Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 380 български бизнеса - 54% използват поне една технология на изкуствения интелект

„Зелената сделка“ и развитието на технологиите в Европа

| обновено на 14.02.22 в 14:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Зелената сделка" и изкуственият интелект

Шанс ли е „Зелената сделка“ в България да се развият повече технологии, базирани на изкуствения интелект.

Много от европейските държави са записали в плановете си, че имат желание да ползват капацитета на изкуствения интелект за осъществяване на зелените цели. България също, но на ниво Концепция за развитие на изкуствения интелект.

„Зелената сделка“ определено е провокирала интереса на държавите от Европейския съюз да декларират, че ще използват ИИ за прилагането й. Това сочи Доклад на комитета за Изкуствен интелект към ЕП, публикуван миналия май.

От него научаваме, че Дания, например, при зеления преход, иска да е лидер  в използването на ИИ. Унгария планира да го използва за управление на енергийната мрежа спрямо производството на ток от ВЕИ. Франция планира да създаде изследователски център, фокусиран върху изкуствен интелект и екологичния преход и да насърчи свободния достъп до екологични данни. Националната стратегия на Италия планира ИИ да се използва за планирането как да се пестят ресурси, да прогнозира и управлява цикъла на отпадъците или да избягва свръхпроизводство в хранително-вкусовия сектор. Работещ пример как това би изглеждало има в Испания. Стартъпът на Иниго Роблес работи с фабрики за пакетиране на храни. ИИ на Иниго Роблес прави анализ на процеса на производството и пакетирането. За да има възможно най-малко отпадък.


 Работещите решения

„Част от тези предприятия не събират данни. И затова им се налага да харчат милиони, заради изхвърлянето на част от храната или пластмасовия боклук. Нашето решение използва алгоритми, които успяват да открият грешки по време на производствения процес. Данните, които събираме, се визуализират чрез интуитивна платформа, която сигнализира за нередности в реално време. На критични точки поставяме високотехнологични камери в висока резолюция. Данните се анализират от алгоритми за машинно виждане. По време на нашето проучване се свързахме с около десетина производствени фабрики. И при тях видяхме, че дори и да няма единни проблеми, в този сектор има едно и също решение. Понастоящем работим с две от тези фабрики. И успяваме да спестим около 65% от изхвърляния боклук от пластмаса или от храни. Имаме статистика, според която използването на изкуствен интелект в хранителната индустрия се увеличава с по 45 процента на година. Така че, ако сега пазарът е на стойност 3 евро, след пет години той ще се ще бъде на стойност 30 милиарда евро.“

А и така Иниго Роблес вярва, че ще се промени стряскащата статистика. При годишен оборот на хранителната индустрия в Испания около 119 милиарда евро, между 30 и 50% от храната се губи или просто и се изхвърля, преди да достигне клиента. 60% от фабриките в Испания генерират значително количество пластмасов отпадък по време на процеса на пакетирането. 


България, зелената сделка и изкуственият интелект

Ще се изненадате, но и България е в Доклада на комитета за Изкуствен интелект към ЕП като държава, която иска да го използва за достигане на целите на „Зелената сделка“. Вероятно заради наличието на Концепция за ИИ, чрез който искаме да модернизиране на системата за здравеопазване, да наблюдаваме и опазваме околната среда, за развиваме интелигентно селско стопанство.

Проф. Галя Ангелова, директор на Института по информационни технологии при БАН, е един от авторите на концепцията. Тя признава, че дори и да сме още далеч от реалното приложение на записаните намерения, страната ни върви вече по пътя:

"Имаме написали по двете теми - "Интелигентно земеделие " и "Инетелигетно разстениевъдство". Нашият институт е основен изпълнител и отговорник за информатичната част и обработка на данните за изкуствен интелект при растениевъдството или автоматизацията при животновъдството", каза за БНР проф. Ангелова.

„Тези научни прототипи на апаратура по сензорика, които ще използваме като системи за наблюдение на развитието на растенията в оранжерии", казва проф. Галя Ангелова.

"Те ще покажат докаже колко е полезно да се събират данните, да се обработват и да се вземат решения. Най-важното според нея обаче е, че те ще дадат на страната ни и възможност да се създаде научен потенциал, който и за в бъдеще да работи с новите технологиите", каза още експертът.

Шевкие Чакър

 „Зелената сделка“ ще мотивира автоматизирането на процесите, обобщава проф. Галя Ангелова от Института по информационни технологии при БАН.  

Според проф. Ангелова новите управляващи трябва да гледат положително на идеите за използване на новите технологи, защото нагласи за това у нас има. И така България ще има собствен капацитет, свои специалисти, своя система за развитие на дигиталното земеделие.

Документът за развитието на изкуствения интелект в България посочва, че от 380 български бизнеса  - 54% използват поне една технология на ИИ, 31% използват поне две технологии. Само 36% не използват ИИ и изобщо не планират да го прилагат.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10