Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 6-13 февруари 2022

Теорода Илиева (вляво)
Снимка: Freeride Team BG

Българските фрирайдърки Теодора Илиева и Тина Близнакова постигнаха два подиума на двузвездното състезание, което се проведе в края на седмицата в Алпбах, Австрия. Теди зае първото място при девойките в сноуборда, а Тина - второто в ските. От отбора на България по фрирайд напомнят за дарителската си кампания, с която се опитват да дадат шанс на състезателите от отбора да представят страната ни на световната фрийрайд сцена. 

Тина и Теди
Държавните шампиони за 2022 г. в ски-алппинизма, в дисциплината "индивидуално" са Георги Радев и Ивона Михайлова. Първенството се проведе на 13 февруари в Картала, Рила.
Фаворитът при мъжете - Никола Калистрин, който има 5 поредни титли в състезанието, счупи ска и не можа да завърши. На второ място, след Георги Радев, се класира Иван Геров от АК "АлПиринСки", Банско, а трети стана планинският бегач Кирил Николов - Дизела от СК "Вертикален свят", София. 
При жените единствена участничка беше Ивона Михайлова, съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм. 

ПО СВЕТА
Нови успехи в алпинизма в Патагония, където този сезон изглежда прозорците от подходящо време са доста добри.
Пепо Хурадо (Еквадор), Себастиен Пелети (Австралия) осъществиха още едно премиерно изкачване в Чилийска Патагония. През януари, заедно с местния алпинист Романо Маркоти, те станаха първите, стъпили на връх Cuerno Este, последният неизкачван връх от масива Torres del Paine, включващ 3 върха с формата на скални кули. Тримата кръстиха маршрута си “Vacaciones Metamórficas“ (600 м, 6b+/c).

Девет дни по-късно, на 28 януари, Пепо Хурадо и Себастиен Пелети изкачиха и връх La Hoja по премиерен маршрут от изток - “Cuarzo Menguante” (5.11+ А2, 700 м), с един бивак.

По същото време, братята Кристобал и Хуан Сеньорет изкачиха Северната стена на La Catedral, Торес дел Пайне - линията се казва “Dos Hermanos’ (5.11+ A0, 20 въжета).

Джеф и Прити Райт
Двойката Прити и Джеф Райт пък траверсираха три върха в Патагония. Става дума за иглата Standhardt, Punta Heron и Torre Egger. Маршрутите са: “Festerville” (400 м, 90 градуса сняг/лед, 6c, 15 въжета) на Standhardt, “Spigolo di Bimbi” (350 м, 90 градуса сняг/лед, 6c, 8 въжета) на Punta Heron, “Espejo del Viento” (200 м, 80 градуса сняг/лед, 6a+, 6 въжета) на Torre Egger.

Тримата французи
Французите Лео Бийон, Себастиен Рател, Бенжамин Ведрин завършиха своя проект за изкачване на трите диретисими по 3 от големите северни стени в Алпите. Първо те изкачиха Айгер и Гранд Жорас, а на 12 февруари, и връх Матерхорн по маршрута на Алесандро Гоня* и Лео Черути (създаден през 1969 г., A2, 6b, M7). Впечатляващото е, че французите са изкатерили 1000-метровата линия за един ден, без да нощуват на стената.

Манаслу - Базов лагер
Експедицията на италианеца Симоне Моро*, испанците Алекс Чикон* и Иняки Алварес на Манаслу приключи без успех. Тримата за поредна година си поставиха за цел зимно изкачване на този осемхилядник, но отново неподходящите метеорологични условия ги спряха. И тази зима имаше прекалено много сняг в Хималаите, което повиши и лавинната опасност. Това принуди участниците дори да напуснат за дълъг период от време Базовия лагер и да се укрият в най-близкото село Самагаон. В края на експедицията си те споделиха, че вече няма възможност да се достигне по-високо от Лагер 1.

Това беше четвърти опит за зимно изкачване на Манаслу за Симоне Моро. Той има най-много първи зимни изкачвания на осемхилядници, четири - Шиша Пангма, през 2005 г., с Пьотр Моравски, на Макалу - през 2009 г., с Денис Урубко, на Гашербрум-2 - през 2011 г., с Урубко и Кори Ричардс, на Нанга Парбат - през 2016 г., с Чикон и Али Садпара. Алекс Чикон, освен до Нанга Парбат, има също две зимни експедиции на Еверест (2017-2018 и 2019-2020) и една на К2 (2018-2019).

През януари 1984 г. поляците Мачией Бербека и Ришард Гайевски стъпват на Манслу и това се счита от мнозина за първото му зимно изкачване, но според други не може да се говори за чисто зимно изкачване, тъй като е започнало преди 21 декември.

Алекс Чикон (вдясно)
Любопитна подробност от тазгодишната експедиция на Манаслу е, че по време на полета с хеликоптер от Базовия лагер до Катманду на Чикон му се наложи да помогне на раждаща жена. При спиране за зареждане с гориво в Самагаон на борда била качена бременната жена в критично състояние. Чикон помогнал в израждането, а после откарал майката и новороденото в болница.
---
* Алесандро Гоня, Симоне Моро и Алекс Чикон са се срещали с българската публика, благодарение на Банско филм фест. 
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

08.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.09.24 година.

публикувано на 08.09.24 в 08:15
Законите на Мърфи

01.09.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.09.24 година.

публикувано на 01.09.24 в 08:15
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44