Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво видя Западът след обявеното от Русия изтегляне на сили от граничните региони с Украйна

Самоходна система за залпова залпови ракети BM-27 Uragan по време на учение в Крим, 15 февруари 2022 г. .
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като Русия обяви, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази, а говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков потвърди, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали товарене за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни, НАТО заяви, че обявеното от Русия частично оттегляне на войски от границата с Украйна е причина за "умерен оптимизъм", но западното разузнаване не вижда доказателства за деескалация.

Разпространени от руското военно министерство кадри показват как танкове са товарени на влакове, но западни военни анализатори твърдят, че има нужда от още доказателства и е твърде рано да се говори за мащаба на каквато и да е деескалация, а преди започващата утре двудневна среща на военните министри на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг заяви:

„Понякога виждаме, че те се придвижват на позиции и то заедно с войски в бойна готовност и голямо по размери тежко оборудване. А понякога руснаците преместват голяма част от войските си, но оставят оборудването, след което отново могат да ги върнат обратно. Така че придвижването на силите не е истинска деескалация“.

Украйна, Германия, Франция и Великобритания реагираха единодушно, че е нужно доказателство. Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. заяви:

„Непрекъснато чуваме различни изявления от Руската федерация и имаме правило - вярваме не на това, което чуваме, а на това, което виждаме. Ако видим изтегляне на сили, тогава ще повярваме в деескалацията.“

В интервю за БНР украинският посланик в България Виталий Москаленко обясни:

„Руските войски, които се намират по периметъра на Украйна продължават да се увеличават - и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас и в акваторията на Черно, Азовско море и Керченския проток“.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че се отваря дипломатически прозорец, но за започване на същински преговори:

„Това означава изтегляне на батальонни тактически групи от потенциалната арена на конфликт, а не изграждане на полеви болници на границата с Беларус и Украйна. Тогава ще означава, че заплаха е приключила и започват преговорите.“

Сателитни снимки на базираната в Съединените щати компания „Максар“ от неделя и понеделник показват значителна военна активност на руските сили на няколко локации в близост до Украйна. От тях се вижда мащабно разполагане на военнослужещи, бойни хеликоптери и изтребители.

Същевременно Москва обяви, че планира военноморски учения в източното Средиземноморие, а в Сирия бяха разположени руски изтребители МиГ-31К с хиперзвукови ракети „Кинжал“ и бомбардировачи Ту-22М3.

По-рано чуждестранни медии съобщиха, че руското учение в източното Средиземноморие ще се наблюдава от самолетоносачи на НАТО, в  това число американският самолетоносач „Хари Труман“, френският „Шарл дьо Гол“ и „Конте ди Кавур“ от италианския флот.

Руската армия обяви планове за учения и в Баренцово море.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Започва походът

Очаква се рекорден брой участници в "Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета"

Със запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев в центъра на Враца беше дадено началото на Ботевите дни в града.  С десетки културни, образователни, туристически и спортни прояви от днес до 2 юни ще бъде почетена 148-ата годишнина от гибелта на поета - революционер. По традиция при откриването с благослов, китка здравец и кратка..

публикувано на 27.05.24 в 15:01
Френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на вечеря в двореца

Във фокуса на разговорите Макрон - Шолц: Европейската противовъздушна отбрана

Очаква се в рамките на официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Германия, Берлин и Париж да представят планове за по-тясно сътрудничество за укрепване на европейската противовъздушна отбрана. За това пише изданието Bloomberg, като се позовава на източници от делегациите на двете страни. "Така Франция и Германия искат да отговорят на..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

Кръгла маса срещу домашното насилие в Смолян: Липсата на кризисни центрове е пропуск в общините

Липсата на кризисни центрове за помощ при домашно насилие е голям пропуск в общините . Това стана ясно на провелата се кръгла маса за превенцията на домашното насилие, организирана от Клуб "Родопчанка" в Смолян.  "Повишаване осведомеността относно домашното насилие и насилието, основано на полов признак, в община Смолян“ - това беше..

публикувано на 27.05.24 в 14:32
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Системата за ядрено сдържане в Европа е остаряла и в НАТО трябва да се говори за това

Системата за ядрено сдържане в Европа вече е остаряла и има нужда от ревизия. За това не се говори в НАТО , но трябва да започне да се говори, защото  това е най-голямата гаранция, че няма да стигнем до трета световна война.  Това каза БНР експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. д-р Искрен Иванов...

публикувано на 27.05.24 в 14:08
Миглена Темелкова

Проф. Миглена Темелкова: Критериите за оценка на качеството на висшето образование не са диференцирани

Критериите за оценка на качеството на висшето образование не са диференцирани според типа висши училища, необходимо е и да се създаде дигитална система, за да може университетите по-лесно да набавят необходимите документи за акредитацията си. Това каза във Варна проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите:  "Знаете, че има три..

публикувано на 27.05.24 в 13:55

Съветът "Външни работи" на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия

Съветът на ЕС прие нов санкционен режим срещу Русия, съобщиха източници от белгийското ротационно председателство. Очаквано, той не носи името на Алексей Навални, каквито призиви имаше и както бе предложил върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел, тъй като не е ограничен само с неговия случай, обясниха от Брюксел...

публикувано на 27.05.24 в 13:53

Ивайло Иванов: НАТО и ЕС да предприемат мерки срещу Русия в Западните Балкани

Като превенция срещу Русия част от мерките на НАТО и ЕС трябва да се предприемат по отношение на случващото се в Западните Балкани.  С военни способности НАТО не може да се справи с дезинформацията и е  важна ролята на ЕС за справяне с тези процеси. НАТО може да помогне за гарантирането на вашата сигурност, но останалите инструменти са в..

публикувано на 27.05.24 в 13:44