подкрепата на 60-70 процента от унгарците. Това е повече от електората на управляващата партия Фидес. Мнозинството от хората смятат, че не може да има такава пропаганда в детските градини и основните училища. До 18 годишна възраст сексуалното образование трябва да се контролира от родителите. Това също е голяма тема, но по мое мнение - не основната.

Третата тема е цената на енергията - през последните 8 години в Унгария има таван на сметките за отопление и електричество. Така унгарските домакинства плащат ограничена сума. Опозицията и нейният кандидат за премиер Петер Марки-Зай искат да има пазарни цени на енергията. Това означава, че всяко унгарско домакинство ще плаща 5 пъти по-висока сметка, отколкото сега.

Това е един от основните козове на правителството - гласоподавателите, които все още не са решили за кого да гласуват, се страхуват, че жизненият им стандарт ще се понижи, ако опозицията спечели изборите. Това ще е едно от основните послания на премиера и той ще изтъква различията между правителството и опозицията. Ако неговото правителство остане на власт, тогава ще останат ниските сметки и ще се запазят данъчните облекчения. А ако опозицията вземе властта, със сигурност ще има повишение на данъците и на сметките.

Украинският конфликт не е тема в предизборната обстановка. Отношенията с Русия са балансирани и тази тема не е на дневен ред, освен ако няма ескалация".

На предишните парламентарни избори миграцията беше основна тема за Фидес и Виктор Орбан критикува остро Брюксел, но сега както и вие казахте фокусът е върху доходите, високите сметки за енергия. В Мадрид на среща на крайнодесните лидери Орбан заяви - климатичната политика на Брюксел ни води в задънена улица. Сега основното противопоставяне с Брюксел по тази линия ли ще върви?

"Въпросът за миграцията все още е актуален, но не и на първа линия, защото притокът не е толкова голям, колкото преди 5 години. Но Полша и Унгария връща хората, които пресичат незаконно границата, в съседните държави и Брюксел започна наказателна процедура срещу Варшава заради този начин на действие на граничните власти. Тъй като Унгария също връща нелегалните мигранти от границата, Еврокомисията може да започне наказателна процедура и срещу Унгария.

А що се отнася до климатичните политики - през лятото в Унгария се проведе национално допитване. Унгарците трябваше да отговорят на няколко въпроса. Един от тях беше: „Кой искате да плати за климатичните промени - унгарските домакинства или тези, които произвеждат въглеродните емисии?“ Не е изненада, че 99 процента от унгарците отговориха, че не домакинствата трябва да плащат данък за климата, който Брюксел предложи, а големите компании, които са отговорни за вредните емисии.

Климатичните политики на Брюксел, данъкът за климата са пряко свързани със сметките за отопление. Ако се въведе климатичен данък, тогава ще се повишат и сметките за енергия. Така борбата срещу климатичния данък се превръща в борба за ниски сметки, които плащаме през последните 8 години.

А опозицията подкрепя климатичния данък - това е едно от ярките различия с управляващите".

В този ред на мисли - независимостта и суверенитетът са в центъра на реториката на Виктор Орбан, но дали ги е постигнал? Преди четири години той твърдеше, че Унгария е постигнала диверсификация на енергийните източници, а всъщност 80 процента от газовите доставки идват от Русия, та дори Фидес иска да увеличи тяхното количество. Не става ли Унгария дори по-зависима, но пък от Русия?

"Права сте, Унгария в момента е зависима от руския газ, точно както и Германия. Унгария не е единичен случай в Европейския съюз. Руският природен газ е по-евтин от втечнения газ. През последните 4-5 години бяха положени много усилия да се намали зависимостта от руския газ с помощта на Европейския съюз, искам да подчертая това - тези проекти са финансирани с европейски средства. С всички съседни държави са изградени реверсивни газови връзки и тръбопроводите могат да работят в двете посоки към Унгария и от Унгария. Това ни дава достъп до газ от Австрия и други държави.

Освен това в Хърватия беше изграден нов терминал за втечнен газ, който може да захранва Унгария и съседните държави и така да се намали зависимостта от Русия.

Що се отнася до газовото споразумение между Унгария и Русия, знаете, Европейската комисия принуждава държавите и компаниите да купуват газ от спотовите пазари с краткосрочни договори. Руснаците, а и катарците искат дългосрочни договори. Унгария се съгласи да подпише дългосрочен договор с Москва за 15 години - 10 години плюс опция за още 5. Така правителството иска да гарантира енергийна сигурност за домакинствата.

Унгария има нужда от 10 милиарда кубически метра газ годишно. От тях 4-5 милиарда кубически метра са за домакинствата. Така с договора с Русия за 4 милиарда и половина кубически метра се осигуряват газовите доставки за домакинствата. И този допълнителен 1 милиард кубически метра, който Виктор Орбан поиска от Москва допълнително е не само за домакинствата, но и за индустрията, защото има нови индустрии в Унгария, които имат нужда от енергия".

Имаше много критики срещу Виктор Орбан за срещата му с Владимир Путин миналата седмица, че продължава да отчуждава Унгария от Запада, че не реагира, когато Путин говореше открито срещу НАТО, а Унгария все пак е член на пакта?

"Не съм съгласен. Това са ежегодни срещи на върха между Унгария и Русия. Една година Виктор Орбан отива в Москва, а на следващата Владимир Путин идва в Будапеща. Беше ред на Орбан да отиде там и това няма нищо общо със ситуацията в Украйна.

Второ, унгарската външна политика иска да е честна. Виждате декларациите на Европейския парламент, виждате какво говорят германските политици - критикуват Русия, Китай, Турция, а после правят бизнес с тях. Ние подкрепяме преговорите на Запада с Русия, подкрепяме позициите на НАТО и Европейския съюз - организации, в които членуваме.

Но да се критикува и едновременно с това да се прави бизнес е лицемерно. Осъждат Русия и Китай и в същото време правят бизнес с тях.

Можете да питате г-н Шолц. Той стоеше редом с г-н Байдън във Вашингтон, който иска да затвори "Северен поток 2", но от канцлерът не се чу и дума. Дори не спомена "Северен поток 2" - германската индустрия, германските домакинства имат нужда от този газопровод и Шолц го знае. В моите очи тези западни лидери и западните медии са много лицемерни спрямо държавите от Изтока. Осъждат ги на думи, а на затворени врата правят пари с тях".

Казвате, че Унгария подкрепя НАТО, но в същото време вашето правителство обяви, че не е необходимо да се разполагат натовски сили на територията на страната. Не говори ли това за липса на солидарност в тази кризисна ситуация?

"Унгария подкрепя икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия, подкрепя военната помощ на НАТО за Украйна. Така ние заставаме зад основните позиции на тези организации. Разбира се, говорим както в НАТО, така и в Европейския съюз решенията да се вземат с пълно единодушие, а не с квалифицирано мнозинство, защото това е инструмент, който показва консенсус, а постигнатият консенсус означава, че са защитени интересите на всички държави-членки.

Руската заплаха е реална, но що се отнася до натовските сили - унгарската армия е модернизирана. Премиерът и министърът на отбраната не виждат необходимост от постоянно присъствие на чужди сили. Имахме дискусия по-рано - Словакия има договор с американската армия, който позволява екстериториални права на нейните войници. Унгария не иска да дава права на чуждестранни войски, дори те да са съюзнически. Това означава, че дори да има американски войски тук, те трябва да се подчиняват на правилата на Унгария, а не американски войници да имат американски права в Унгария.

Това е правен спор - Унгария приветства американски войски на нейна територия, но под унгарско командване, под унгарска юрисдикция. Словаците се съгласиха на това, а Унгария все още води преговори. Но ние вярваме в НАТО и подкрепяме Алианса, но в същото време вярваме и в унгарската армия".

Да се върнем на изборите - те са описвани като безпрецедентни - за първи път опозицията се обединява срещу Фидес и излъчи свой кандидат за премиер Петер Марки-Зай. Но тези опозиционни партии са толкова различни, че може би единственото, което ги обединява е желанието да свалят Орбан. Може ли това да е печеливша формула в политиката?

"При предишните избори крайнодясната партия Йобик спечели 20% от гласовете. Левите и либералните партии също взеха около 20-25 на сто. Тогава Фидес получи 40-45%. Сега левите либерали и крайнодесните от Йобик се обединиха и също събират около 45% подкрепа. Така, че вотът ще е оспорван.

Това се вижда и в други държави по света - наблюдавахме го в Израел с тази шарена коалиция срещу Бенямин Нетаняху. Видяхме го и в Чехия срещу премиера Бабиш, може би е същото в България и в Словакия. Във всички тези държави опозицията се обединява, защото иначе не би имала шанс срещу един харизматичен лидер - популист. Наблюдаваме този феномен в много държави в региона.

Тези опозиционни партии имат много малко общи неща помежду си и ако вземат властта много трудно ще управляват. Но все пак виждаме, че такива правителства работят в Чехия, в Израел. В момента проучванията показват от 5 до 8 процента преднина на управляващата партия, защото гласоподавателите, които не са решили кого да подкрепят, обръщат гръб на опозицията, защото се страхуват от повишаване на сметките и отпадане на данъчните облекчения. Няма ясна идея какво предлага опозиция - какви ще са сметките за енергия, каква ще е данъчната система, как ще се подкрепят децата.

Опозицията няма ясна програма - партиите се договориха по основните въпроси, а детайлите искат да договорят едва, след като спечелят изборите. Това носи несигурност, неяснота в политиките в основни области".

Интервюто на Тоня Димитрова със Золтан Кисей в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43